Lahden seurakuntien kiinteistöjen energiapäästöt putoavat
Lahden seurakuntien energia- ja jätehuollossa päästään tänä vuonna harppauksella kohti hiilineutraaliutta.
Lahden seurakuntien käyttämästä sähköstä 90 prosenttia tuotetaan päästöttömästi tuulivoimalla. Loput 10 prosenttia aiotaan kuroa umpeen vähentämällä kulutusta. Kuva: Canva ja Teemu Leppänen
Lahden seurakunnat on vähentänyt alkuvuonna merkittävästi kiinteistöjensä energiankulutuksen aiheuttamia päästöjä. Vuoden 2021 alusta alkaen lämmitykseen on käytetty Lahti Energian sertifioimaa hiilineutraalia kaukolämpöä. Lisäksi seurakuntien johtoryhmä päätti maaliskuussa, että kiinteistöjen vuosittaisesta sähkönkulutuksesta 3 243 megawattituntia katetaan uusiutuvalla energialla, mikä vastaa noin 90 prosenttia kiinteistöjen sähkön keskimääräisestä vuosikulutuksesta.
Lahden seurakuntien kiinteistöpäällikkö Jukka-Pekka Penttinen toteaa, että päästötoimia tehdään kirkon energia- ja ilmastostrategian tavoitteiden mukaisesti. Kirkko tavoittelee koko Suomessa hiilineutraaliutta vuonna 2030.
– Lahdessa energiapäästöjen vähentäminen on tähän mennessä onnistunut Lahti Energian toimien ansiosta. Uusilla päätöksillä teemme omaa osuuttamme päästöjen vähentämiseksi.
Ilman omia toimia Lahden seurakuntien päästöt kaukolämmössä vähenivät viime vuonna lähes neljäsosaan (28 prosenttiin) vuodesta 2018, kun Lahti Energia luopui kivihiilestä.
Käytännössä maksullisella sertifioinnilla taataan, että loputkin kaukolämmöstä on hiilidioksidipäästötöntä. Lämmöntuotantoon käytettävien polttoaineiden alkuperä todennetaan vuosittain.
– Vastaavan suuntainen päästövähennys tapahtui myös sähkössä, mutta myynnin yhdistyttyä Oomi Energiaan, sähköä tuotetaan nyt myös muissa yhtiössä, joissa päästöt ovat Lahtea suuremmat, Penttinen sanoo.
Kirkon kiinteistöjä koskeva päästövähennystavoite sisältää viisi suositusta, joista kaksi kohdistuu suoraan kiinteistöjen energiantuotannon polttoaineisiin. Vuoteen 2025 mennessä tavoitteena on luopua öljylämmityksestä sekä fossiilisilla polttoaineilla tuotetun sähkön käytöstä.
Öljy on Lahden seurakunnilla käytössä lisälämmön lähteenä ainoastaan maalämmöllä olevassa Luomaniemen leirikeskuksessa sekä sähkölämmitteisessä Nastolan kappelissa.
– Luomaniemessä maalämpö riitti viime vuoden lauhana talvena, mutta tänä talvena sitä jouduttiin yli 20 asteen pakkasilla taas käyttämään.
Öljyä kului noin 2 000 litraa, mikä vastaa yhden tai alle yhden omakotitalon kulutusta.
– Öljylämmityksen päästöt eivät meillä ole kovin suuret, mutta koska strategian mukaisesti luopumiseen pyritään, niin pitää miettiä, korvataanko öljykattilat esimerkiksi suoralla sähköllä tai jollain muulla varajärjestelmällä.
Lahden seurakuntien kaukolämmön päästöt vuonna 2020 olivat noin 221 tonnia ja sähkön päästöt 485 tonnia.
– Ne vastaavat henkilöautolla ajettuna yhteensä noin 4,4 miljoonaa kilometriä, Penttinen laskee.
Viime vuoden kulutuksella olisi toisin sanoen ajanut 111 kertaa maapallon ympäri.
