Lahden seurakunnat rahoittamaan Sammonkadun avustuskeskusta – Seurakuntayhtymä on hakeutunut ukrainalaisten auttamisessa yhteistyöhön muiden kanssa
Inspis Lahti ry:n työntekijät Mikko Lehmus ja Juha Häkkinen lajittelivat sotaa paenneille ukrainalaisille tehtyjä ruokalahjoituksia Sammonkadun avustuskeskuksessa Lahdessa. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Lahdessa on tällä hetkellä sotaa paossa lähes 1 200 ukrainalaista. Sammonkadun avustuskeskuksessa Lahdessa käy viikoittain 220–250 perhettä tai ruokakuntaa.
Lahden seurakuntayhtymä päätti maanantaina alkaa tukea toimintaa. Inspis Lahti ry on pyörittänyt toimintaa kesäkuun alusta alkaen.
Avustuskeskuksen Ukrainan pakolaisille perusti alun perin yksityishenkilö. Tilat tarjoavan Lahden kaupungin elinvoimajohtaja Markus Lankinen totesi toukokuun lopulla, että vaikka vastuutoimija vaihtuu, on edelleen ensiarvoisen tärkeää, että toimintaa toteutetaan laajalla rintamalla yhteistyökumppaneiden ja vapaaehtoisten kanssa.
– Meillä kaikilla on mahdollisuus olla mukana auttamassa. Sammonkadun avustuskeskuksen työn tukeminen tarjoaa tähän konkreettisen väylän.
Ihmisten lahjoituksina tuomia käyttötavaroita, kuten vaatteita, on tiloissa esillä, ja niitä saa ottaa vapaasti mukaansa. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Diakoniajohtaja Riku Suokas kertoo, että Ukrainan pakolaisten auttamista on tehty myös Lahden seurakuntayhtymässä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Veturiksi ei ole lähdetty.
– Olemme haalineet kalusteita SPR:n asuntoihin, rahoittaneet sadan ukrainalaislapsen Korkeasaari-retken ruuat, keränneet kolehtia ja osoittaneet muutenkin rahaa Ukrainan auttamiseksi, järjestäneet tukikonsertteja ja rukoiltu jumalanpalveluksissa, Suokas luettelee konkreettisia esimerkkejä.
Yhtymä on myös valmiudessa varahätämajoittajaksi leirikeskustensa kanssa, jos SPR:n organisoimat tilat eivät riitä. Toistaiseksi näin ei ole käynyt.
Kahdeksalle ukrainalaisperheelle pidettiin tällä viikolla voimaannuttava leiri Siikaniemessä. Yhtymän lastenleireillä on ollut mukana alkukesän aikana muutama ukrainalaislapsi, joiden äidit ovat päässeet Suomessa töihin.
– Leiri on toiminut lasten hoitopaikkana niille, jotka sellaista tarvitsevat. Yhteistä kieltä ei ole ollut, mutta ohjaajat ovat viestineet heille esimerkiksi kuvakortein, joissa on teksti ukrainaksi tai venäjäksi, kertoo varhaiskasvatuksen esimies Anne Granlund.
"Ota mukaasi", lukee pehmolelujen kohdalla Sammonkadun avustuskeskuksessa. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Sammonkadun avustuskeskuksen toimintaa seurakuntayhtymä tukee käytännössä hävikkiruokajakelija Avoin Ovi ry:n kautta, jonka kuljetus- ja palkkauskustannuksiin seurakuntayhtymä myönsi maanantaina rahaa. Jo keväällä ennen vetovastuunvaihtoa yhtymä avusti parilla tuhannella eurolla avustuskeskuksen ruokajakelua.
Inspis Lahti ry:n toiminnanjohtaja Maksim Gladostsuk kertoo, että Avoimen Oven hävikkiruokaa aletaan jakaa Sammonkadulla.
Tähän mennessä avustusjakeluja on pystytty järjestämään kerran viikossa lähinnä rotareiden noin 30 000 euron ja yksityishenkilöiden avustuksilla. Nämä muonatarvikkeet riittävät Gladostsukin mukaan heinäkuun puoleenväliin saakka. Alustava ajatus on jatkaa toimintaa vähintään kolme kuukautta.
– Olemme antaneet kaikille perusruokatarvikekasseja. Lisäksi olemme jakaneet kaikille samanlaiset hygieniatarvikekassit, Gladostsuk kertoo.
Hän on itsekin alun perin kotoisin Ukrainasta.
Ihmisten lahjoituksina tuomia käyttötavaroita, kuten vaatteita ja astioita, on tiloissa esillä, ja niitä saa ottaa vapaasti mukaansa. Polkupyöriä luovutetaan erikseen sopimalla.
Ihmisten lahjoituksina tuomia käyttötavaroita, kuten astioita, on tiloissa esillä, ja niitä saa ottaa vapaasti mukaansa. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Avustettavat ovat Päijät-Hämeen alueelta. Sammonkadun jakelukerroilla varaudutaan 300 ruokakunnan tuloon. Tulijat täyttävät ensimmäisellä kerralla henkilötietolomakkeen ja näyttävät henkilöllisyyspaperinsa.
Gladostsuk tähdentää, että Sammonkadun avustuskeskuksen toiminta rajoittuu tarvikkeiden jakeluun.
– Hädässä olevien auttamista varten on vastaanottokeskus.
Paikalle tullaan esimerkiksi Padasjoelta asti. Jakelukerrat ovat samalla myös sosiaalisia kohtaamisia.
Toimintaa pyörittää päivittäin viisi inspisläistä. Jakopäivinä on ollut 12 vapaaehtoista ukrainalaista pakolaista auttamassa.
– Nyt kun olemme saaneet näillä resursseilla tämän pyörimään, otamme halukkaita suomalaisia auttajia mukaan.
Toimintaa ja yhteistyökuvioita on tarkoitus muutenkin kehittää.
– Olemme avoinna kaikille yhteistyökuvioille, jos sellaisia tulee ja on tarjolla.