Seurakuntavaalien ehdokasasettelu näyttää tältä Päijät-Hämeessä – yksi kysymys mietityttää aivan turhaan ehdokkuutta harkitsevia
Seurakuntavaalien ehdokasasettelu on tiivistynyt elo–syyskuussa. Ehdolle ehtii vielä kalkkiviivoillakin, ja listojen kerääjät kannustavat olemaan yhteydessä. Viesti on, että ehdokkuutta pohtivat miettivät turhaan, ovatko he riittävän kristittyjä. Ehdokkuus on yksi tapa osallistua seurakunnan toimintaan. Nuorista ehdokkaista on eniten pulaa. Tässä jutussa tehdään ennakkokatsaus Kirkonseudun levikkialueen seurakuntien ehdokasasetteluun.
Seurakuntavaalien graafi kertoo, miten seurakuntalaisen tie vie luottamustehtäviin eli seurakuntapäättäjäksi. Kuva: Valpuri Tauriainen
Valpuri Tauriainen
Lahdessa valitsijalistoja on keräämässä ainakin kuusi ryhmittymää.
Yksi muutos on, että viime vaaleihin Joutjärvelle perustettu Tavalliset seurakuntalaiset -ryhmä kerää tällä kertaa ehdokaslistoja kaikkiin viiteen seurakuntaan. Asiamies Tiina Wallin sanoo, että työtä ehdokashankinnan eteen tehdään loppuun asti.
– Haemme ehdokkaita kaikista ikäryhmistä. Nuoria olemme kyselleet kovasti.
Pari viikkoa ennen listojen jättöä ehdokkaita oli Joutjärven lisäksi Keski-Lahdessa ja Nastolassa. Salpausselkä ja Laune sen sijaan odottivat päänavausta.
– Nuorten keskuudessa on innokkuutta, halua vaikuttaa ja myös rohkeutta lähteä ehdolle. Monet kokevat kuitenkin sitoutumisen neljäksi vuodeksi ongelmalliseksi, varsinkin jos käynnissä on abivuosi ja edessä on muutto opiskelemaan tai armeijaan.
Wallin kannustaa ihmisiä rohkeasti mukaan erilaisista epävarmuuksista huolimatta.
– Ihmisten ei tarvitse ajatella, että ei olisi tarpeeksi uskovainen. Seurakunnat tarvitsevat rohkeutta tuoda arkinäkemystä päätöksentekoon. Jos vähänkin kiinnostaa, niin kannattaa lähteä mukaan. Seurakunnissa on ammattitaitoista väkeä valmistelemassa päätösaineistoja, minkä ansiosta päätöksenteko on selkeää.
Toinen muutos on se, että Kirkko keskellämme -valitsijayhdistys ei ole asettamassa Keski-Lahteen eikä Joutjärvelle omaa listaa, kuten neljä vuotta sitten. Nastolasta on tiedossa Vesa-Matti Virtasen mukaan muutama ehdokas sekä kirkkovaltuustoon että seurakuntaneuvostoon. Maija-Liisa Lindqvist kertoo, että Launeella on tiedossa viisi ehdokasta.
Kokoomuslaisten ja sitoutumattomien ehdokaslistan yhteyshenkilö Terttu Pohjolainen kertoo kohdanneensa ihmisiä, jotka miettivät, ovatko he tarpeeksi kristittyjä.
– Viestini on, että jos olet tavallinen seurakuntalainen ja kastettu kristitty, sovit ehdokkaaksi. Seurakunta ei ole vain palveluorganisaatio, vaan se on kristittyjen yhteisö. Ehdokkaaksi tuleminen on yksi tapa tulla seurakuntayhteyteen.
Pohjolainen kertoo tehneensä tiivistä työtä elokuun puolivälistä alkaen.
– Minun mielestäni nyt on jo paremmin ehdokkaita kuin viime vaaleissa. Meillä on jäämässä pois kokeneita luottamushenkilöitä, jotka ovat suorittaneet tehtävänsä, ja nyt on aika antaa tilaa uusille. Olemme saaneet nykyistä paljon nuorempia, varsinkin työikäisiä ehdokkaita.
Tulkaa kaikki -listan yhdyshenkilö Antero Helanterä kertoo, että ehdokkaita ollaan saamassa enemmän kuin viimeksi. Lista on myös jonkin verran uudistumassa.
– Ilahduttavaa on, että olemme saaneet uusia ehdokkaita, kun nykyisiä luottamushenkilöitä jää pois.