Vuosipäästöt laskevat tänä vuonna 30,6 tonniin , joka vastaa 192 000 ajettua kilometriä eli viisi kertaa maapallon ympäri. Laskelmassa on tehty kolmen viime vuoden kulutuksen keskiarvolla. Viime vuoden lauha talvi ja korona alensivat kulutusta merkittävästi.
– Olemme tulevina vuosina luopumassa muutamista kiinteistöistä, joten sähkön kulutuksen tulisi tippua. Tällöin hankkimamme vihreä sähkön määrä on hyvin lähellä sataa prosenttia kuluttamastamme sähköstä.
Kaukolämpöä seurakunnilla kuuluu vuodessa keskimäärin 4245 megawattituntia ja sähköä 3451 megawattituntia. Sähköä kuluu myös lämmitykseen, sillä osa leirikeskuksista ja seurakuntakodeista lämpenee sähköllä, samoin hautausmaarakennukset Levoa lukuun ottamatta.
Sähkön hankinnassa Lahden seurakunnat on mukana Lahden kaupungin ja sen yhtiöiden kilpailutusringissä, jossa kilpailutetaan perussähkön hinta. Sen päälle voi valita vihreän sähkön.
Energian päästösertifiointi aiheuttavat sähkössä alle 1 000 euron ja kaukolämmössä noin 4 000 euron lisäkustannukset.
– Sähkössä valittavana oli myös hieman edullisempi vesivoima, mutta tuuleen päädyimme johtokunnassa luontoarvojen vuoksi, sillä vesivoimapadot aiheuttavat ongelmia kalojen elinolosuhteisiin, Penttinen sanoo.
Lahden seurakuntien jätehuolto Nastolan seurakuntaa lukuun ottamatta on ollut hiilineutraalia toukokuusta 2020 lähtien.
Sertifikaatti ostetaan Lassila & Tikanojan kautta, joka laskee seurakuntien toimipisteiden jätteiden kuljetuksesta ja käsittelystä aiheutuneet hiilidioksidipäästöt. Laskelman mukaan seurakuntien päästöt vuonna 2019 olivat 4,7 hiilidioksiditonnia.
Jäteasioista vastaava Lahden seurakuntien ylipuutarhuri Eila Nykänen kertoo, että palvelu ostetaan jäteyhtiöltä kiinteällä noin 60 euron kuukausimaksulla, johon kuuluu lasketun päästömäärän kompensointi.
– Kompensoinnissa päästöjä vastaava määrä hiiltä sidotaan ilmakehästä hiilinieluihin. Käytännössä hiilinielut ovat sertifioituja metsityshankkeita.
Jäteyhtiön hyödyntämien Gold Standard -hankkeiden kohteena on noin 13,4 hehtaarin metsitysyhteistyö Keski-Amerikassa Panamassa. Hankkeiden avulla edistetään muutenkin kestävää kehitystä, kuten tukemalla paikallista työllistymistä ja vahvistamalla luonnon monimuotoisuutta.
Nastola seurakunnan jätehuollon hoitaa toinen yritys, jonka palveluvalikoimaan päästöjen kompensaatio ei ainakaan toistaiseksi kuulu.
Lahden seurakuntien energia- ja jätehuollon päästöt
Kaukolämmön hiilidioksidipäästöt olivat vuonna 2020 noin 221 tonnia. Vuonna 2021 lämmitys on hiilineutraalia Lahti Energialta hankittavalla lisäpalvelulla.
Sähkönkulutuksen päästöt vuonna 2020 olivat 485 tonnia. Vuodesta 2021 lähtien sähköä hankitaan tuulivoimalla tuotettuna ja laskennalliset päästöt ovat 30,6 tonnia, minkä odotetaan laskevan lähivuosina kiinteistökannan vähentämisen seurauksena.
Jätehuollon päästöt vuonna 2019 olivat 4,7 tonnia. Päästöt kompensoidaan hiilinielun lisäyksellä metsityshankkeessa Panamassa. Tiedot eivät koske Nastolan seurakuntaa.