Hollolan seurakunta on valmis vähentämään tilojaan supistamatta toimintaa – "Seurakuntalaisia kohdataan enemmän siellä, missä ihmiset muutenkin ovat"
Luovutettavien kiinteistöjen lista lyheni uudessa valmistelussa. Seurakuntakoteja ja leirikeskuksia kehitetään.
Hämeenkosken leirimaja kuuluu niihin kiinteistöihin, joista seurakunta on valmis luopumaan. Kuva: Hollolan seurakunta
Hollolan seurakunta
Kirkkovaltuusto hyväksyi joulukuussa Hollolan seurakunnan uuden kiinteistöstrategian, joka pitää sisällään suunnitelman rakennuskannan kehittämisestä ja vähentämisestä.
Strategiaa on valmisteltu pitkään. Kirkkovaltuusto jätti sen pöydälle jo syksyllä 2020, jolloin siitä käytiin äänekästä julkista keskustelua. Kirkkoherra Timo Huttunen totesi tuolloin, ettei seurakunta onnistunut viestimään, että toiminta aiotaan turvata myös jatkossa.
Kiinteistöjenpitoon liittyvät talousvaikeudet eivät ole kadonneet mihinkään. Niitä aiheuttavat rakennuskannan kasvava korjausvelka sekä kasvavat ylläpito- ja korjauskulut. Samalla seurakunnan toimintaympäristössä väestömäärä pienenee, mikä osaltaan lisää seurakunnan jäsenmäärän pienenemistä.
Uusi strategia on voimassa vuosille 2023–27. Tällä kertaa siinä korostetaan, että tilojen vähentäminen ei tarkoita toiminnan vähentämistä.
– Strategia arvioi tulevaisuutta siten, että omien kokoontumistilojen tarve vähenee ja seurakuntalaisten kohtaaminen tapahtuu enenevässä määrin siellä, missä ihmiset muutenkin ovat. Keskiössä on tilojen yhteiskäytön vahvistuminen, sanoo kiinteistöpäällikkö Keijo Kokko.
Lista tiloista, joista seurakunta on valmis luopumaan, on aiempaan esitykseen nähden lyhyempi. Luovutettavien listalla ovat jäljellä Hämeenkosken Leirimaja, Padasjoen pappila rakennuksineen, Hollolan kuntakeskuksen Missiokammari ja Mesta sekä Kärkölän Aurinkokulma.
Seurakunnan kaikki kiinteistöt on jaettu eri luokkiin: säilytettäviin, kehitettäviin ja luovuttaviin.
Huhtikuussa 2021 nimetty työryhmä käytti työssään pohjana Kirkkohallituksen uusia valmistelumateriaaleja ja -taulukoita. Tilojen soveltuvuudesta toimintaan saatiin pisteytyksiä työaloilta sekä kappelineuvostoilta. Kappelineuvostot ottivat kantaa myös rakennusten kulttuuriperintöarvoihin. Työryhmä perehtyi mahdollisuuksiin kehittää kiinteistöjä.
Kokko sanoo, että työtä on vielä jäljellä: esimerkiksi korjausvelan tarkempi laskenta sekä 10-vuotisten kunnossapitosuunnitelmien teko.
– Nyt on linjattu strategiset tavoitteet. Kiinteistöjä koskevat päätökset tehdään myöhemmin kukin erikseen.
Luovutettavien kiinteistöjen luokkaan kuuluvat pääsääntöisesti kohteet, joiden nykyinen käyttötarve tulee muuttumaan tai loppumaan, tilalle tullaan rakentamaan korvaavat tilat, käyttökulut ovat korkeat suhteessa toimintaan, kohteessa on lähitulevaisuudessa tiedossa korjaustarve, jonka kustannukset ovat huomattavat, sijoituskohteessa ei saavuteta asetettua tuottotavoitetta, kiinteistön asemakaava tulee muuttumaan tai lähialueella on vuokrattavissa oleva vastaava tila.
Luovutettavaa kohdetta hoidetaan turvallisuuden ja terveellisyyden osalta normaalisti niin kauan kuin se on tavanomaisessa käytössä. Pitkän tähtäimen suunnitelman mukaisia korjauksia voidaan viivyttää suunnitelmallisesti eikä investointeja tehdä.
Säilytettävien kiinteistöjen ja tilojen ryhmään kuuluvat toiminnalliset tilat, jotka ovat seurakunnan perustehtävän kannalta välttämättömiä. Sellaisia ovat kirkot, kappelit ja kellotapulit ja osa seurakuntakodeista, esimerkiksi Vesikansan seurakuntakoti.
Vesikansan seurakuntakoti kuuluu säilytettäviin kiinteistöihin Hollolan seurakunnan kiinteistöstrategiassa. Sen arvioidaan olevan seurakunnan perustehtävän kannalta välttämätöntä.
Hollolan seurakunta
Kehitettävien listalla ovat ne kiinteistöt ja tilat, joiden nykyinen käytettävyys, kunto tai käyttöaste sitä edellyttää tai käyttötarkoituksen muutos on ajankohtainen. Niihin kuuluvat esimerkiksi Padasjoen ja Kärkölän seurakuntatalot, Padasjoen, Kärkölän ja Hollolan Parinpellon leirikeskukset sekä Hollolan Vanha pappila.
Säilytettävää rakennuskantaa koskevassa suunnittelussa tavoitteena on korjausvelan lyhentäminen, energiatehokkuuden parantaminen sekä hyvän sisäilman luominen.