Miten ehdokaslistojen aatemaailmat eroavat toisistaan Hollolan seurakunnassa? Kirkonseutu vertaili listoja neljässä kysymyksessä
Seurakuntavaaleissa äänestetään valitsijayhdistysten ehdokaslistoilla olevia ehdokkaita. Kirkonseutu vertaili, miten ehdokaslistat eroavat toisistaan Hollolassa.
Ehdokkailta kysyttiin vaalikoneessa, mitä puoluetta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit käytäisiin nyt. Kuva: STT/Katja Määttä, koonnut Teemu Leppänen
STT Katja Määttä
Seurakuntavaaleissa on käytössä suhteellinen vaalitapa, joten äänestäjän on oleellista tietää, millaiset mielipiteet ja ajatukset ohjaavat valitsijayhdistysten edustajien päätöksentekoa.
Kirkonseutu vertasi valitsijayhdistysten ehdokkaiden vaalikonevastauksia muutamassa kysymyksessä, jotka piirtävät kuvaa ehdokaslistojen aatemaailmasta ja mielipiteistä.
Hollolan kirkkovaltuustoon on asettanut ehdokaslistojaan viisi valitsijayhdistystä.
Ehdokkailta kysyttiin vaalikoneessa, mitä puoluetta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit käytäisiin nyt. Eniten kannatusta saavat kokoomus (27 %), keskusta (22 %) ja demarit (20 %).
Ihmisläheinen seurakuntatyö -ryhmittymän 10 vastaajasta 8 vastasi kannattavansa keskustaa, yksi kokoomusta. Yksi ilmoitti, ettei halua kertoa tai ei äänestä.
Kokoomus ja kirkon uudistajat -ryhmittymän vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista 73 prosenttia kertoi äänestävänsä kokoomusta. Vihreät sai 20 prosenttia vastauksista ja ”Muu” seitsemän prosenttia. Vastaajia oli 15.
Kärkölän kappeliseurakunnan ehdokaslistalla kokoomus (29 % äänistä) ja keskusta (29 %) ovat valta-asemassa. Sdp saisi 14 prosenttia äänistä, samoin ”Muu”. Lisäksi 14 prosenttia vastaa, ettei halua kertoa tai ettei äänestä. Vastaajia oli 7.
Matalan kynnyksen kirkko -ryhmittymän vastanneista kaikki yhdeksän vastaajaa äänestäisivät eduskuntavaaleissa Sdp:tä.
Sitoutumattomien listalta löytyy eniten kristillisdemokraattien (40 %) äänestäjiä. Kannatusta saavat myös perussuomalaiset (10 %), keskusta (10 %) ja ”Muu” (10 %). Vastaajista kantaansa ei halunnut kertoa tai ei äänestä 30 prosenttia.
Millään yksittäisellä kirkossa toimivalla liikkeellä ei näyttäisi olevan merkittävää jalansijaa Hollolassa. Vastaajista 47 prosenttia ei löydä listalta itselleen läheisintä liikettä. Useat liikkeet saavat kuitenkin kannatusta, ja niistä eniten evankelisuus (20 %) ja viides herätysliike (10 %).
Liikkeet eivät herätä kiinnostusta valtaosassa Ihmisläheisen seurakuntatyön (60 %) ja Kärkölän listan (71 %) ehdokkaista.
Matalan kynnyksen kirkon listalla evankelisuus (44 %) nousee merkittävimmäksi liikkeeksi, mutta yhtä moni ei löydä itselleen läheisintä liikettä.
Kokoomuksen ja kirkon uudistajien listalla lähes puolet (47 %) ei löydä vaalikoneessa omaa liikettä. Ryhmittymän vastauksissa eniten kannatusta saavat Tulkaa kaikki -liike (20 %) ja evankelisuus (20 %).
Suurin hajonta löytyy Sitoutumattomien listalla, jossa valinta kohdistuu eniten viidesläisiin (30 %). Lisäksi joka kymmenennelle läheisin on lestadiolaisuus, herännäisyys ja hiljaisuuden liike.
Ehdokkaita pyydettiin kertomaan vaalikoneessa, kokevatko he jonkin kirkossa vaikuttavista liikkeistä itselleen läheisimmäksi. Kuva: STT/Katja Määttä, koonnut Teemu Leppänen
STT Katja Määttä
Kiinteistöjä koskevissa kysymyksissä Kirkonseudun vertailu kohdistui vaalikoneen väitteeseen: ”Jos seurakunnan muista kiinteistöistä luovutaan, seurakunnan kirkkotilojen käyttöä tulisi monipuolistaa (esimerkiksi kirkkosaleista tehdä monitoimitiloja tai vuokrata tiloja enemmän ulkopuoliseen käyttöön).”
Kaikissa ryhmittymissä suurin osa on väitteen kanssa samaa mieltä. Kärkölän kappeliseurakunnan listalla kannattajia löytyy kaikista vähiten, 57 prosenttia. Asian vastustajia on eniten Matalan kynnyksen kirkossa (22 %) sekä Kokoomus ja kirkon uudistajat -listalla (20 %).
Ehdokkaat vaalikoneessa vastasivat väitteeseen: Jos seurakunnan muista kiinteistöistä luovutaan, seurakunnan kirkkotilojen käyttöä tulisi monipuolistaa. Kuva: STT/Katja Määttä, koonnut Teemu Leppänen
STT Katja Määttä
Sukupuolineutraalin avioliiton kirkollisena vihkimisenä ilmoittaa hyväksyvänsä 55 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista.
Eniten vastustajia on Sitoutumattomien (60 %) ja Ihmisläheisen seurakuntatyön listalla (50 %).
Matalan kynnyksen kirkon ryhmittymässä asiaa ei vastusta kukaan ja kannatustakin löytyy eniten (78 %) muihin ehdokasryhmittymiin verrattuna.
Ehdokkaita pyydettiin ottamaan kantaa, tulisiko kirkon vihkiä avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat parit. Kuva: STT/Katja Määttä, koonnut Teemu Leppänen
STT Katja Määttä
Vaalikoneeseen vastasi 51 Hollolan seurakunnan ehdokasta. Vastausprosentti oli 80.