Markku Ojanen: Hyvältä kuulostavat kehotukset voivat olla pinnallisia
Rakasta ensin itseäsi, niin sitten voit rakastaa muitakin. Aloita itsestäsi, koska se on muiden rakastamisen ehto. Kyse ei lainkaan ole niin yksioikoisesta asiasta kuin tuo kehotus antaa ymmärtää. Jeesus kehotti rakastamaan lähimmäistä niin kuin itseään. Tämä ohje ei suoraan kerro siitä, kummasta on aloitettava. Jeesus oletti, että ihmiset rakastavat itseään, mutta varoitti ankarasti itsekkyyden vaaroista. Sanomme narsisteiksi henkilöitä, jotka näköjään rakastavat itseään yli kaiken, eivätkä välitä muiden tunteista ja tarpeista.
Emme siis kerää itserakkauden varastoa, jotta voisimme rakastaa muita, sillä rakkauden osoittaminen saa aikaan vastarakkautta, joka puolestaan saa meidät tuntemaan itsemme tärkeiksi ja arvokkaiksi. ”Rakastettu ihminen tulee rakkauden arvoiseksi”, sanoi Viktor Frankl. Itsensä rakastaminen ja lähimmäisen rakastaminen kulkevat käsi kädessä, mutta toinen voi kulkea hiukan toisen edellä. Lähimmäisen rakastaminen on vaikeaa, jos ei ole saanut rakkautta osakseen, mutta ei estä sen opettelua.
Toimi aina omantuntosi mukaan. Omatuntosi kertoo sinulle, mikä on oikein ja väärin ja kuinka voit toimia parhaiten tietyssä tilanteessa. Mistä tiedät, mikä on oikein? Entä jos olet tottunut tekemään väärin tajuamatta, mitä saat aikaan? Mistä saat varmuuden, että omatuntosi tietää, mikä on oikein? Kysytkö edes siltä mitään? Olet nähnyt ihmisten tekevän sellaisia tekoja, joita olet pitänyt itsekkäänä.
Koska emme ole täydellisiä, emme voi täysin luottaa omaantuntoomme. On koetettava tehdä sellaisia valintoja ja ratkaisuja, jotka ovat moraalisesti kestäviä. Vain kyselevä omatunto päätyy ratkaisuihin, joiden avulla voi säilyttää itsekunnioituksensa.
Ole oma itsesi. Älä jäljittele orjallisesti ketään. Kulje omaa tietäsi, äläkä yritä olla muuta kuin olet. Tee, mitä haluat tehdä ja ole mitä haluat olla. Onko mahdollista muista välittämättä olla oma itsensä? Kuulut tiettyyn kulttuuriin, ja sinut on kasvatettu tietyllä tavalla. Olet saanut elämässäsi paljon vaikutteita muilta ihmisiltä. Olet saanut vanhempiesi geeniperinnön. Et tule tietoiseksi itsestäsi ilman muilta saatuja palautteita.
Jere-sarjakuvassa päähenkilö sanoo vanhemmilleen, että kohta kun täytän 18, saan tehdä mitä haluan. Kuultuaan tämän vanhemmat saavat ankaran naurukohtauksen. Mitä enemmän olemme oma itsemme, sitä vaikeammaksi elämä tulee. Muilta saatu palaute todennäköisesti muodostuu yhä kielteisemmäksi. Yhtä lailla kokemus, että ei voi olla lainkaan oma itsensä, tuntuu ahdistavalta. Se ehkä miellyttää muita, mutta tuntuu raskaalta ja rajoittavalta.
Elämä on jatkuvaa neuvottelua omien ja muiden toiveiden ja tarpeiden välillä, eikä se ole niin kauheaa, sillä se helpottaa yhteiselämää. Usein unohtuu, että muillakin on tarve olla oma itsensä. Annammeko heille samalla tavalla tilaa kuin itsellemme?
Lähde: Montague Brown: Half truths. What’s right (and what’s wrong) with the clichés you and I live by, 2003.
Kirjoittaja on psykologian emeritusprofessori, onnellisuudentutkija ja tietokirjailija.