Lahden seurakuntien sekajätemäärän laskua selittää lajittelun lisääminen, korona ja tilastointioikaisu
Joutjärven seurakunnan suntio-vahtimestasri Niina Kostiainen lajitteli käytettyjä alttarikukkia jäteastiaan viime talvena. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen
Lahden seurakunnat vähensi sekajätteen määrää 2,3 tonnilla vuonna 2021. Kun vuonna 2020 sekajätettä syntyi 51,3 tonnia, viime vuonna sekajätteen määrä oli 49 tonnia.
Jätemäärän kehitystä Lahden seurakunnissa ja sen yhteisissä työmuodoissa on seurattu tarkemmin vuositasolla vuodesta 2019 lähtien, jolloin sekajätettä syntyi 66 tonnia. Sekajäteindikaattori asetettiin ympäristöohjelmaan vuosille 2019–22.
– Tarkoitus on arvioida, kuinka tehokkaasti meillä lajitellaan ja vähennetään jätteiden syntyä. Sekajätteen määrä vähenee, kun lajittelu tehostuu, kertoo Lahden seurakuntien ylipuutarhuri Eila Nykänen.
Energiajätteen määrä kasvoi viime vuonna 2,4 tonnilla 54,6 tonniin. Nykänen arvioi, että tämä on osoitus lajittelun parantumisesta eli siitä, että energiaksi kelpaavaa jätettä on laitettu aiempaa enemmän seka-astian sijaan energia-astiaan.
– Jonkin verran olemme lisänneet myös mahdollisuuksia lajitella paperia ja kartonkia.
Viime vuonna Lahden seurakunnissa kiinnitettiin entistä enemmän huomiota varsinkin seka- ja energiajäteastioiden kokoon ja tyhjennysväleihin. Jäteasioita pienennettiin tai niitä tyhjennettiin entistä harvemmin. Tämä oikaisee tilastoa vastaamaan paremmin todellista jätemäärää, sillä jäteyhtiöt laskevat astian olevan täysi aina, kun se tyhjennetään.
Tähän kiinnitetään huomiota myös jatkossa. Esimerkiksi kirkkojen vahtimestareita kannustetaan harventamaan tyhjennysvälejä entisestään kesäisin.
Koronalla on oma vaikutuksensa jätteiden määrään. Esimerkiksi biojätteen määrä jatkoi viime vuonna laskuaan noin kahdella tonnilla edellisvuoden 38 tonnista 36 tonniin. Tähän vaikuttaa se, että kiinteistöissä oli toimintaa ja väkeä tavallista vähemmän koronarajoitusten ja -suositusten vuoksi.
Lahden seurakunnissa jätemäärä todennäköisesti kasvaa, kun toiminta jälleen normalisoituu.
– Uskoisin, että ensi vuonna jätemäärä kasvaa, jos toimintakin pääsee kasvamaan, Nykänen sanoo.