Pienituloisille pienikorkoista lainaa – sosiaalisesta luotosta tuli elokuun alussa lakisääteinen palvelu koko maassa
Sosiaalinen luotto on hyvinvointialueen myöntämä matalakorkoinen laina, jota on voinut elokuun alusta lähtien hakea perusteltuun tarpeeseen. Kuvitus: Radek Karkulowski
Radek Karkulowski
Oletko kuullut sosiaalisesta luotosta? Se on hyvinvointialueen myöntämä matalakorkoinen laina, jota on voinut elokuun alusta lähtien hakea perusteltuun tarpeeseen, kuten kodin hankintoihin, vuokravakuuteen, terveydenhuoltomenoihin tai velkojen vapaaehtoiseen järjestelyyn.
– Yhteydenottoja on tullut ympäri hyvinvointialuetta. Elokuussa yhteydenottoja tuli 110 ja sen jälkeen viitisen puhelua päivässä, kertoo Päijät-Hämeen hyvinvointialueen työikäisten palvelujen tulosaluejohtaja Eija Leino.
Luototuksessa noudatetaan sosiaalihuollon asiakasprosessia. Alkukartoitus tehdään puhelimessa ja lopullinen selvitys sosiaaliohjaajan vastaanotolla.
Sosiaalinen luotto on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille mutta maksukykyisille asukkaille, jotka eivät saa muuta lainaa kohtuullisin ehdoin.
Luoton edellytyksenä on, että luoton saaja kykenee maksamaan kuukausittaiset lyhennykset sekä Suomen Pankin vahvistaman viitekoron (4,0 %, 9/2023).
Lainaa ei myönnetä, jos henkilö saa säännöllisesti Kelan perustoimeentulotukea tai on perusteltua syytä olettaa, että hän ei suoriudu luoton takaisinmaksusta esimerkiksi elämänhallinnan haasteiden vuoksi.
Yksittäiselle hakijalle luottoa voidaan myöntää vähintään 200 euroa ja enintään 10 000 euroa. Luotto maksetaan hakijan tilille kertasuorituksena tai suoraan käyttötarkoituksen mukaisiin menoihin.
Takaisinmaksuaika on enintään kahdeksan vuotta. Maksuaika määräytyy luotonsaajan maksukyvyn mukaan.
– Meillä luottoa on haettu pääasiassa velkojen järjestelyä varten. Muita yleisiä syitä ovat olleet terveydenhuollon maksut sekä kodin hankinnat. Yksittäiseen kodin hankintaan myönnettävä luotot ovat pienempiä, mutta velkajärjestelyyn haetut summat ovat olleet 7 000–10 000 euroa, Leino kertoo.
Prosessissa menee aikansa. Päijät-Hämeen hyvinvointialueella ensimmäiset myönteiset luototuspäätökset olivat Leinon mukaan maalissa tai melkein maalissa syyskuun ensimmäisellä viikolla, ja vireillä oli noin 60 henkilön luoton kartoittaminen.
Sosiaalisesta luototuksesta tuli elokuun alussa lakisääteinen palvelu kaikilla hyvinvointialueilla. Tarkoitus on ehkäistä kansalaisten taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistää ihmisen itsenäistä suoriutumista.
Sosiaali- ja terveysministeriö ohjasi Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle 380 000 euroa luottopääoman rahoitukseen.
Lisätietoja osoitteessa paijat-sote.fi/sosiaalinen-luotto