Maski suojelee palvelutalon asukkaiden elämää, mutta huonontaa elämänlaatua
Viime viikkoina olemme päässeet totuttelemaan kasvomaskin käyttöön – ja samalla sen herättämiin reaktioihin. Pidetäänkö maskia käyttävää kohteliaana ja toiset ihmiset huomioon ottavana? Vai ylivarovaisena niuhottajana? Tai peräti todennäköisenä tartuttajana, pelottavana uhkana?
Palvelutaloissa maskien käyttö on ollut arkea jo keväästä lähtien. Henkilökunta käyttää maskia aina asukkaan luona ollessaan – eli hyvin suuren osan työpäivästä. Yhtä lailla maskia käyttävät myös asukkaiden luona käyvät läheiset kuin vaikkapa talossa satunnaisesti vieraileva sähköasentajakin. Koska maskin kanssa on työlästä hengittää, se tekee hoitajan fyysisesti raskaasta työstä vielä astetta kuormittavampaa. Maskinkäytön tukaluus on kuitenkin helppo hyväksyä, käytetäänhän niitä asukkaiden terveyden ja hengen suojelemiseksi.
Huurtuvia silmälaseja paljon suurempi kysymys onkin, miltä asukkaasta tuntuu kohdata maskia käyttävä ihminen. Monilla asukkailla on jo pitkälle edennyt muistisairaus, eivätkä he pysty hahmottamaan koronapandemian todellisuutta. Heillä saattaa olla mielessään vain epämääräinen vaaran ja pelon tunne: asiat eivät ole kuten tavallisesti, mutta he eivät muista, mikä uhka on. Jotkut asukkaat taas tulkitsevat maskien käytön niin, että henkilökunta suojelee itseään: ”Ottaisit nyt tuon pois, eihän minulla mitään tautia ole”, kuulen usein. Tai: ”Etkö sinä nyt voi ottaa sitä rättiä pois, että minä kuulisin, mitä sinä sanot.”
Maski vaikuttaa vuorovaikutukseemme monin tavoin, halusimmepa tai emme. Äänenvoimakkuuteen, sävyyn ja artikulaatioon joutuu kiinnittämään tavallista enemmän huomiota. Sanotaan, että silmät ovat sielun peili, mutta mihin se riittää, kun loput ilmeestä jää piiloon maskin taakse? Palvelutalojen hauraimmat asukkaat, jotka eivät enää avustettuinakaan jaksa liikkua omista huoneistaan, ovat puolen vuoden ajan nähneet pelkästään maskikasvoisia ihmisiä. Ei hymyjä, ei nauravia suita… Kiistämätön tosiasia on, että maskien käyttö suojelee palvelutalojen asukkaiden elämää. Mutta yhtä kiistämättömästi se myös huonontaa heidän elämänlaatuaan.
Kaikki viestit palvelutalojen asukkaille ovat korona-aikana kultaakin kalliimpia. Jos siis sinulla on palvelutalossa ystävä tai sukulainen, vaikka vähän kaukaisempikin, nyt on oikea aika ottaa yhteyttä! Kirje tai kortti ilahduttaa takuulla, ja siihen palataan syksyn pimentyessä vielä monta kertaa. Arjen yksinkertaiset kuulumiset, vanha muistorikas valokuva tai ajatuksella valittu runo ovat arvokas lahja, täynnä toivoa.
Kirjoittaja on sairaalapastori.