Sveitsiläistä juustoa, Bulgarian pääministeri ja Fingerporin juuret – Lahden vanhin hautausmaa Nastolassa on tarinoiden aarreaitta
Jaakko Petäjä tarinoi keihäänheittäjä Soini Nikkisen haudalla. Kuva: Markku Lehtinen
Nastolan hautausmaalla tuoksuu suomalaisen ja sveitsiläisen juuston historia. Nastolasta viimeisen leposijansa on saanut useampikin sveitsiläislähtöinen meijeristi, joita uudistusmielinen keisari Aleksanteri II houkutteli Suomen autonomiseen suuriruhtinaskuntaan juustontekoon.
– Täällä, Orimattilassa ja muualla lähialueella on kymmeniä sveitsiläisten meijeristien hautoja. Sveitsistä ammattilaisista oli ylitarjontaa. Värvätyille meijeristeille tarjottiin Suomessa asunto ja juustolat yleensä kartanoiden tiloista, kertoo Jaakko Petäjä, joka tekee Nastolan hautausmaalle yleisöopastuksia Matti Oijalan kanssa.
Seisomme tilanomistaja Christian Pfäfflin perheen haudan äärellä.
– Pfäffli aloitti Toivonojan kartanon juustolassa. Sukua asuu edelleen Lahden seudulla.
Petäjä sanoo, että tässä on yksi syyllinen siihen, miksi venäläiset ovat niin mieltyneitä emmentaliin.
– Juustovienti Venäjälle pääsi vauhtiin, kun Riihimäki–Pietari-rata valmistui. Sveitsiläiset värvättiin näyttämään, kuinka juustoa valmistetaan, kun Suomessa ja Venäjällä ei oikein osattu. Suuret juustokiekot lastattiin vaunuihin Lahden ja Uudenkylän asemalla.
Nastolan hautausmaan vanhin osa perustettu Pekkalan tilan entisille maille vuonna 1848. Hautausmaata lännestä ja etelästä rajaava Pekkalantie on saanut nimensä tilan mukaan. Kalmisto on ajalle tyypillinen metsähautausmaa.
– Tämä alkuperäinen alue, kanttiinsa 200 metriä, oli ihan metsää. Haudat merkittiin yleensä puisella ristillä ja köyhät pantiin rivihautoihin. Varakkaimmat saivat rautaiset muistomerkit tai kiviset paadet, Jaakko Petäjä kertoo.
Haudoista vanhin on kenraalimajuri Gustaf Adolf Ehrnroothin. Ehrnrooth palkittiin ansioistaan Suomen sodassa Miekkaritarikunnan suurristillä, korkeimmalla ruotsalaiselle sotilaalle myönnettävällä kunniamerkillä. Kun Suomi liitettiin osaksi Venäjää, Ehrnrooth vaihtoi puolta ja eteni Venäjän Suomen sotaväen divisioonankomentajaksi. Hän erosi tehtävästään 1826, ja vietti sen jälkeen pääosan ajastaan Nastolassa omistamassaan Seestan kartanossa.
Nastolan napamiehiin kuulunut Ehrnrooth ajoi paikkakunnalle uutta hautausmaata Koiskalan kartanon isännän Carl Gustaf Ullnerin kanssa.
– Nastola kuului siihen aikaan vielä Hollolan emäpitäjään ja Hollolaan oli pitkä matka kuljettaa ruumiita, Petäjä perustelee.
Ehrnrooth kuoli 1848 ja Ullner seuraavana vuonna. Isännät haudattiin arvokkaimmalle paikalle kirkon portin pieleen.
– Ehrnroothin haudattiin alun perin kammiohautaan, joka sittemmin purettiin.
Ehrnroothin ja Ullnerin leposijojen läheisyydessä sijaitsee Karlsson-Kaalamo-Hamara-Jarlan sukuhauta. Nykyihmisille suvun tunnetuin edustaja on sarjakuvataiteilija Pertti Jarla. Fingerporin isän nimeä ei kivestä löydy, sillä tiettävästi hän elää ja voi hyvin.
Karlsson on Nastolan vanha mahtisuku.
– Kirkon vieressä, vanhalla hautausmaalla, on jäljellä kaksi kiveä, joista nimen voi tunnistaa. Toisessa lukee Ehrnrooth ja toisessa Karlsson, Petäjä naurahtaa.
Toinen kivistä kuuluu Gustaf Adolf Ehrnroothin isälle Carl Gustaf Ehrnroothille.
Gustaf Adolf Ehrnroothin perhehaudan viereisessä muistokivessä on Bulgarian entisen Suomen suurlähettilään, professori Venelin Tsachevskyn terveiset Johan Casimir Ehrnroothille ja jälkipolville.
Johan Casimir Ehrnrooth, Gustaf Adolf Ehrnroothin poika, oli kansainvälisen luokan tekijä. Kun Venäjä vei Turkilta Bulgarian Turkin sodassa, hän ehti toimia 1880-luvun alussa jonkin aikaa Bulgarian pääministerinä.
Werner Wessbergin komea hauta kuuluu Erstan kartanon isännälle. Petäjä kertoo, että vuonna 1897 kuollut Wessberg järjesti järjesti yhden ensimmäisistä puhelinlinjoista Lahdesta Nastolaan kartanolleen sekä Villähteen rautatiepysäkin sopivasti Erstan kohdalle.
