Pekka Huokuna – millaisen piispan Mikkelin hiippakunta sinusta saisi?
Pekka Huokuna on työskennellyt vuodesta 2019 kirkkohallituksen kansliapäällikkönä. "En kuvittele itse osaavani kaikkea, vaan rohkaisen alaisiani. Hengellisessä johtajuudessa tärkeää on se, että johtaja rukoilee alaistensa puolesta", Huokuna määrittelee. Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki
Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio
Millaisen piispan Mikkelin hiippakunta sinusta saisi?
Kokeneen piispan, joka tuntee kirkon toimintaa ja hallintoa varsin laajasti. Olen vahvasti sitoutunut Mikkelin hiippakuntaan, vaikka olen ollut jo 15 vuotta muualla. Lisäksi arvostan jumalanpalveluselämää ja tulevaisuuteen suuntaavaa työotetta.
Mikä on suhteesi muihin kirkkokuntiin, kristillisiin järjestöihin tai kirkon sisällä toimiviin herätysliikkeisiin?
Olen työni puitteissa ollut aktiivisesti yhteistyössä kaikkien Suomessa vaikuttavien kirkkokuntien kanssa. Oma taustani on viidennessä herätysliikkeessä, mutta kaikki Suomen herätysliikkeet ovat kyllä tulleet tutuiksi. Ulkomailla olen ollut yhteistyössä monien kirkkojen ja ekumeenisten järjestöjen kanssa.
Millainen on mielestäsi hyvä johtaja? Kuinka kuvailisit itseäsi johtajana?
Olen yleisjohtaja, joka keskittyy strategiseen johtamiseen ja isoihin linjoihin. En liputa tietyn johtamistyylin puolesta, sillä erilaisissa tilanteissa tarvitaan erilaista johtajuutta. Johtajalle on tärkeää visionäärisyys: täytyy suunnata tulevaisuuteen ja pitää yhteyksiä muuhun yhteiskuntaan. Myös alaisten tukeminen ja vastuunotto on tärkeää.
Johtamiskokemusta minulla on vuodesta 1985 muun muassa kirkkohallituksen kansliapäällikön, toiminnallisen osaston johtajan ja kirkkoherran tehtävistä. En kuitenkaan kuvittele itse osaavani kaikkea, vaan rohkaisen alaisiani. Hengellisessä johtajuudessa tärkeää on se, että johtaja rukoilee alaistensa puolesta.
Miten suhtaudut mediaan piispan työvälineenä?
Esillä olo kuuluu piispan tehtäviin. Hiippakunnan tasolla ottaisin kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, joihin kirkko luontevasti linkittyy. Valtakunnallisesti piispoilla on tärkeä roolinsa kokonaiskirkon viestien tulossa julkisuuteen. Viestinnän tulee olla fokusoitua ja yhteiseen työnjakoon pohjautuvaa.
Miten asemoisit itsesi piispana kirkossa vallitsevaan sisäiseen erimielisyyteen samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä?
Edustan avioliittokysymyksessä kirkon virallista kantaa. Mielestäni kirkossa on kuitenkin syytä ottaa todesta myös se tosiasia, että suuri osa kirkon jäsenistä hyväksyy samaa sukupuolta olevien parien kirkollisen vihkimisen. Kirkon sisällä olevat vastakkaiset käsitykset avioliitosta asettavat erityisen haasteen yhteyden etsimiselle ja rakentamiselle. Tässä tilanteessa on syytä korostaa sitä, mikä meitä yhdistää eikä sitä, mikä erottaa.
Kirkon toiminta ja rakenteet ovat muutoksessa sekä säästösyistä että toimintakulttuurin muutoksen myötä. Millaiseen muutokseen sinä haluaisit olla kirkkoa kantamassa?
Osallisuuden merkitys kirkon toiminnassa on otettava nykyistä vakavammin. Seurakuntalaiset eivät voi olla vain työn kohteita tai pappien suunnitelmien toteuttajia. Papit tulevat ja menevät, mutta seurakunta pysyy. Seurakuntalaisten paikka on siis entistä vahvemmin suunnittelussa ja toteuttamisessa. Samalla on nähtävä, että osallisuus voi toteutua monella muullakin tavalla kuin vain osallistumalla seurakunnan tilaisuuksiin. Jumalanpalveluselämän on oltava monimuotoista ja mahdollistettava monenlainen osallistuminen.
Mikkelin hiippakunnan piispanvaalin vaalikeskustelu ma 24.4. klo 18 Lahden Yhteiskoulun salissa (Kirkkokatu 2). Keskustelua voi seurata verkossa Mikkelin hiippakunnan YouTube-kanavalla.
Lue lisää aiheesta
Piispanvaalin kampanjoissa ja vaalikeskusteluissa polttavimmiksi aiheiksi ovat nousseet seurakuntatalouden haasteet ja avioliittokysymykseen liittyvä erimielisyys. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Jännitys piispanvaalissa tiivistyy uudistusmielisen imatralaisen ja perinteistä avioliittokäsitystä puolustavan lahtelaisen välille
Pekka Särkiö toimii parhaillaan Kangasniemen seurakunnan vt. kirkkoherrana, mutta hänet muistetaan myös kenttäpiispana (2012-2023) ja Keski-Lahden kirkkoherrana (2001-2012). "Mikkelin hiippakunta saisi minusta ahkeran, kuuntelevan ja seurakuntatyötä rakastavan piispan." Kuva: Jouni Hiltunen
Jouni Hiltunen
Pekka Särkiö – millaisen piispan Mikkelin hiippakunta sinusta saisi?
Mari Parkkinen on Imatran seurakunnan kirkkoherra. "Mikkelin hiippakunta saisi minusta arvojohtajan, joka käy dialogia, rakentaa siltoja ja innostaa rakentamaan yhteistä kirkkoa. Kirkko on murroksessa, joten on tärkeää uskaltaa katsoa myös rohkeasti tulevaisuuteen." Kuva: Kari Rossi
Kari Rossi
Mari Parkkinen – millaisen piispan Mikkelin hiippakunta sinusta saisi?
Sammeli Juntunen on työskennellyt Savonlinnan kirkkoherrana vuodesta 2007. "Haluaisin palvella seurakuntia ja pappeja niin, että nämä osaisivat pitää Jumalan sanaa esillä sen aidossa ja nykypäivänä ymmärrettävässä muodossa." Kuva: Markku Pihlaja / Kirkon kuvapankki
Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja