Padasjoen kappeliseurakunnan puheenjohtajalta vaaditaan selvitystä irtiotosta – "En koe, että olisin menetellyt väärin"
Essi Nieminen on toiminut luottamustehtävässään nyt runsaat kaksi vuotta. Hän näkee, että ongelmat juontavat juurensa seurakuntien liitokseen. Padasjoen seurakunta liittyi Hollolan seurakuntaan Kuhmoisten kanssa vuonna 2017. Kuva: Kirkonseudun kuva-arkisto
Padasjoen kappeliseurakunnan ja Hollolan seurakunnan välit ovat hankalassa tulehdustilassa.
Hollolan kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan 25.3. pyytää kappeliseurakunnan puheenjohtaja Essi Niemiseltä selvitystä hänen toiminnastaan. Selvitys pyydetään siksi, että Hollolan seurakunnan hallinto voi arvioida, onko luottamushenkilö menetellyt luottamustoimessaan velvollisuuksiensa vastaisesti.
Kirkkoneuvoston esittelytekstin mukaan Nieminen on kolmen muun johtokunnan jäsenen kanssa käynyt tammikuussa 2025 Asikkalan seurakunnan edustajien kanssa tunnustelevia keskusteluja Padasjoen kappeliseurakunnan mahdollisuuksista liittyä Asikkalan seurakuntaan.
Esittelytekstin mukaan neuvottelut pyrittiin pitämään salassa, eikä niistä kerrottu kappeliseurakunnan muille jäsenille, Hollolan seurakunnalle eikä Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulille.
Kirkkolain mukaan aloitteen seurakuntajaon muuttamiseksi voi tehdä seurakunnan kirkkovaltuusto tai seurakuntaneuvosto sekä tuomiokapituli tai piispa.
Essi Nieminen myöntää Kirkonseutu-lehdelle käyneensä yksityisiä keskusteluja Asikkalan seurakunnan edustajien kanssa, mutta kiistää toimineensa väärin.
– En ymmärrä tätä asiaa, koska olemme käyneet keskustelemassa yksityisinä henkilöinä. Tapasimme kahvikupin äärellä ja juttelimme. Tarkoituksena meillä oli yksinkertaisesti tunnusteluretki naapurikuntaan, jossa oli samalla sielunhoidollista keskustelua.
– Sen jälkeen olisimme vieneet terveiset sekä adressin johtokuntaan. Huhtikuun kokouksessa olisimme sitten johtokuntana käsitelleet tämän mahdollisen aloitteen etenemistä. Mitään riitaa ei ollut tarkoitus tästä saada aikaiseksi, eikä salailua tässä harrastettu. Nyt tämä on kuitenkin jostakin syystä haluttu henkilöittää minuun.
Nieminen katsoo, että yksityisellä henkilöllä on oikeus käydä keskustelemassa ja kyselemässä, eikä tätä oikeutta rajaa se seikka, että hän on luottamustoiminen kappeliseurakunnan johtokunnan puheenjohtaja.
– Emme voi tuoda johtokuntaan aloitetta selvitystyön käynnistämisen aloittamisesta ilman, että meillä olisi mitään pohjarunkoa. En koe, että olisin menetellyt tässä väärin. Kirkkoherra Timo Huttunen kuitenkin itse pyysi minua viime kesäkuussa henkilökohtaisesti tuomaan eroaloitteen, jossa Padasjoen kappeliseurakunta hakisi eroa Hollolan seurakunnasta. Nythän tässä ollaan toteuttamassa hänen pyyntöään. On ikävää, että tästä aloiteasiasta on tullut tällainen riita. Tarkoituksenahan on vain saada padasjokelaisille seurakunta, joka tuntuu omalta.
Nieminen kokee joutuneensa ajojahdin kohteeksi. Hän kertoo tehneensä Hollolan kirkkoneuvoston selvityspyyntöä käsittelevästä pykälästä tutkintapyynnön.
Nieminen on toiminut luottamustehtävässään nyt runsaat kaksi vuotta. Hän näkee, että ongelmat juontavat juurensa seurakuntien liitokseen. Padasjoen seurakunta liittyi Hollolan seurakuntaan Kuhmoisten kanssa vuonna 2017.
