Sana sinulle: Luomakunnalla on toivo
Marraskuun pimeydessä, pyhäinpäivän ja halloweenin tunnelmissa, on helppo ymmärtää miksi marraskuu on nimenomaan marraskuu, kuolleiden kuukausi. Marras-sanahan tarkoittaa kuollutta. Metsän värit hiipuivat vasta hetki sitten ruskaa loistettuaan, musta ja harmaa valtaavat alaa. "Oletko nähnyt kuolleiden lehtien putoavan synkkänä syysiltana? Samalla tavalla putoaa joka päivä sieluja iankaikkisuuteen. Jonakin päivänä putoava lehti olet sinä". (Josemaría Escrivá)
Memento mori, muista kuolevaisuutesi. Luonto muistuttaa meitä siitä juuri nyt. Lehdet ovat nyt jo pudonneet. Vääjäämättömät luonnonlait pätevät, eikä elämästä selviä hengissä. Paavalikin tunnustaa tämän maailman realiteetit, mutta katsoo kuitenkin niiden yli tuonpuoleiseen: "Kaiken luodun on täytynyt taipua katoavaisuuden alaisuuteen, ei omasta tahdostaan, vaan hänen, joka sen on alistanut. Luomakunnalla on kuitenkin toivo, että myös se pääsee kerran pois katoavaisuuden orjuudesta, Jumalan lasten vapauteen ja kirkkauteen". (Room. 8:20–21)
Marraskuussa viemme kynttilöitä valoiksi haudoille, haravoimme kuolleet lehdet pois nurmikoilta, odotamme edessä olevaa adventinaikaa. Ja talven jälkeen koittavaa kevättä, uutta elämää, uutta kasvun aikaa. Luomakunnalla on toivo, se siintää edessäpäin. Marraskuun pimeys ei ole Luojan viimeinen sana. Siksi me saamme elää toivossa, jälleennäkemisen toivossa marraskuussakin. Luomakunnan Luojalla on valta yli luonnonlakien. Paavali jatkaa: "Olen varma siitä, ettei kuolema eikä elämä, eivät enkelit, eivät henkivallat, ei mikään nykyinen eikä mikään tuleva eivätkä mitkään voimat, ei korkeus eikä syvyys, ei mikään luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme". (Room. 8:38–39)
Jollain tavalla pidän marraskuusta. Pidän kyllä jollain tavoin kaikista muistakin kuukausista, jokaisessa on oma henkensä. Marraskuussa elän vähän hitaammin, hengitän ulkoilmaa hieman syvemmin, juutun useammin muistelemaan joitain vanhoja asioita. Marraskuu kuuluu elämään. Kuolema kuuluu elämään. Elämä päättyy kuolemaan. Näin tämän kaiken tuleekin olla.
Kirjoittaja on Hollolan seurakunnan kirkkoherra.