Sammeli Juntunen – millaisen piispan Mikkelin hiippakunta sinusta saisi?
Sammeli Juntunen on työskennellyt Savonlinnan kirkkoherrana vuodesta 2007. "Haluaisin palvella seurakuntia ja pappeja niin, että nämä osaisivat pitää Jumalan sanaa esillä sen aidossa ja nykypäivänä ymmärrettävässä muodossa." Kuva: Markku Pihlaja / Kirkon kuvapankki
Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja
Millaisen piispan Mikkelin hiippakunta sinusta saisi?
Olen Sammeli Juntunen, Savonlinnan kirkkoherra vuodesta 2007. Olen kotoisin Savonlinnasta, mutta työskentelin aiemmin opettajana Helsingin yliopistossa systemaattisen teologian laitoksella. Olen myös toiminut nuorisopappina ja kirjoittanut neljä teologista kirjaa.
Olisin piispa, jonka intohimona on teologia. Haluaisin teologisella osaamisellani palvella seurakuntia ja pappeja niin, että nämä osaisivat pitää Jumalan sanaa esillä sen aidossa ja nykypäivänä ymmärrettävässä muodossa. Mielestäni kirkon sanoma on jäämässä nyt lapsipuolen asemaan.
2. Mikä on suhteesi muihin kirkkokuntiin, kristillisiin järjestöihin tai kirkon sisällä toimiviin herätysliikkeisiin?
Olen ekumeniikan dosentti ja minulla on hyvät suhteet esimerkiksi Helluntaiseurakuntaan, Vapaaseurakuntaan sekä ortodoksiseen seurakuntaan, joiden kanssa teemme Savonlinnassa paljon yhteistyötä. En itse ole minkään herätysliikkeen jäsen. Olen ollut muutamia kertoja esiintymässä Kauniaisissa Raamattuopiston teologiapäivillä.
3. Millainen on mielestäsi hyvä johtaja? Kuinka kuvailisit itseäsi johtajana?
Hyvä johtaja hahmottaa strategian kautta perustehtävän ja pitää sitä kirkkaana esillä. Työntekijöiden tulee tietää, mitä ollaan tekemässä. Mielestäni hyvä johtaja on myös innostunut ja innostava. Työntekijöitä pitää kuulla ja heidän pitää päästä tuomaan ideoitaan esiin. Johtajan tulisi myös olla vahvasti läsnä ja kysyä, mitä työntekijöille kuuluu.
Johtajana annan paljon tilaa alaisilleni. Lähiesimiehet johtavat työaloja. Luotan heihin ja haluan kuulla heidän ideoitaan. Haluan myös, että työntekijät itse innostuvat. Olen vahva johtaja, mutten itsepäinen. Pystyn muuttamaan suuntaa tarvittaessa.
4. Miten suhtaudut mediaan piispan työvälineenä?
Kirkon sanoma on saatava kuuluville ja media on siihen välttämätön työväline. Sosiaalinen media vaikuttaa kuitenkin muodostuneen riitelyn kanavaksi. Jotkin piispat siellä ovatkin, itse en. Yleiseen keskusteluun tahtoisin nostaa esiin kirkon sanoman: mitä se on, mitä se ei ole, onko se totta, mikä sitä uhkaa ja miten sitä voi tehdä ymmärrettäväksi niin, ettei sanoma muuttuisi saduksi aikuisten mielissä.
5. Miten asemoisit itsesi piispana kirkossa vallitsevaan sisäiseen erimielisyyteen samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä?
Olisin samoilla linjoilla piispa Seppo Häkkisen kanssa; pidetään kiinni yhteisestä päätöksenteosta. Jos siitä luovutaan, olemme pian kuin villissä lännessä. Avioliitto on kirkolle opillinen kysymys ja Raamattu ylin auktoriteetti. Asia ei siis ole yksittäisen papin tai seurakunnan päätettävissä.
6. Kirkon toiminta ja rakenteet ovat muutoksessa sekä säästösyistä että toimintakulttuurin muutoksen myötä. Millaiseen muutokseen sinä haluaisit olla kirkkoa kantamassa?
Tarvitaan toimintakulttuurin muutosta, jossa seurakuntalaisilla on enemmän vastuuta ja vapautta. Nyt seurakunnan työntekijät järjestävät tapahtumia, joita ihmiset tulevat seuraamaan. Seurakunta on kuitenkin yhteisö, jossa ihmisten tulisi kokea ystävällisyyttä, yhteisöllisyyttä ja rakkautta. Jokaisella on jotain annettavaa.
Suunta olisi myös kustannussyistä toimiva. Kustannussyistä on mentävä kohti laajempia yksiköitä. Samalla tulisi kuitenkin säilyttää paikallisuus. Mielestäni hyvä malli tästä on esimerkiksi Savonlinnassa käytössä oleva kappelimalli, jossa kappelit ovat itsenäisiä jumalanpalvelusyksiköitä ja tukipalvelut ovat yhteiset.
Mikkelin hiippakunnan piispanvaalin vaalikeskustelu ma 24.4. klo 18 Lahden Yhteiskoulun salissa (Kirkkokatu 2). Keskustelua voi seurata verkossa Mikkelin hiippakunnan YouTube-kanavalla.
Lue lisää aiheesta
Piispanvaalin kampanjoissa ja vaalikeskusteluissa polttavimmiksi aiheiksi ovat nousseet seurakuntatalouden haasteet ja avioliittokysymykseen liittyvä erimielisyys. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Jännitys piispanvaalissa tiivistyy uudistusmielisen imatralaisen ja perinteistä avioliittokäsitystä puolustavan lahtelaisen välille
Pekka Särkiö toimii parhaillaan Kangasniemen seurakunnan vt. kirkkoherrana, mutta hänet muistetaan myös kenttäpiispana (2012-2023) ja Keski-Lahden kirkkoherrana (2001-2012). "Mikkelin hiippakunta saisi minusta ahkeran, kuuntelevan ja seurakuntatyötä rakastavan piispan." Kuva: Jouni Hiltunen
Jouni Hiltunen
Pekka Särkiö – millaisen piispan Mikkelin hiippakunta sinusta saisi?
Mari Parkkinen on Imatran seurakunnan kirkkoherra. "Mikkelin hiippakunta saisi minusta arvojohtajan, joka käy dialogia, rakentaa siltoja ja innostaa rakentamaan yhteistä kirkkoa. Kirkko on murroksessa, joten on tärkeää uskaltaa katsoa myös rohkeasti tulevaisuuteen." Kuva: Kari Rossi
Kari Rossi
Mari Parkkinen – millaisen piispan Mikkelin hiippakunta sinusta saisi?
Pekka Huokuna on työskennellyt vuodesta 2019 kirkkohallituksen kansliapäällikkönä. "En kuvittele itse osaavani kaikkea, vaan rohkaisen alaisiani. Hengellisessä johtajuudessa tärkeää on se, että johtaja rukoilee alaistensa puolesta", Huokuna määrittelee. Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki
Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio