Näin ehdokaslistojen aatemaailmat eroavat toisistaan Lahdessa – Kirkonseutu vertaili listoja neljässä kysymyksessä
Seurakuntavaaleissa äänestetään valitsijayhdistysten ehdokaslistoilla olevia ehdokkaita. Kirkonseutu vertaili, miten ehdokaslistat eroavat toisistaan Lahdessa.
Ehdokkailta kysyttiin vaalikoneessa, mitä puoluetta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit käytäisiin nyt. Kuva: STT/Katja Määttä, koonnut Teemu Leppänen
STT
Seurakuntavaaleissa on käytössä suhteellinen vaalitapa, joten äänestäjän on oleellista tietää, millaiset mielipiteet ja ajatukset ohjaavat valitsijayhdistysten edustajien päätöksentekoa.
Kirkonseutu vertasi valitsijayhdistysten ehdokkaiden vaalikonevastauksia muutamassa kysymyksessä, jotka piirtävät kuvaa ehdokaslistojen aatemaailmasta ja mielipiteistä.
Seurakuntavaaleissa Lahden yhteiseen kirkkovaltuustoon ja viiteen seurakuntaneuvostoon on asettanut ehdokaslistojaan kuusi valitsijayhdistystä.
Puolueiden kannattaminen on yksi mittareista, joilla omaa ehdokaslistaa ja ehdokkaita voi haravoida. Ehdokkailta kysyttiin vaalikoneessa, mitä puoluetta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit käytäisiin nyt.
Kirkko keskellämme -ryhmittymän vaalikoneeseen vastanneista seitsemästä ehdokkaasta kuusi kertoo, että äänestäisi keskustaa. Yksi kertoo olevansa kokoomuksen kannattaja.
Kokoomuksen ja sitoutumattomien ehdokkaista lähes kaikki 33:sta vaalikoneeseen vastanneesta äänestäisi kokoomusta. Näin vastasi 30 ehdokasta. Joukosta löytyy yksi Rkp:n kannattaja ja hieman yllättäen myös yksi vasemmistoliiton kannattaja. Yksi ei kertonut kantaansa.
Kuten Kristillis-yhteiskunnallisen sos. dem. vaaliliiton nimikin kertoo, kaikki vaalikoneeseen vastanneet äänestäisivät Sdp:tä. Vastaajia oli 10.
Tavalliset seurakuntalaiset -ryhmittymän vaalikoneeseen vastanneista 11 ehdokkaasta vain neljä ilmoittaa puoluekantansa: Sdp saisi 3 ja keskusta yhden äänen. ”Muu” saisi yhden äänen. Kuusi ei kerro, ketä äänestäisi.
Tulkaa kaikki -ryhmittymän vaalikoneeseen vastanneista 27 ehdokkaasta 14 ei kerro kantaansa. Vihreät saisi kuusi ääntä. Yksittäisiä hajaääniä saavat keskusta, kokoomus, Liike Nyt, Sdp ja muu.
Yhdistyneeltä seurakuntaväeltä vaalikoneeseen vastasi 51 ehdokasta. Heistä 21 vastaajaa kertoo kannattavansa kristillisdemokraatteja. Kokoomus saa 5 ääntä, perussuomalaiset 4, keskusta 3 ääntä ja muu 1 äänen. Vastaajista 17 ei kerro puoluekantaansa.
Kiinteistökysymyksissä tehtiin päättyvällä vaalikaudella Lahdessa iso kokonaispäätös. Toimepidesuunnitelman mukaisesti seurakuntayhtymän kiinteistöjen määrää vähennetään ja useita nykyisiä kohteita kehitetään vastaamaan tämän päivän palvelutarpeita. Päättäjien eteen tulee jatkossa yksittäisiä kiinteistöjä koskevia päätöksiä.
Vaalikoneessa pyydetään ottamaan kantaa seuraavaan väitteeseen: ”Jos seurakunnan muista kiinteistöistä luovutaan, seurakunnan kirkkotilojen käyttöä tulisi monipuolistaa (esimerkiksi kirkkosaleista tehdä monitoimitaloja tai vuokrata tiloja enemmän ulkopuoliseen käyttöön).”
Vastauksissa näkynee tällä vaalikaudella hyvässä hengessä tehty päätös, joskin purematta vaalikoneen väitettä ei niellä. Kantansa ilmaisseiden ääripäät löytyvät Tulkaa kaikki -liikkeen ja Yhdistyneen seurakuntaväen väliltä.
Edellisessä ryhmittymässä ajatusta kannattaa 96 prosenttia vastaajista ja vastustaa 4 prosenttia. Jälkimmäisessä kannattajia on huomattavasti vähemmän, 76 prosenttia, ja vastustajia 24 prosenttia. Myös Tavallisissa seurakuntalaisissa on muita vähemmän asian kannattajia.
Ehdokkaat vaalikoneessa vastasivat väitteeseen: Jos seurakunnan muista kiinteistöistä luovutaan, seurakunnan kirkkotilojen käyttöä tulisi monipuolistaa. Kuva: STT/Katja Määttä, koonnut Teemu Leppänen
STT
Sukupuolineutraali avioliitto jakaa selkeästi lahtelaisehdokkaiden mielipiteet. Kirkonseutu kertoi viime numerossa, että 51 prosenttia lahtelaisista kirkkovaltuustoehdokkaista ilmoitti vaalikoneessa hyväksyvänsä samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen.
Vaaliyhdistysten keskinäisessä vertailussa selviää, että selkeä vastustajien ryhmä on Yhdistynyt seurakuntaväki. Kaikissa muissa valitsijayhdistyksissä kirkollisten homoavioliittojen kannattajia on vastustajia enemmän. Tulkaa kaikki -valitsijayhdistyksen vastaajista kaikki ovat asian kannattajia.
Ehdokkaita pyydettiin ottamaan kantaa, tulisiko kirkon vihkiä avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat parit. Kuva: STT/Katja Määttä, koonnut Teemu Leppänen
STT
Herätysliikkeitä ja muita liikkeitä toimii evankelisluterilaisen kirkon sisällä. Ehdokkailta kysyttiin, kokevatko he jonkin kirkossa vaikuttavista liikkeistä läheisimmäksi. Kaikista vastaajista 42 prosenttia ei löytänyt itselleen läheisintä liikettä.
Yhdistyneessä seurakuntaväessä liikkeiden kirjo on iso. Eniten on edustajia viidennestä herätysliikkeestä (esim. Kansanlähetys, Kansan Raamattuseura, Raamattuopisto) ja lestadiolaisuudesta.
Tulkaa kaikki -listoilla luonnollisesti korostuu oma Tulkaa kaikki -liike, mutta joukossa on myös herännäisiä ja hiljaisuuden liikkeen läheiseksi kokevia. Muilla listoilla 70–82 prosenttia vastaajista ei löytänyt joukosta itselleen läheisintä liikettä.
Ehdokkaita pyydettiin kertomaan vaalikoneessa, kokevatko he jonkin kirkossa vaikuttavista liikkeistä itselleen läheisimmäksi. Kuva: STT/Katja Määttä, koonnut Teemu Leppänen
STT
Vaalikoneeseen vastasi 139 ehdokasta lahtelaisista kirkkovaltuusto- ja seurakuntaneuvostoehdokkaista. Vastausprosentti oli 83.