"Ympäristötyö on kristittynä elämistä"
Lahden seurakuntien ympäristötyön koordinaattori, yhteiskuntatyön pastori Tomi Alasalmi rauhoittuu työelämän kiireistä omassa puutarhassaan daalioiden keskellä.
Tomi Alasalmi on innokas harrastelijapuutarhuri. Tomaatti-, maissi- ja viinimarjasadon lisäksi puutarhan suosikkeja ovat daaliat, joita Alasalmella on kasvamassa reilusti toistasataa.
1. Tomi Alasalmi, sinä olet paitsi Lahden seurakuntien yhteiskuntatyön pastori, myös ympäristötyön koordinaattori. Mitä se tarkoittaa? Mitä tekee ympäristötyön koordinaattori?
"Ympäristökoordinaattori koordinoi ympäristöasioita Lahden seurakuntayhtymässä ja valmistelee ympäristötoimikunnan kokoukset sekä toimii ympäristötoimikunnan sihteerinä. Ympäristöasioita on monenlaisia, isompia ja pienempiä. Usein asioita tehdään ja valmistellaan yhdessä. Mielenkiintoisinta on uuden oppiminen ja uusiin asioihin perehtyminen."
2. Lahden seurakunnat on saanut ympäristödiplomin ensimmäisten seurakuntien joukossa Suomessa vuonna 2001. Miksi sitä haettiin ja mistä ansioista se aikoinaan saatiin?
"Lahden seurakunnat on tehnyt ympäristötyötä pioneerina Suomessa ja nykyistä Kirkon ympäristödiplomia meillä edelsi toinen ympäristösertifikaatti, jossa olimme mukana. Aikoinaan 1980- ja 90-luvuilla Vesijärven suojelu- ja ympäristöasiat yleensäkin nousivat osaksi yhteiskunnallista työtä Lahden seurakunnissa. Edeltäjäni yhteiskunnallisen työn pastoreina ovat olleet valveutuneita ja aktiivisia ympäristöasioissa. Lahden seurakunnissa on nähty vastuu ympäristöstä osana jokaisen kristityn elämää."
3. Mikä on ympäristödiplomi?
"Kirkon ympäristödiplomi on seurakunnille ja seurakuntayhtymille suunnattu järjestelmä, jonka avulla voidaan kartoittaa ja parantaa seurakuntien ympäristöasioiden hoidon tasoa. Diplomiin kuuluu tietty minimitaso, joka täytyy saavuttaa. Lisäksi erilaisista ympäristötoimista saa lisäpisteitä. Ympäristödiplomin tavoitteena on ohjata ja haastaa ympäristöasioissa aiempaa parempaan tulokseen ja rohkaista tekemään uusia ympäristötekoja."
4. Seuraavan kauden ympäristödiplomin auditointi oli äskettäin. Miksi Lahden seurakunnat on halunnut hakea jälleen ympäristödiplomia?
"Ympäristödiplomi on ollut Lahden seurakunnilla ensimmäisten kolmen seurakunnan joukossa Suomessa ja olemme halunneet pitää kiinni siitä hyvästä työstä, jota ympäristöasioissa on tehty viime vuosikymmeninä. Ympäristödiplomi myös tarjoaa uusia mahdollisuuksia tehdä asioita paremmin. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on sitoutunut Hiilineutraali kirkko -ohjelmaan ja sen energia- ja ilmastostrategia ohjaa meitä hillitsemään ilmastonmuutosta ja edistämään kestävää elämäntapaa myös täällä Lahdessa. Auditointi tarkoittaa seurakunnille ympäristödiplomin hakemuksen tarkastamista, jossa auditoijat jalkautuvat tutustumaan seurakuntien ympäristötyöhön osana kokonaisvaltaista toimintaa."
5. Koska tiedetään, myönnetäänkö ympäristödiplomille jatkoa?
"Olemme jo saaneet auditointiraportin, jossa auditointi meni läpi ja seuraavaksi Mikkelin tuomiokapituli sekä Kirkkohallitus hyväksyvät meidän uuden diplomikauden hakemuksen. Virallisesti uusi ympäristödiplomi myönnetään meille loppuvuodesta."
6. Miten ympäristödiplomi näkyy seurakunnan työntekijöiden arjessa?
"Ympäristödiplomi vaikuttaa monella tasolla seurakuntien työntekijöiden arkeen. Yhtenä osana ympäristödiplomia olemme laatineet uuden ympäristöohjelman Lahden seurakunnille. Siinä määritellään erilaisia kehittämistavoitteita ympäristöasioissa alkaen energiasta ja kiinteistöistä aina leirikeskuksissa tarjottavaan lähi- ja luomuruokaan. Lisäksi ympäristöeettinen sijoittaminen ja investointien ympäristövaikutusten arviointi ohjaavat osaltaan uusia hankintoja. Työntekijän arkea lähinnä saattaa olla jätehuollon ympäristökysymykset ja jätteiden lajittelu, itselleni erityisen mieluisaa on ympäristökasvatuksen teemojen esillä pitäminen osana seurakuntien ympäristötyötä. Monia hyviä ideoita on tullut työntekijöiltä, koen että ympäristövastuu on sisäistetty kokonaisvaltaisesti osana kunkin työntekijän omaa työalaa. Meillä on toteutettu työntekijöiden aloitteesta esimerkiksi hautausmaan työntekijöille kompostoria biojätteille ja toisaalta vaikkapa tilaisuuksien järjestämistä ohjaava ympäristövaikutusten arviointilomake."
