Luottamushenkilöt kertovat kokemuksiaan kaudesta: Iloa ja pettymystä, vaikeita paikkoja ja onnistumisia
Vaalikausi on lopuillaan, ja uudet valtuutetut valitaan syksyllä. Kirkonseutu kysyi neljältä luottamushenkilöltä kokemuksia, millaista työskentely päättäjänä on ollut.
Jonna Rothberg-Mikkonen, Heikki Kotinurmi, Kaisu Serkelä ja Oskari Breilin kertoivat kokemuksiaan luottamushenkilönä. Kuvat on vuoden 2018 seurakuntavaaleista. Kuvat: Asikkalan, Hollolan ja Lahden seurakunnat
Jonna Rothberg-Mikkonen, yhteisen kirkkoneuvoston varajäsen, yhteisen kirkkoneuvoston edustaja kasvatuksen ja perheasioiden johtokunnassa, Salpausselän seurakunta, 2. kausi
Lähdin aikoinaan luottamustehtäviin, kun silloinen kuorokaverini Olli Kopo kysyi minua mukaan Tulkaa Kaikki -porukkaan, jonka arvot ja ohjelman koin tärkeiksi. Mietin ehkä viisi minuuttia ja huomasin suostuneeni ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin. Minua on aina kiinnostanut kirkon toiminta. Pidän kirkkoa merkittävänä yhteiskunnallisena instituutiona ja halusin oppia lisää. Päätöksentekoon kuuluvat erilaiset mielipiteet, mutta haluan silti sanoa, ettei mikä tahansa puhe ole hyväksyttävää. Avoimen ja kunnioittavan keskustelun tärkeydestä puhutaan, mutta se ei kuitenkaan toteudu. Tunnen pettymystä ja ihmetystä, kuinka politisoitunutta päätöksenteko lopulta on. Päätöksenteko on hidasta, ja kirkon rakenteet kankeita. Osasta kiinteistöistä on luovuttava ja samalla mietittävä, miten yhteiskäyttöä lisätään. Henkilöresursseja on myös jouduttu karsimaan. Se ei ole koskaan mukavaa. Seurakuntaneuvostossa on paljon asioita, jotka on valmisteltu hyvin. Mukavia ovat myös tapahtumat ja harrastustoiminta. Aikaa on kulunut vaihtelevasti, enemmän kuin alussa ajattelin. Kokousmateriaaliin ja ennakkokeskusteluihin kuluu helposti useampi tunti. Olen oppinut paljon uutta ja tutustunut uusiin ihmisiin. Olen kiitollinen ja samalla levollinen, vaikka olenkin tehnyt päätöksen, etten enää asetu ehdolle syksyn vaaleissa. Uusille luottamushenkilöille toivon viisautta ja rohkeutta. Todellinen vaikuttaminen tapahtuu aina yhteistyössä. Vaikuttamisen paikkoja on monia.
Heikki Kotinurmi, yhteisen kirkkovaltuuston, kasvatuksen ja perheasioiden johtokunnan ja Launeen seurakuntaneuvoston jäsen, 2. kausi
Halusin seurakunnan luottamustehtävään, koska minulla oli positiivisia kokemuksia seurakunnasta ja halusin vaikuttaa sen asioihin. Päätöksentekokulttuuri on vaihteleva. Monet asiat menevät hyvin eteenpäin, esimerkiksi työntekijävalinnoissa löydetään useimmiten yhteisymmärrys. Kiinteistöasioissa on ollut joitakin haasteita. On tärkeää pitää tasapaino eri seurakuntien välillä. Ei voi olla niin, että toiset seurakunnat saavat omia hankkeitaan eteenpäin toisten odottaessa jatkuvasti. Upilan leirikeskuksesta luopuminen on ollut vaikea paikka. Toisaalta ymmärrän sopeutustarpeen ja uskon, että toimintaa voidaan järjestää toisaalla. Toivon, että seurakuntien jäsenmäärä saadaan kääntymään kasvu-uralle ja siten toimintoja voitaisiin säilyttää nykyisellään. Lahden vanhan hautausmaan muurin korjaaminen on askarruttanut. Toivon, että yllättävissä korjauksissa selvitetään tarkasti yhteistyötahot, jotka voivat osallistua kustannuksiin. Luottamustehtäviin kuluu vaihtelevasti aikaa. On mielekästä olla erilaisissa ryhmissä ja saada laaja kuva toiminnasta. Olen myös tutustunut kivoihin ihmisiin. Koronan aikana on reagoitu hyvin seurakuntalaisten tavoittamiseksi. Lahden ympäristöpääkaupunkivuoteen osallistuminen oli tärkeä juttu. Kiinteistöasiat varmasti puhuttavat jatkossakin. Taloudenhoitoon haasteita tuo kustannusten nousu. Joihinkin tehtäviin on ollut vähän hakijoita. Toivon ratkaisuja palkkauksen kehittämiseksi parhaiden työntekijöiden houkuttelemiseksi.
