Lahdessa havahduttiin sukupuolen moninaisuuteen – Työ asian huomioimiseksi on käynnistynyt seurakunnissa
Kuva: Radek Karkulowski
Radek Karkulowski
Sateenkaarinuorten turvallisuus rippikouluissa ei tällä hetkellä toteudu niin hyvin kuin kirkon omat linjaukset edellyttävät, todetaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Sateenkaarinuorten hyvinvointi seurakunnissa -julkaisussa (2021). Lahdessakin asiaan on havahduttu.
Syyskuussa Lahdessa järjestettiin rovastikunnallinen nuorisotyötä tekevien koulutuspäivä aiheesta sukupuolen moninaisuuden huomioiminen rippikoulu- ja nuorisotyössä.
– Muutama vuosi sitten rovastikunnan porukalla oli vähän vastaavanlainen koulutus. Silloin koulutuksessa ei ollut näin laajasti eri työntekijöitä ja pinnalla olivat enemmän seksuaalivähemmistöt. Aivan viime vuosina ovat nousseet enemmän sukupuolen moninaisuuden kysymykset. Kun leireille ilmoittaudutaan, on jo aina useampia nuoria, jotka toivovat, että asia huomioidaan, kertoo Reetta Kalteenmäki, rippikoulu- ja nuorisotyön johtava pappi Lahden seurakunnista.
Viime vuonna Lahdessa oli ensimmäistä kertaa mahdollista ilmoittaa rippikouluun ilmoittautuessaan sukupuolekseen tyttö, poika tai muu.
– Se on tavallaan yksi keino siihen, että nuorten ja vanhempien on helpompi kertoa etukäteen, jos on jotain, mitä pitää huomioida esimerkiksi majoituksen suhteen.
Launeen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Jesse Hartikainen sanoo, että työ sukupuolen moninaisuuden huomioimiseksi on seurakunnissa vasta käynnistymässä.
– Siitä tuo koulutuspäiväkin osaltaan kertoo. Se oli omalla kohdallani ensimmäinen koulutus aiheesta. Meillä on kuitenkin rippikoulu- ja nuorisotyötä tekeviä, jotka jo miettivät, mitä leireillä pitää ottaa erityisesti huomioon niin, että kaikki nuoret voivat tuntea olonsa turvalliseksi, Hartikainen kertoo.
Leirikeskuksissa tämän päivän kriteerit eivät täyty. On suuria majoitushuoneita ja vain pojille ja tytöille osoitetut wc-tilat.
– Se haastaa meitä pohtimaan, kuinka turvallinen tila pystytään kaikille järjestämään. Meille kasvatustyötä tekeville tärkeimpiä asioita on osata huomioida erilaiset ihmiset. Meidän pitää olla esteettömiä kaikilla tasoilla ja kaikille. Ei ole kohtuullista, jos nuori joutuu vaatimaan, että saa leirillä itselleen toimivan ja turvallisen tilan, esimerkiksi tarvittaessa oman huoneen tai mahdollisuuden käydä yksin suihkussa, Hartikainen sanoo.
Sukupuolisensitiivisyys on sukupuolen moninaisuuden ymmärtämistä ja huomioimista, joka edellyttää asioiden, sanojen ja asenteiden tiedostamista.
Kalteenmäki toivoo kirkolta tukevampaa selkänojaa sukupuolen moninaisuudesta kumpuaviin kysymyksiin.
– Kirkko ei varmaan moneen muuhun työnantajaan verrattuna tue niin paljon kouluttautumista tai yritä kollektiivisesti löytää näihin asioihin ratkaisuja. Koulutus aiheesta olisi tarpeen kirkon kaikille työntekijöille. Ei pelkästään niille, jotka tekevät leirityötä. Tämä on kuitenkin kaikenikäisiä koskettava asia.
Kouluttautuminen on toistaiseksi ollut pitkälti kiinni yksittäisen työntekijän kiinnostuksesta.
– Työntekijöille, jotka tekevät nuorten kanssa töitä ja törmäävät näihin kysymyksiin enemmän, tulee tarve kouluttautua. Osa työntekijöistä näyttäisi ohittavan nämä kysymykset, jos niitä tulee omassa työssä esille harvemmin, Kalteenmäki sanoo.