Mari Parkkinen – millaisen piispan Mikkelin hiippakunta sinusta saisi?
Mari Parkkinen on Imatran seurakunnan kirkkoherra. "Mikkelin hiippakunta saisi minusta arvojohtajan, joka käy dialogia, rakentaa siltoja ja innostaa rakentamaan yhteistä kirkkoa. Kirkko on murroksessa, joten on tärkeää uskaltaa katsoa myös rohkeasti tulevaisuuteen." Kuva: Kari Rossi
Kari Rossi
Millaisen piispan Mikkelin hiippakunta sinusta saisi?
Olen Imatran seurakunnan kirkkoherra ja koulutukseltani teologian tohtori sekä viestinnän ammattilainen. Mikkelin hiippakunta saisi minusta arvojohtajan, joka käy dialogia, rakentaa siltoja ja innostaa rakentamaan yhteistä kirkkoa. Kirkko on murroksessa, joten on tärkeää uskaltaa katsoa myös rohkeasti tulevaisuuteen.
Mikä on suhteesi muihin kirkkokuntiin, kristillisiin järjestöihin tai kirkon sisällä toimiviin herätysliikkeisiin?
Ajattelen, että Jumala puhuu monin eri tavoin ja on tärkeää katsella Kristusta yhdessä. Herätysliikkeet ovat siis rikkaus, mutta kaikkien pitää toimia yhteisten pelisääntöjen mukaan. Olen toiminut kotimaassa E4-toiminnassa eri kirkkokuntien ja seurakuntien välillä. Työskennellessäni Suomen Lähetysseuran lähettinä Jerusalemissa korostuivat ekumenian näkökulmat. Yhteistyö on erittäin tärkeää. Meidän pitää osata kuunnella ja hyväksyä erilaisuus.
Millainen on mielestäsi hyvä johtaja? Kuinka kuvailisit itseäsi johtajana?
Vahvuuteni ovat henkilöstöjohtamisessa ja tiedolla johtamisessa. Ensimmäiseen liittyy vahvasti ihmisten kuuleminen ja rohkeus kohdata erilaisuutta. Pidän tärkeänä mahdollistavan johtajuuden näkökulmia: innostavuus, palautteen antaminen ja yhdessä tekeminen. Päätösten takana tulee kuitenkin olla tietoa. Suuntaviivat pitää pystyä perustelemaan.
Miten suhtaudut mediaan piispan työvälineenä?
Tehtävämme on viedä evankeliumia eteenpäin. Kokonaiskirkollisella tasolla nostaisin esiin hengellisyyden moninaisuuden, etsimisen ja löytämisen näkökulmat sekä positiivisen uskonnonvapauden. Kirkko on edelleen merkityksellinen monelle. Kirkon sisäiseen dialogiin nostaisin erilaisuuden hyväksymisen rikkautena sekä kirkon rakenteisiin ja tulevaisuuden näkymiin liittyvät teemat. Keskustelun tulee aina olla kunnioittavaa, rakentavaa ja rohkaisevaa.
Miten asemoisit itsesi piispana kirkossa vallitsevaan sisäiseen erimielisyyteen samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä?
Arvostan avioliittoa ja olen valmis odottamaan asiasta yhteistä päätöstä kirkon tasolla. Toivon kuitenkin, että samaa sukupuolta olevien avioliitto olisi kirkossa mahdollista. Papistolla täytyisi silti säilyä asian suhteen omantunnonvapaus.
Kirkon toiminta ja rakenteet ovat muutoksessa sekä säästösyistä että toimintakulttuurin muutoksen myötä. Millaiseen muutokseen sinä haluaisit olla kirkkoa kantamassa?
Olemme tilanteessa, jossa asioita on pakko miettiä uudestaan. Esillä ovat olleet hiippakunta- ja rovastikuntamallit, joissa hallinto olisi laajemmalla alueella yhteinen. Paikallisen toiminnan täytyy mielestäni kuitenkin olla jokaisen alueen oman näköistä toimintaa. Kirkon strategian mukaisesti toivoisin, että kirkon ovet olisivat auki tulla ja mennä. Seurakunta pohjaa Jumalan sanaan, mutta mielestäni on tärkeää kuulla ja kuunnella myös ihmistä.
Mikkelin hiippakunnan piispanvaalin vaalikeskustelu ma 24.4. klo 18 Lahden Yhteiskoulun salissa (Kirkkokatu 2). Keskustelua voi seurata verkossa Mikkelin hiippakunnan YouTube-kanavalla.
Lue lisää aiheesta
Piispanvaalin kampanjoissa ja vaalikeskusteluissa polttavimmiksi aiheiksi ovat nousseet seurakuntatalouden haasteet ja avioliittokysymykseen liittyvä erimielisyys. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Jännitys piispanvaalissa tiivistyy uudistusmielisen imatralaisen ja perinteistä avioliittokäsitystä puolustavan lahtelaisen välille
Pekka Särkiö toimii parhaillaan Kangasniemen seurakunnan vt. kirkkoherrana, mutta hänet muistetaan myös kenttäpiispana (2012-2023) ja Keski-Lahden kirkkoherrana (2001-2012). "Mikkelin hiippakunta saisi minusta ahkeran, kuuntelevan ja seurakuntatyötä rakastavan piispan." Kuva: Jouni Hiltunen
Jouni Hiltunen
Pekka Särkiö – millaisen piispan Mikkelin hiippakunta sinusta saisi?
Sammeli Juntunen on työskennellyt Savonlinnan kirkkoherrana vuodesta 2007. "Haluaisin palvella seurakuntia ja pappeja niin, että nämä osaisivat pitää Jumalan sanaa esillä sen aidossa ja nykypäivänä ymmärrettävässä muodossa." Kuva: Markku Pihlaja / Kirkon kuvapankki
Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja
Sammeli Juntunen – millaisen piispan Mikkelin hiippakunta sinusta saisi?
Pekka Huokuna on työskennellyt vuodesta 2019 kirkkohallituksen kansliapäällikkönä. "En kuvittele itse osaavani kaikkea, vaan rohkaisen alaisiani. Hengellisessä johtajuudessa tärkeää on se, että johtaja rukoilee alaistensa puolesta", Huokuna määrittelee. Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki
Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio