Himalaja näkyy taas – koronan jälkeen tärkeät asiat voivat erottua ylimääräisestä
Himalajan vuoristo näkyy nyt ensimmäistä kertaa 30 vuoteen Pohjois-Intiassa. Siis ensimmäistä kertaa niin pitkään aikaan! Koronaviruspandemia on vähentänyt ilmansaasteita, kun liikenteen ja teollisuustuotannon määrät ovat vähentyneet. Tuntuu aivan käsittämättömältä, että me ihmiset olemme päästäneet maailman sellaiseen kuntoon, että vuoretkaan eivät näy. Tällä rajoitusten keväällä on monenlaisia vaikutuksia, joista suurin osa ei ole positiivisia. Himalajan esimerkki on kuitenkin laittanut minut miettimään, onko tämä elämän pelkistymisen kausi kirkastanut minulle jotain tärkeää, joka on ollut pitkään näkymättömissä. Poikkeustila, olipa se kansallinen tai henkilökohtaisen elämän kausi, on mahdollisuus nähdä asioita uudella tavalla.
Apostoli Paavali kirjoittaa kirjeessään: ”Vaikka ulkonainen ihmisemme murtuukin, niin sisäinen ihmisemme uudistuu päivä päivältä. Tämä hetkellinen ja vähäinen ahdinkomme tuottaa meille määrättömän suuren, ikuisen kirkkauden. Emmekä me kiinnitä katsettamme näkyvään vaan näkymättömään, sillä näkyvä kestää vain aikansa mutta näkymätön kestää ikuisesti.” (2. Kor. 4:16–18). Paavali joutui elämänsä aikana kärsimään paljon niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kuitenkin hän koki, että Jumala oli hänen kanssaan. Paavali pyrki pitämään katseensa siinä, mikä elämässä on tärkeintä.
Ihan tavallisen arjen kiireet tai murheet, koronaa tai ei, tulevat usein peittämään asioita, jotka ovat pitkässä juoksussa tärkeitä. Siksi kirkkaan näkemisen hetkiä tarvitaan. Sellaisia hetkiä, joissa tärkeät ja todelliset asiat erottuvat ylimääräisestä. Poikkeamia ja pysähtymisiä, jotta voi paremmin aistia Jumalan läsnäolon ja kannattelun. Monelle näitä kirkkaampia hetkiä ovat hetket luonnossa. Olennaista on, että löytää keinoja kiinnittää välillä katse siihen mikä pysyy. Kun koronakevään poikkeusjärjestelyjä aletaan purkaa, kaikki ei palaa täysin ennalleen. Varsinkin Himalajan vuoristolle toivon sitä, että arki ei palaisi samanlaisena kuin ennen. Entä sinun arkesi? Mitä sinulle on tämän kevään aikana kirkastunut niin, että et enää halua päästää sitä näkyvistäsi?
Kirjoittaja on yhteisö- ja tapahtumapappi.