Mukkulan seurakuntakeskuksesta tuli ”vahingossa” kirkko 30 vuotta sitten – ”Monitoimitilana tämä on ollut aikaansa edellä”
Kappalainen Jukka Immeli on työskennellyt Mukkulan kirkossa vuodesta 2019. Kuva: Janne Raevuori
Janne Raevuori
Mukkulan kirkko täyttää helmikuussa 30 vuotta. Mukkulan kirkkona rakennus tunnetaan, vaikka se seurakuntakeskukseksi rakennettiin.
– Piispa Paavo Kortekangas käytti vihkiessään rakennuksen kirkko-sanaa. Sittemmin nimitys on vakiintunut, naurahtaa Mukkulassa vuodesta 2019 työskennellyt Keski-Lahden seurakunnan kappalainen Jukka Immeli.
Ehkä piispaan teki vaikutuksen arkkitehti Juhani Bomanin käyttämä muotokieli. Ulkopuolelta rakennus näyttää kirkolta, ja kirkkosalissa tuntuu kuin olisi kirkossa.
– Rakennus on kirkkomainen, ja kirkollisia tilaisuuksia järjestetään säännöllisesti. Tämä on suosittu kastekirkko, ja siunaukset ovat lisääntyneet.
Muistotilaisuudet on kätevä järjestää samassa rakennuksessa.
– Tilat ovat muokattavissa moneen. Nykyään puhutaan paljon monitoimitiloista. Monitoimitilana tämä on ollut aikaansa edellä. Kirkkosalikin on jaettu liikutettavalla seinällä. Kohta seinän takana alkaa jumppa, Immeli kertoo tiloja esitellessään.
Piispa Paavo Kortekangas vihki Mukkulan seurakuntakeskuksen sunnuntaina helmikuun 21. päivänä 1993. Tapahtumasta julkaistiin kuva Lahden Kotikirkko -lehdessä maaliskuussa 1993. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen
Kirkkosalista lohkaistussa tilassa jumppaa Harjulan kansalaisopisto. Kirkossa kokoontuvat muun muassa Virkistysyhdistys Mukkulan Puuhapirtti ja Lahden Perhokalastajat ry. Kouluikäiset ovat pelailleet rakennuksessa viikoittain 30 vuotta otsikolla Mukkula Open.
Mukkulan kirkko on enemmän kuin alueen hengellinen keskus, mutta hyvin on hengellisyyskin pitänyt pintansa, Immeli sanoo.
– Alueella on vahva identiteetti ja aluetyön perinne. Aikanaan toivottiin, että Mukkulasta tulisi oma seurakuntansa. Täällä pidetään koulun ja varhaiskasvatuksen kirkot, ja alueen palvelutaloissa pidetään hartauksia.
Mukkulan oma kanttori Marjukka Liimatainen johtaa kirkkokuoroa ja Mukula-lapsikuoroa. Kirkossa järjestetään konsertteja ja yhteislauluiltoja.
Vahvasta paikallisesta identiteetistä kielii Mukkulan piirineuvosto.
– Neuvosto kokoontuu neljä kertaa vuodessa. Se ei ole lainvoimainen elin, mutta sitä kautta maallikot pääsevät esittämään ideoitaan, Immeli toteaa.
Maallikkoja ovat myös väärtit. Kirkkoväärtejä Mukkulan kirkossa on ollut alusta lähtien.
– Väärtit avustavat jumalanpalveluksissa. He toivottavat ihmiset tervetulleiksi, lukevat Raamatun tekstejä ja keräävät kolehdin. Väärtejä Mukkulassa on vajaa kymmenen. Väärtit avustavat myös erilaisissa tapahtumissa, kuten perinteisessä talvitapahtumassa, joka kokosi viimeksi yli 300 kävijää.
Kappalainen Jukka Immeli on työskennellyt Mukkulan kirkossa vuodesta 2019, suntio Eila Laaksonen muutaman vuoden kauemmin. Kirkon sisustustekstiilit ovat tekstiilitaiteilija Kirsti Rantasen käsialaa. Kuva: Janne Raevuori
Janne Raevuori
Kirkollista elämää on piristänyt kovasti Kohtaamispaikka-yhteisö, jonka illat siirtyivät Joutjärveltä Mukkulan kirkkoon viime syksynä.
– Kohtaamispaikan messussa saattaa olla yli 250 kävijää. Sunnuntaisin jumalanpalveluksissa Mukkulassa on keskimäärin 35 kävijää, Immeli kertoo.
Mukkulan kirkkoa kotikirkkonaan käyttää myös valtakunnallinen Evakkolapset ry. Yhdistyksen 20-vuotisjuhlaa vietettiin viime elokuussa Mukkulassa. Kirkon vieressä on Evakkolasten muistopuisto, jonka Lahden kaupunki ja yhdistys perustivat vuonna 2017 osana Suomen itsenäisyyden juhlavuotta.
– Evakkous liittyy Lahteen luontevasti, Immeli muistuttaa.
Mukkulan kirkossa kokoontuvat Lahden ruotsinkieliset. Messuja järjestetään kappalaisen mukaan myös saksan kielellä ja kirkossa toimii englanninkielinen Raamatturyhmä.
Mukkulan kirkko on hyvässä kunnossa. Rakennuksen ensimmäinen julkisivukorjaus on juuri valmistunut. Sitä ja kirkon kolmekymppisiä juhlitaan helmikuussa. Juhlamessussa saarnaa entinen arkkipiispa Jukka Paarma, joka työuransa alussa työskenteli Mukkulassa.
Katso video "Mukkulan kirkko eilen ja tänään", joka on myös esillä Mukkulan kirkon aulassa juhlaviikon ajan:
Mukkulan kirkon 30-vuotisjuhlaviikko 11.–19.2.
la 11.2. klo 10–13 talvitapahtuma
ma 13.2. klo 18 Tuulahduksia Kiinasta. Prof. Miikka Ruokanen ja Li Jun Nanjingin teologisesta seminaarista. Juhlakahvit.
ti 14.2. klo 12 Puuhapirtin kokoontuminen ja juhlakahvit
ti 14.2. klo 17.30 Mukkula Open 30 vuotta -juhla ja kakkutarjoilu
to 16.2. klo 18 Yhteislauluilta, kanttori Marjukka Liimatainen
pe 17.2. klo 9.30 Lasten avoin kirkkohetki ja kakkutarjoilu.
su 19.2. klo 10 Juhlamessu ja 30-vuotisjuhla. Juhlakahvit. Emeritusarkkipiispa Jukka Paarma, Miika Hämäläinen, Marjukka Liimatainen, Kimmo Puunenä, Mukula-kuoro. Messu striimataan Lahden seurakuntien YouTube-kanavalle.
su 19.2. klo 17 Kohtaamispaikka. Striimataan Lahden seurakuntien YouTube-kanavalle.
Koko juhlaviikon ajan Satu Itäpään tekstiilitaidenäyttely ”Elämän jälkiä neulalla ja langalla” Mänty-kabinetissa. Videoteos: ”Mukkulan kirkko eilen ja tänään” Mukkulan kirkon aulassa.