Kaisu Serkelä, kirkkovaltuuston, kirkkoneuvoston ja taloudellisen jaoston jäsen, Hollolan seurakunta, 1. kausi
Luottamustehtävä on ollut kuin ikkuna, josta olen saanut tutustua seurakunnan toimintaan sisältäpäin. Olen saanut olla mukana valitsemassa uusia työntekijöitä, mikä on antanut uutta näkökulmaa seurakunnan työstä. Meillä on keskusteleva päätöksentekokulttuuri. Haasteena olen kokenut, miten asioissa löydetään seurakuntalaisten etu. Tehtävä on ollut antoisa kaikin puolin. Olen saanut tutustua uusiin ihmisiin. Yhteishenki on ollut hyvää. Olen saanut osallistua erilaisiin tilaisuuksiin, kuten itsenäisyyspäivän ja kaatuneiden muistopäivän seppeleen laskuihin. Osallisena tilaisuudet koskettavat eri tavalla. Yhteisvastuukeräyksessä oli koskettavaa huomata kaikenikäisten halu auttaa ihmisiä, jotka ovat kriisin seurauksena avun tarpeessa. Olen osallistunut kaikkiin kokouksiin, pyydettyihin tilaisuuksiin ja erilaisiin tehtäviin. Nyt kahden viimeisen vuoden aikana 2–5-tuntinen kokous on ollut iltaisin noin kerran kuukaudessa. Kokousta ennen tutustun pöytäkirjaan ja päätettäviin asioihin. Kaikki, niin pienet kuin suuretkin, asiat ja päätökset ovat olleet merkityksellisiä, ehkä ennen kaikkea sellaiset, joita seurakuntalaiset ovat tuoneet esille. Jatkossa kiinteistöihin liittyvät asiat varmasti puhuttavat ja nousevat esille.
Oskar Breilin, kirkkovaltuuston jäsen, kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja, Asikkalan seurakunta, 3. kausi
Merkittävin haaste on ollut miettiä, miten talous kestää ja miten toteutamme isot investoinnit, erityisesti uuden seurakuntakodin rakentamisen. Kun johtavia viranhaltijoita on vaihtunut, pitkän linjan suunnittelu on myös ollut haastavampaa. Seurakuntalaisilla oli vahva tahto pysyä itsenäisenä, joten meidän oli suhteellisen helppo päättää, ettemme liity Hollolan seurakuntaan. Välillä on asioita, joihin ei paljon pysty vaikuttamaan. Esimerkiksi kolehtisuunnitelmien tulee sisältää kirkkohallituksen ja hiippakunnan tuomiokapitulin päättämät kolehdit. Pidän siitä, ettei politiikka ole mukana päätöksissämme. Yhden listan vaalit olisivat henkilövaalit, ja politiikka olisi vielä vähemmän mukana. Meillä vallitsee keskusteleva päätöksentekokulttuuri. Välillä päätöksenteossa on ollut hektisempää, jolloin aikaa kuluu aika reilustikin, mutta esimerkiksi kesällä on rauhallisempaa. Kirkkoneuvoston kokouksia on keskimäärin kerran kuukaudessa ja kirkkovaltuuston kokouksia neljästi vuodessa. Lisäksi voi olla mukana erilaisissa työryhmissä. Luottamushenkilönä olen tutustunut paremmin työntekijöihin sekä seurakuntalaisiin. Olen voinut auttaa seurakuntaa ja vaikuttaa sen asioihin.
Seurakuntavaalien ehdokasasettelu on käynnissä ja päättyy 15.9. Ennakkoäänestys on 8.–12.11. ja varsinainen äänestyspäivä 20.11.2022. Lisätietoa osoitteessa seurakuntavaalit.fi/ehdokkaaksi sekä lahdenseurakunnat.fi/paatoksenteko/vaalit-2022.