Hautausmaan vanhalla kulmalla sijaitsee Nastolan vuonna 1840 valmistunut entinen pitäjäntupa, joka on siirretty noin 150 metriä alkuperäiseltä paikaltaan hautausmaan kiviaidan sisäpuolelle. Kunnostusta odottava rakennus on toiminut hautausmaalla ainakin ruumishuoneena ja varastona.
– Ruumishuoneena se toimi siihen asti, kun kappeli 1954 valmistui.
Hautausmaan viimeisin laajennus on tehty 1969. Uudella puolella on Valter ja Elvira Varkin hautakivi, joka saa mielikuvituksen laukkaamaan. Kiven takapuolelle on taiteiltu viikinkisymboliikkaa ja kirjattu suvun esi-isien nimet 1700-luvulle asti. Petäjä sanoo Varkki-nimen tulevan ruotsin sutta tarkoittavasta sanasta varg tai varjageista, jotka olivat Venäjän jokireiteillä liikkuneita viikinkejä. Se tiedetään, että Valter Varkin sukulaiset liittyivät 1600-luvulla Inkerinmaan uudisasukkaisiin.
– Vuonna 1944 osa Varkin perheestä pääsi sodan jaloista viimeisellä laivalla Tallinnasta Helsinkiin. Perhe oli Nastolassa internointileirillä. Kun kylän seppä kuoli, isä Tuomas Varkki pääsi aloittamaan kyläseppänä ja poika Hannes jatkoi myöhemmin isänsä työtä. Tuomaksen pojista kaksi oli otettu puna-armeijaan. Toinen kuoli sodassa ja Valter pääsi Suomeen vasta 1990-luvulla.
Erikoinen on myös Mirja Vanhakosken itselleen suunnittelema hautakivi. Enkelinsiipimäistä kiveä koristaa öljylamppu, josta Tuhannen ja yhden yön tarinoissa putkahtaisi lampun henki.
– Öljylamppu on kansainvälisen Florence Nightingale -palkinnon tunnus. Mirja oli sairaanhoitaja ja järjestyksessään toinen palkinnon saajista. Hänen miehensä Erkki Vanhakoski asuu Nastolassa. Erkille tulee aikanaan samanlainen enkelin siipi toisaalle, Petäjä tietää.
Ajatus on, että siivet vielä kerran kohtaavat.
Arkkitehti Bey Heng on suunnitellut Nastolan hautausmaalle luonnon suppaan upean uurnalehdon. Lehtoon muistokivensä on saanut keihäänheiton maailmanennätysmies Soini Nikkinen. Raikulipojan maineessa ollut Nikkinen kiskaisi uransa illassa, Kuhmoisten juhannuskisoissa 1956 unelmakaaren 83,56. Maailmanennätys kesti vain kuusi päivää, mutta katkennutta ja korjattua koivukeihästä kukaan ei ole lennättänyt Nikkistä pitemmälle.
Nikkinen heitti EM-pronssia Bernissä 1954 sekä edusti Suomea Lontoon ja Helsingin olympialaisissa. Vaikka Nikkinen kuului vuosia maailman kärkiheittäjiin, Melbournen olympialaisiin 1956 häntä ei valittu.
Yhden tarinan mukaan Nikkinen oli hukannut kuntonsa ennen kisoja. Toisen tarinan mukaan edustustehtävä jäi haaveeksi, koska heittäjä edusti Työväen Urheiluliiton seuraa ja kolmannen mukaan paikka evättiin aikaisempien törttöilyjen takia. Merkillistä kyllä Suomesta lähetettiin Australiaan kolme kolmiloikkaajaa, mutta ensimmäistä kertaa Suomen olympiahistoriassa ei yhtään keihäänheittäjää.
Merkillistä on sekin, että Soini Nikkisen äiti kertoi monien lähteiden mukaan poikansa syntyneen 19.7.1923, mutta hautakivessä päiväys on 29.7.
Hautausmaa ei ole historiansa varassa, vaan 8,7 hehtaarin aluetta kehitetään edelleen. Tuhkausten suosio kasvaa yhä, ja seurakunta vastaa kysyntään uudella sirottelualueella ja muistolehdolla. Sirottelualue, joka on luonnonmetsää, avattiin kesäkuun alussa. Nurmipintainen muistolehto avataan myöhemmin kesällä.
Muistolehtoon on pystytetty yhteishautamuistomerkki säänkestävästä teräksestä. Sen sisällä oleville lasihyllyille omaisten on mahdollista asettaa kynttilöitä, joiden valon on määrä loistaa muistomerkkiin leikatun koristeellisen ristin aukoista.
Tieto
Varmistuneet hautausmaakierrokset
Nastolan hautausmaan opastetut kävelykierrokset tiistaina 30.6. ja 28.7. kello 17.30. Lähtö kappelin portilta, Karhusillantie 8. Kierroksen hinta on 5 euroa.
Asikkalan kirkonkylän hautausmaa 25.6. ja 3.9.
Heinolan hautausmaa 25.6., 17.7., 16.8. ja 6.9.
Hollolan hautausmaa 18.6., 23.7. ja 13.8.
Lahden Mustankallion hautausmaa 14.6. (1918), 25.6., 9.7. (urheilu ja kulttuuri), 6.8. (urheilu ja kulttuuri) ja 13.8. Ristinkirkon sankarihautausmaa 9.7. ja 6.8. Vanha hautausmaa 7.6. (1918–19) , 11.6. (1918–19), 2.7., 16.7. (1918–19), 30.7. ja 20.8.
Sysmän Otamo 10.6., 21.7. ja 19.8. Kirkkomaa: 24.6., 26.7. ja 27.8.