Helena Salakka: Häpeässä kasvaneet – keskustelukulttuurimme tabut ovat pikkuhiljaa murtumassa
Liian suhiseva s-kirjain, ujo luonne tai vääränvärinen reppu. Kaikki nämä riittävät syiksi, miksi jotakuta saatetaan kiusata päiväkodissa tai koulussa. Minulle pari isompaa poikaa huutelivat ala-asteella sen takia, että isäni oli toiminut aikaisemmin kirkon nuorisotyöntekijänä. Uskovainen! Jeesus! Jumala! Näin he välillä lällättelivät minulle välitunnilla. Minun isäni uskovaisuuden ja entisen ammatin tähden.
Lukioaikana aloin pyöriä paikallisissa seurakuntanuorissa. Meitä oli pikkupaikkakunnalla kymmenien nuorten lössi, joka kävi nuortenilloissa ja pelaamassa sählyä. Meillä oli mahtava porukka, mutta yleinen ilmapiiri ei ollut juurikaan muuttunut. Uskovaisuus oli yhtä epäilyttävää ja häpeällistä kuin alakouluaikana. Ei seurannut lisäkysymyksiä, jos kertoi olleensa viikonloppuna seukalla eli seurakunnassa, vaan nolostunutta hiljaisuutta.
Kun siirryin sitten opiskelujeni jälkeen viestintäalalle 2000-luvun alussa, pääsin aitiopaikalle seuraamaan, mistä toimittajat kirjoittavat ja mistä he eivät kirjoita. Vuosien aikana näin maakuntalehdissä useita kolumneja, joissa toimittajat kertoivat ateismistaan tai uskosta luopumisestaan, mutta en muista yhtään juttua, joissa toimittaja olisi kertonut omasta uskostaan.
Eikä kyse ollut siitä, etteikö löytynyt tällaisia toimittajia. Tunsin heitä useita eri toimituksista. Mietin, harrastivatko uskovat toimittajat itsesensuuria eli eivät uskaltaneet käsitellä koko aihetta leimautumisen pelossa. Toimittajilla olisi kuitenkin ollut valta murtaa jäätä, olla tienraivaajia ja keskustelun herättäjiä.
Jotain on onneksi muuttunut suomalaisessa keskustelukulttuurissa. Muistan, kun 2010-luvun alussa yksi työkaverini vaihtoi sukupuolta. Aikuiset ihmiset hihittelivät kuin teinit. Ihmiset eivät osanneet suhtautua asiaan. Meni pari vuotta ja aiheesta oli tullut tavallinen keskustelunaihe lounaspöytiin.
Kun kuulen nykyisin nuorten keskustelevan välitunneilla, olen salaa iloinen. Nuoret keskustelevat ääneen ilmastonmuutoksesta, politiikasta, seurakunnan nuortenilloista, kesätöistä, vanhempiensa hankalista elämäntilanteista – ihan kaikesta. Eilen kuulin lapseni kaverien mainostavan toisilleen, että kuulitteko, että lähikoululla on se ilta, jossa puhutaan Jumala-juttuja ja siellä pääsee syömään popcornia ja pelaamaan pelejä.
Olen iloinen, jos keskustelukulttuurimme tabut uskonto ja politiikka ovat pikkuhiljaa murtumassa. Olkaamme tässä kohtaa kärsivällisiä: Jos emme vuosikausiin halunneet tai uskaltaneet puhua näistä aiheista, tässäkään asiassa emme kehity hyviksi hetkessä. On tullut ja tulee jatkossakin ylilyöntejä, etenkin sosiaalisessa mediassa.
Kirjoittaja on lahtelainen opinto-ohjaaja ja aineenopettaja sekä kaupunginvaltuuston jäsen.