– Hollolaan liittymisen jälkeen moni erkani seurakunnasta. Paikallisuutta ei enää tunneta, eikä omaleimaisuutta arvosteta, koska päätökset tehdään Hollolassa. Paikallisella johtokunnalla ei valitettavasti ole minkäänlaista päätäntävaltaa – kaikki valta keskitetään Hollolaan.
Niemisen mielestä on surullista, ettei vaikutuksia arvioida laaja-alaisesti, kun pieniä seurakuntia liitetään suurempiin.
– Toisaalta paluutakaan itsenäiseksi seurakunnaksi ei ole näköpiirissä.
Yhteistyötä ovat vaikeuttaneet muun muassa eriävät näkemykset seurakuntakiinteistöjen tulevaisuudesta. Seurakuntakoti asetettiin käyttökieltoon, eivätkä väistötilat entisellä terveysasemalla ole tyydyttäneet. Pappilan myynti laitettiin jäihin kirkkovaltuuston täpärän äänestyspäätöksen jälkeen.
– Olen kysellyt kotikunnassani, että miksi tähän on tultu. Päällimmäisenä nousee esiin tunne, että luottoa ei ole. Metsäkaupoista saadut rahat olisi voitu käyttää suoraan paikallisen seurakuntatyön kehittämiseen. Mustanlahdenrantoja lähdettiin kaavoittamaan sillä uskolla, että varat kohdennetaan Padasjoelle. Mutta meille on kerrottu, että ei ole investointikohdetta, johon se tuotto käytettäisiin.
Nieminen pitää harmillisena myös sitä, ettei kanttorilla ole Padasjoella 100-prosenttista virkapaikkaa.
– Työntekijäresurssit ovat pienemmät kuin esimerkiksi Hämeenkoskella ja Kuhmoisissa.
Padasjoella on järjestetty keskustelutilaisuus kappeliseurakunnan tulevaisuudesta ja perustettu adressi selvitystyön käynnistämiseksi. Nieminen ei ole kuitenkaan uusien liitosten suhteen kovin optimistinen.
– Tuomiokapitulin dekaani antoi vieraillessaan ymmärtää, että ero ei tulisi onnistumaan. Ero Hollolasta ja Asikkalaan liittyminen olisi kuitenkin useiden toivomus. Emmehän me mitään voi päättää, voimme vain ehdottaa selvitystyön käynnistämistä ulkopuolisen ja puolueettoman selvitysmiehen toimesta. On aika nurinkurista, että jos haluaisimme tehdä aloitteen, se tehtäisiin sille seurakunnalle, josta haetaan eroa. Ja kyllähän sen tietää jo valmiiksi miten aloitteen käy. Nähtävästi epäonnistuneita liitoksia ei voida purkaa.
Onko kappeliseurakunnan johtokunta asiasta yksimielinen?
– Kaikki eivät ole meillä samaa mieltä. En osaa sanoa, jakautuvatko mielipiteet puoliksi vai ei. Jokainen saa ajatella asiasta mitä haluaa.
Adressin kerääminen Padasjoella jatkuu. Nieminen arvioi, että paperi- ja nettiversioihin olisi kertynyt tähän mennessä ainakin 300 nimeä.
Lue lisää aiheesta
Hollolan seurakuntaan kuuluu kantaseurakunnan lisäksi useita muita alueita, kuten Padasjoen ja Kuhmoisten kappeliseurakunnat. Kuva Sovituksenkirkosta. Kuva: Hollolan seurakunta
Hollolan seurakunta aikoo arvioida, onko luottamushenkilö menetellyt velvollisuuksiensa vastaisesti
Padasjoen kappeliseurakuntaan kuuluu vajaat 1 900 seurakuntalaista. Kuvassa Padasjoen kirkko. Kuva: Hollolan seurakunta
Hollolan kirkkoherra Padasjoen tilanteesta: "On myönnettävä, että emme ole kaikessa onnistuneet"
Seurakuntakiinteistöjen tulevaisuus hiertää Padasjoella. Vuonna 2024 Hollolan seurakunta otti aikalisän Padasjoen pappilan myynnissä, koska paikkakuntalaiset halusivat säilyttää sen seurakunnan käytössä. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen