Kirkkoherrojen pääsiäistervehdys: Sävel voi liittää erikieliset ja erimieliset samaan rauhan rukoukseen
Jani Mahkonen
Rauhan Herra, suo rauha. Rauhaa me kaipaamme niin. Rauhan Herra, suo rauha. Kaipaamme rauhaa, Herra, niin.
Tämän palestiinalaisen rauhanrukouksen, virren 918, voit veisata suomeksi, arabiaksi, hepreaksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi, venäjäksi ja viroksi. Hyvä niin – rauhaa kaivataan lukuisien eri kansojen keskuudessa.
Silloin, kun meillä ei ole yhteistä kieltä kaikkien rauhaa kaipaavien kesken, yhteinen sävelmä voi vielä liittää meidät kaikki samaan virteen. Rukousyhteyden syntymiseksi on valtavan tärkeää, että osa rukouksista on saanut kaikille luoduille mahdollisimman helposti opittavan sävelen.
Ihmisen sielun ytimessä vaikuttaa olevan jokin sävelille hyvin herkkä kohta, josta lähtee ihmisen syvin mahdollinen avunhuuto. Kohta, johon erityisesti sävelten siivittämä lohdutuksen Sana voi jättää pysyvän muistijäljen. Tämän huomaamme muistisairaan vanhuksen luona, jonka muistista viimeiseksi pyyhkiytyy lapsena sieluun painunut iltavirsi 548 Tule kanssani, Herra Jeesus.
Lähestymme kristikunnan suurinta juhlaa pääsiäistä. Sodat varjostavat vaellustamme. On vaikeaa sanoittaa tyhjentävästi ratkaisuvaihtoehtoja ristiriitoihin. Kannanottojen välille jää pitkiä hiljaisuuksia, näkemysten välille pitkiä etäisyyksiä. Mikä rakentaisi yhteyttä vihollistenkin kesken? Mikä kantaisi meidät kaikki Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen ristin juurelle, tyhjälle haudalle, Ilosanomaa kaipaavien rinnalle?
Jokaisella haudalla – myös sydämemme suulla – voi Jumalan armosta olla pääsiäisenä enkeleitä. Älä pelkää, jos raskas kivi painaa vielä sydäntäsi, etkä vielä tänään jaksa rukoilla ja veisata. Voit myös vain kuunnella hiljaa, kun muu kristikunta rukoilee ja veisaa. Sävelten siivin Sana voi hiljaa kätkeä sydämeesi suurimman mahdollisen, iankaikkisen lohdutuksen. Kuten profeetta Jesaja ennusti: ”Kuolema on nielty ainiaaksi. Herra Jumala pyyhkii kaikkien kasvoilta kyyneleet (Jes. 25:8a).”
Israelilaiseen kansansävelmään pohjautuva virsi 515 päättyy väkevään toivoon rauhasta: Istumme yhdessä lehväin alla, kansat ei pelkää toisiaan. Auroiksi miekat taotaan, rauha ei pääty milloinkaan. Auroiksi miekat taotaan, rauha ei pääty milloinkaan.
Pääsiäistervehdys on laadittu yhteistyössä levikkialueen kirkkoherrojen kanssa.