Aktiivinen ehdokashankinta on jo tehty, mutta ehdokkaaksi pääsee, ja heitä toivotaankin vielä lisää.
– Lista on auki kiinnostuneille. Hyvällä ehdokkaalla on ajatuksia ja halua kirkon uudistamiseen. Ajattelemme edustavamme hiljaisten seurakuntalaisten kantoja.
Mikko Semeri Keski-Lahden Yhdistyneestä seurakuntaväestä kertoo, että varsinkin 30–40-vuotiaita saisi olla enemmän.
– He voisivat tulla kertomaan, millainen maailma on nykyään.
Hän arvioi, että ehdokkaita olisi hyvä olla vähintään valtuustopaikkojen verran.
– Silloin voidaan sanoa, että olemme yrittäneet.
Kirkonseutu ei tavoittanut kristillis-yhteiskunnallisen sos.dem. vaaliliiton asiamies Inga-Maija Hyppölää.
Hollolassa loppukiri käynnissä
Hollolan seurakunnan vaalilautakunnan asiantuntijajäsen Leevi Ruonakoski sanoo, että yksi odotettava asia on, asetetaanko vaaleihin alueellisia listoja. Viime vaaleissa Kärkölässä oli yhteinen lista.
Seurakunnassa on perinteisesti ollut 4–5 valitsijayhdistystä, joista useimpien taustalla on ollut poliittinen puolue, joka on vastannut yhdistyksen organisoinnista.
Seurakunta on jaettu kuntarajojen mukaisesti neljään äänestysalueeseen: Hollolaan, Kuhmoisiin, Kärkölään ja Padasjokeen.
Koko seurakuntaa koskevia omia listojaan ovat keräämässä ainakin Matalan kynnyksen kirkko sekä Kokoomus ja Kirkon Uudistajat. Muita valitsijayhdistyksiä ei ollut vielä seurakunnalle ilmoittautunut lehden mennessä painoon.
Matalan kynnyksen kirkko on lähellä sosialidemokraattista puoluetta ja mukana on myös sitoutumattomia ehdokkaita. Kari Hyytiä kertoo, että ehdokkaita on kertynyt kymmenkunta. Kaksi nykyistä ehdokasta on jäämässä pois.
– Seurakuntavaaleille tyypillisesti ehdokasasettelu tiivistyy viimeisille viikoille, joten ehdokkaita voi vielä tulla.
Kokoomus ja Kirkon Uudistajat -listan (ent. Kokoomus ja sitoutumattomat) vaalipäällikkö Jussi Vahe kertoo, että pois ovat jäämässä vanhoillislestadiolaiset, joten myös listan nimen loppuosa vaihdettiin näihin vaaleihin. Tämäkin lista on auki viimeiselle viikoille asti ja on Vahen mukaan myös sitoutumattomille.
– On hankalaa tietää ihmisten sielun tahtotilaa, joten toivomuksena on, että asiasta kiinnostuneet ottaisivat itse yhteyttä.
Asikkala päätymässä yhteen listaan
Asikkalaan on näillä näkymin tulossa yhden ehdokaslistan vaalit. Asikkalan kuntapolitiikan valtuustoryhmät ovat sitoutuneet siihen, etteivät ne aseta seurakuntavaaleihin erillisiä listoja. Yhteiseen rintamaan asettuivat myös sosialidemokraatit, jotka vielä viime vaaleissa halusivat oman listansa.
Asikkalan sk -listan nimessä oleva lyhenne tarkoittaa seurakuntalaisia, joka on merkkimäärärajoitteen vuoksi lyhentynyt kahteen kirjaimeen.
Listan asiamiehenä toimii nykyinen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Arto Mielonen, joka itse jättäytyy pois vaaleista kunnallispoliittisiin kiireisiin vedoten.
Asikkalan kirkkovaltuustossa on jaossa 19 paikkaa. Mielonen kertoi pari viikkoa ennen määräpäivää, että varmistuneita ehdokkaita on vasta puolet siitä. Suurin osa heistä oli nykyisiä luottamushenkilöitä.
– Tiedossa on muutama uusi, joista pari ei ole ollut koskaan mukana.
Mielonen oli luottavainen, että listalle saadaan tarvittava ehdokasmäärä ja vielä varahenkilötkin.