7. Anna muutama konkreettinen esimerkki seurakunnan ympäristötyöstä.
"Ympäristötyötä on monella tasolla, olemme toteuttaneet rippikouluja varten ympäristökasvatuksen aineistoa yhdessä Lahden kaupungin ympäristökasvatuksen yksikön kanssa. Kirkonseutu-lehti pitää aktiivisesti esillä ympäristöaiheita. Lahden seurakunnissa toteutetaan vuosittain monia erilaisia ympäristötapahtumia lintujen bongaamisesta ympäristöaiheisiin konsertteihin. Meillä on ollut ympäristöaiheista taidenäyttelyä yhteistyössä Vesijärvisäätiön kanssa ja arjessa ympäristö ja luonto ovat vaikkapa päiväkerhoissa aktiivisesti läsnä. Jumalanpalveluksiin kuuluu ympäristöaiheisen luomakunnan messun tai sadonkorjuumessun toimittaminen. Isoja päästövähennyksiä on tehty kiinteistöjen puolella siirryttäessä käyttämään vihreää energiaa ja tuleepa mieleen krematorionkin energiamuodon muutos maakaasusta biokaasuun. Lisäksi metsänhoitoa suunnitellaan aiempaa monimuotisemmaksi ja meillä on käynnissä Lahden seurakuntien metsäkohteiden luontoarvojen kartoitus metsiensuojelun ja uuden metsänhoitosuunnitelman pohjaksi."
8. Miksi ympäristötyö on erityisen tärkeää juuri seurakunnissa?
"Ensinnäkin ympäristötyö on mielestäni ennen kaikkea kristittynä elämistä. Meitä haastetaan kestävään elämäntapaan ja ilmastonmuutoksen sekä luontokadon hillitsemiseen. Jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Seurakunta on myös arvovaikuttaja ja luontoarvot kuuluvat yhtenä osana sanomaamme. Ihmisen tehtäväksi on annettu viljellä ja varjella luontoa. Toinen tärkeä näkökulma on luonnon parantava ja voimaannuttava vaikutus meihin ihmisiin. Luontokokemukset virkistävät ja antavat voimaa, jokainen luonnossa liikkuva ymmärtää luonnon merkityksen. Olipa se sitten kotipuutarha tai vaikka lähipuisto tai ulkoilureitti, me tarvitsemme virkistävää luontoa ympärillemme. Tutkimukset ovat osoittaneet hyödyllisten mikrobien lisäksi luonnon tarjoavan henkistä ja hengellistä latautumisen paikkaa. Liikkuminen luonnossa tekee hyvää kokonaisvaltaisesti."
9. Tekevätkö kaikki seurakunnat ympäristötyötä, vai onko Lahti erityisen aktiivinen tässä?
"Kaikki seurakunnat on velvoitettu hankkimaan ympäristödiplomi osana kirkon ympäristötavoitteita. Lahden seurakunnat on ollut omalta osaltaan aktiivinen ja tiedostanut ympäristövastuunsa jo varhain. Sille perinteelle on ollut hyvä rakentaa ja hakea uutta ympäristödiplomia. Eikä pidä unohtaa, että Lahden seurakunnat oli mukana Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuodessa yhteistyötahona ensimmäisenä kirkkona Euroopassa näin aktiivisesti. Ympäristötyössä olemme verkostoituneet ja teemme edelleen yhteistyötä monien tahojen kanssa."
10. Miten itse huomioit luontoa omassa elämässäsi?
"Tämäpä oli hauska kysymys! Minulle ympäristöasiat ovat tärkeitä, oman kodin energiankäyttöä on seurattu ja vähennetty erilaisin ratkaisuin. Aurinkokeräimet katolla tuovat puhtaampaa energiaa ja pientä taloudellista säästöä. Olen myös todella innokas harrastelijapuutarhuri, kasvukaudella oma puutarha tarjoaa todellista lähiruokaa kasvisten ja hedelmien sekä marjojen muodossa. Nyt syyskesällä maissi ja viinirypäleet ovat maistuneet, samoin kasvihuoneen tomaattisato. Vähintään yhtä tärkeää on puutarhatyön fyysistä kuntoa parantava vaikutus, puhumattakaan henkisestä ja hengellisestä rauhoittumisesta työn vastapainona omassa puutarhassa. Luonnossa riittää myös monenlaista ihailtavaa, minun puutarhani suosikkeja ovat daaliat, niitä on reilusti toistasataa. Pihatöiden lisäksi lenkkeily läheisillä ulkoilureiteillä tuo hyvää oloa ja tukee sellaista positiivista luontokokemusta, josta on hyvä puhua myös viran puolesta!"