"Tule Kristus ja poista sydämeni pimeys"
Hiljaisen viikon ja pääsiäisen tapahtumat nostavat eteemme kuvia väkivallasta, niin sisäisestä kuin ulkonaisesta taistelusta, hyvästä ja pahasta, pimeydestä ja valosta. Se on kuva tästä maailmasta. Kun väkivallan tekijät tivaavat Jeesukselta hänen asemaansa, hän vastaa: ”Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta.” Ja se näkyy koko hänen olemuksessaan ja toiminnassaan. Hän ei vastaa kohteluunsa niin kuin luonnollinen ihminen tekee. Jopa seuraajiaan hän kehottaa laittamaan miekan tuppeen, sillä se joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu.
Jeesus ei vain opettanut väkivallasta ja kostosta pidättymistä tai vihamiesten rakastamista. Hän myös toimi niin. Se tie näytti vievän tappioon ja tuhoon. Siksi apostoli Paavali kuvaakin sitä hulluutena. ”Tie pilkkakruunun, tappion on mieltä vailla, mahdoton.” Ja kuitenkin ”ristiinnaulittu Kristus on Jumalan voima”.
Salatulla tavalla Jumala kätkee suuruutensa pienuuteen ja voimansa heikkouteen. Se näkyi Kristuksessa, se näkyi hänen kärsimisessään ja kuolemassaan. Ja se on myös meille kutsu kasvaa pienemmäksi, jotta Jumala voisi tulla (meissä) suureksi.
Pääsiäisen aamu todistaa, että kuolemalla ja pahalla ei ole viimeistä sanaa. Jumala teki Kristuksesta synnin ja kuoleman voittajan herättämällä hänet kuolleista. Jumalan järjestys ja Jumalan tiet ovat ihmeellisiä. Hän ensin painaa alas, jotta voi korottaa, hän riisuu, jotta voi pukea, hän tyhjentää voidakseen täyttää, hän vie kuolemaan antaakseen elämän.
Pääsiäisyön messussa istumme pimeässä kirkossa. Otamme Kristus-kynttilästä tulen ja annamme sen kirkkokansan kynttilöihin ja sanomme: ”Kristuksen valo.” Pääsiäisen sanoma on tarkoitettu vastaanotettavaksi. ”Tule Kristus ja poista sydämeni pimeys.” Ja pääsiäisen valo on tarkoitettu jaettavaksi, jotta viha, synti ja pimeys väistyisivät ja Jumalan rakkaus uudistaisi ihmissuhteemme, asuinyhteisömme ja tämän maailman.
Kirjoittaja on Launeen kirkkoherra ja Päijät-Hämeen rovastikunnan lääninrovasti. Pääsiäistervehdys on laadittu yhteistyössä levikkialueen kirkkoherrojen kanssa.