– Olisi hienoa, että saataisiin uutta ja nuorta väkeä ehdokkaiksi. Se on hankalaa, kun lukiossa nuorilla on paljon tekemistä ja lukion jälkeen he lähtevät pois paikkakunnalta opiskelemaan. Osa palaa kyllä perheineen takaisin.
Mielosen mukaan oman ehdokkaan löytäminen yhdeltä ja samalta listalta ei ole hankalaa.
– Pienellä paikkakunnalla tunnetaan hyvin ihmiset. Monella on sellainen ajatus, että puoluepolitiikka ei enää istu seurakuntapäätöksentekoon. Äänestetään henkilöä, ei ryhmittymää.
Heinolassa jatketaan yhdellä listalla
Heinolaan on tulossa näillä näkymin yksi vaalilista. Kaupungissa vaikuttavat poliittiset ryhmittymät ovat sopineet, etteivät ne aseta vaaleihin omia listojaan. Näin tehtiin myös viime vaaleissa.
– Kuluneen neljän vuoden aikana on koettu aika yleisesti, että yksi lista on hyvä, vaikkakin muutama soraäänikin on, sanoo Yhteinen seurakunta -listan asiamies Pekka Kantanen.
Kantasen mukaan yhden listan etuna on se, että eniten ääniä saavat henkilöt saavat paikan valtuustoon. Tästä voivat hyötyä pienet ryhmät.
Vaikka poliittiset puolueet ovat sopineet yhdestä listasta, voi kuka tahansa, esimerkiksi poliittisiin ryhmittymiin kuulumaton, perustaa oman vaalilistan.
Kirkonseutu kysyi Yhteinen seurakunta -listan ehdokastilannetta paria viikkoa ennen määräpäivää.
– Paljon heikommalta näyttää kuin viime vaaleissa. Tällä hetkellä nimiä on 18. Parilta ryhmittymältä ei ole vielä nimiä tullut. Toivoisin, että ainakin 30–40 saadaan listalle.
Heinolan kirkkovaltuustoon valitaan 27 jäsentä. Viimeksi ehdokkaita oli 46.
Kantasen mukaan varmistuneiden nimien joukossa on uusia ehdokkaita ja toiselta paikkakunnalta muuttaneita.
– Vanhojakin nimiä on aika monta lähdössä. Muutama nykyisistä luottamushenkilöistä on sanonut, että ei olisi lähdössä, mutta satavarmaa se ei ole. Olen huolestanut, että nuoria on hirveän vaikea saada päätöksentekoon.
Tainionvirralle tulossa kaksi listaa
Tainionvirran seurakuntaan on tulossa kaksi listaa. Sysmäläisillä on oma listansa ja hartolalaisilla omansa. Näin mentiin myös viime vaaleissa.
Sysmän listan asiamies Maija Sinisalo arvioi, että kuntakohtaisuus tuo listan lähemmäksi äänestäjää ja helpottaa äänestämistä.
Kirkkovaltuustossa on 19 paikkaa. Päättyvällä kaudella valtuutetuista 11 on sysmäläisiä ja 8 hartolalaisia.
Sinisalo totesi paria viikkoa ennen määräpäivää, että puolet tavoitellusta ehdokasmäärästä oli saavutettu. Viime vaaleissa ehdokkaita oli 14.
– Sopuvaalia ei olla hakemassa. 19 paikaa tavoitellaan. Tällä vaalikaudella valtuutettujen suhteellinen määrä on noudattanut kivasti kuntien kokoa.
Toistaiseksi nuorin ehdolle lähtevä on nelikymppinen.
– Tavoitteenamme on saada alle kolmekymppinen ehdokkaaksi. Olisi mahtavaa saada lukioikäinen, jotta 16-vuotiaille olisi oma ehdokas.
Hartolan listaa keräävä Maija Pentikäinen-Laine kertoo, että toiveissa on saada 12–15 ehdokasta. Kaksi viikkoa ennen h-hetkeä nimiä oli varmistunut seitsemän.
Pentikäinen-Laine kuvasi ehdokkaiden houkuttelua hiukan hankalaksi.
– Kun ottaa ikähaarukan huomioon ja ne, jotka tietää, että voisivat olla kiinnostuneita, potentiaalisten määrä on pieni.
Alle kolmekymppisistä ehdokkaista on pula. Heitä ei ollut vielä yhtään.
Ihmisiä on kysytty mukaan muun muassa puhelimitse ja kauppareissulla. Kohderyhmää ovat ainakin seurakunnan toiminnassa jossain määrin aktiiviset, Hartolaan muuttaneet sekä nykyiset luottamushenkilöt.
– Seurakunnan pitäisi jossain määrin pysyä ajassa mukana. Olisi hyvä, että toiminnoissa olisi mukana erilaisia ihmisiä, joilla olisi ajatuksia seurakunnan kehittämisestä.
Tiedossa olevat valitsijayhdistykset seurakuntavaaleissa 2022
Lahdessa äänestetään jäsenet seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon sekä oman seurakunnan seurakuntaneuvostoon. Asikkalan, Heinolan, Hollolan ja Tainionvirran seurakuntavaaleissa valitaan jäsenet kirkkovaltuustoon, joka valitsee kirkkoneuvoston. Hollolan kirkkovaltuusto valitsee myös Hämeenkosken, Kuhmoisten, Kärkölän ja Padasjoen kappelineuvostojen jäsenet.
ASIKKALA
Asikkalan sk, Arto Mielonen, 040 5545 747, arto.mielonen@outlook.com
HEINOLA
Yhteinen seurakunta, Pekka Kantanen, 050 400 2220, luomu56@gmail.com
HOLLOLA
Matalan kynnyksen kirkko, Kari Hyytiä, 040 7252984, Mari Kurisjärvi, 040 7509644
Kokoomus ja Kirkon Uudistajat, Jussi Vahe, 050 438 4889, jussi.vahe@gmail.com
LAHTI
Kirkko keskellämme, Laune: Maija-Liisa Lindqvist, 0400 561 077, maija-liisa.lindqvist@pp.inet.fi, Nastola: Vesa-Matti Virtanen, 0400 791 462, vesamattivirtanen62@gmail.comKokoomuslaisten ja sitoutumattomien ehdokaslista, Terttu Pohjolainen, 040 540 0404, terttu.pohjolainen@gmail.com
Kristillis-yhteiskunnallinen sos.dem. vaaliliitto, Inga-Maija Hyppölä, 040 707 6151, ingahyppola@gmail.com
Tavalliset seurakuntalaiset, Tiina Wallin, 040 709 0614, tiina.s.wallin@gmail.com
Tulkaa kaikki, Antero Helanterä, 050 348 4719, antero.helantera@phnet.fi
Yhdistynyt seurakuntaväki, Keski-Lahti: Mikko Semeri, mikko.semeri@gmail.com, 040 757 7804, Laune: Jari Leppänen, jari.leppanen@keragroup.fi, 046 850 3134, Joutjärvi: Esa Taipale, esa.e.taipale@gmail.com, 050 340 7078, Salpausselkä: Anna-Maija Uski, annamaija.uski@gmail.com, 050 353 3812, Nastola: Kimmo Inkeroinen, kimmo.inkeroinen@gmail.com, 044 300 7025
TAINIONVIRTA
Hartolan lista, Maija Pentikäinen-Laine, 040 770 3592, maija.pentikainen-laine@phnet.fi
Sysmän lista, Maija Sinisalo, 040 572 7017, maija7sinisalo@gmail.com
Lue lisää aiheesta
"Moni asia seurakunnassa on nähdäkseni hyvin. Täytyy kysellä työntekijöiltä ja seurakuntalaisilta, mitä he haluavat ja mitkä asiat voisivat olla paremmin", sanoo luottamushenkilökauden aloittava Tilda Strandén. Kuva: Janne Urpunen
Janne Urpunen
Tavalliset seurakuntalaiset -komeetta Tilda Strandén: "Seurakunnissa on vielä paljon tasa-arvotyötä tekemättä"
Lahden seurakunnat / Viestintätoimisto
"Vastakkainasettelu ei ole lisääntynyt, mutta asetelmat ovat selkiytyneet" – konkari Antero Helanterä ei yllättynyt Tulkaa kaikki -liikkeen menestyksestä
Ohto Oksanen. Kuva: Lahden seurakunnat/Viestintätoimisto
Lahden seurakunnat
Seurakuntavaalien Lahden ääniharava Ohto Oksanen: Vaikka seurakunnat ovat tasa-arvoisia, kaiken ei tarvitse olla seurakunnissa samalla lailla
Ehdokkaat saivat valita vaalikoneessa kolme itselleen tärkeintä painopistettä seurakunnan toiminnasta. Eniten ääniä saivat lapset ja nuoret.
Näin Heinolan seurakuntavaaliehdokkaat vastasivat vaalikoneen arvokysymyksiin