Lahdessa seurakuntien talousneuvonnalle on kysyntää – "Kynnys hakea apua taloushuoliin on korkea"
Leena työskenteli rahoitusalalla yli 40 vuotta ja tekee nyt eläkkeellä talousneuvonnan vapaaehtoistöitä. ”Toki aihe on niin laaja, ettei sitä kukaan voi kokonaan hallita. Silloin on tärkeää tietää, mistä ajantasaisen tiedon saa.” Kuva: Janne Raevuori
Janne Raevuori
Inflaatio jyllää, ja hinnat kallistuvat nyt vauhdilla heti koronakriisin aiheuttamien taloushuolien jälkeen. Yle kertoi hiljattain, että 10 prosentilla perheistä Suomessa on tällä hetkellä vaikeuksia saada rahat riittämään minimikulutukseen.
Edes yhteiskunnallisia talousvaikeuksia ei aina tarvita, kun henkilökohtaiset raha-asiat menevät solmuun sairauden, työttömyyden, päihdeongelmien, ylivelkaantumisen tai muun syyn vuoksi.
– Kuka tahansa voi kohdata raha-ongelmia. Ketä tahansa voi kohdata yllättävä tilanne, jossa talous menee tiukoille, sanoo Lahen Tanessa vapaaehtoistyönä talousneuvontaa tekevä Leena.
Lahen Tane on Lahden seurakuntien viime vuonna aloittama talousneuvonnan maksuton palvelu. Vapaaehtoiset talousneuvojat kohtaavat asiakkaansa etunimellään, joten Leenakin esiintyy tässä jutussa niin.
– Talousneuvonnan palvelulle on selkeä tarve. Meille tulee esimerkiksi asiakkaita, joille ei enää ole selvää, mihin he ovat velkaa ja minkä verran, kertoo Lahen Tanen toimintaa koordinoiva yhteiskunnallisen työn pappi Tomi Alasalmi.
Lahen Tanen asiakkaaksi tullaan seurakuntien diakonian vastaanoton kautta. Jos diakoniatyöntekijä katsoo, että talousneuvonnasta voi olla hyötyä, hän tarjoaa asiakkuutta.
Tapaamisia on yhdestä viiteen.
– Joskus riittää yksikin tapaaminen, mutta välillä vasta aloituskerran jälkeen asiat lähtevät seuraavilla kerroilla etenemään, Leena sanoo.
Tapaamisissa tavoitteena on, että asiakas vähintäänkin alkaa hahmottaa omat tulonsa ja menonsa.
– Tarkoitus on saada asiakas oivaltamaan, missä hän pystyy itse muuttamaan toimintaansa. Kukaan muuhan sitä ei voi muuttaa kuin hän itse.
Kynnys tapaamiseen on monilla korkea, ja peruuntumisia tulee paljon. Leena ja toinen talousneuvonnan vapaaehtoinen Suvi rohkaisevat ylittämään kynnyksen.
– Talousongelmiin liittyy hirveästi häpeän tunnetta. Pyrimme olemaan sillä tavalla ihminen ihmiselle, ettei asiakas joutuisi kokemaan häpeää. Emme arvostele tai tuomitse ketään. On aina asiakkaalle voitto, jos hän tulee meille. Hän voi päästä eteenpäin, kun hän uskaltaa tulla, Suvi sanoo.
Vapaaehtoiset ovat myös allekirjoittaneet vaitiolositoumuksen ja keskustelut ovat luottamuksellisia.
Leena näkee, että talousneuvojana on tärkeintä päästä samalla aaltopituudelle asiakkaan kanssa.
– Jos emme saa asiakkaan luottamusta, asia ei etene mihinkään.
Asiakas saa kertoa asioistaan juuri sen verran kuin haluaa.
– Tietysti, mitä enemmän asiakas kertoo ongelmistaan, sitä paremmin saamme kokonaiskuvan, mutta emme tietenkään pakota ketään mihinkään.
Vastaanottoaika diakoniatyöntekijälle varataan Diakoniakeskuksesta, puh. 044 7191 265.
Talousvinkkejä
Tiedä, mihin rahasi kuluvat. Kulut kertyvät monesti pienistä summista.
Tiedä, mihin sinulla on varaa. Hyödynnä netistä löytyviä laskureita oman rahatilanteesi hahmottamiseen. Vältä heräteostoksia.
Kerrytä säästöjä, jotka toimivat puskurina pahan päivän tai yllättävien menojen varalle. Laita joka palkasta sivuun esimerkiksi muutama kymppi, joka muuten kuluisi huomaamatta.Kun kohtaat maksuongelmia, ota ensimmäisenä yhteyttä laskun lähettäjään. Jos lasku etenee perintään, myös perintätoimistoon voi hyvin olla yhteydessä.
Apua on saatavilla, esimerkiksi Takuusäätiöstä ja valtion oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvonnasta.
Ulosotto voi lopulta olla myös helpotus, kun velat siirtyvät yhteen paikkaan, jonne niitä voi pikkuhiljaa maksaa takaisin.
Pienet yksittäiset laskut kannattaa maksaa ensin pois, koska laskukohtaiset kulut ovat perinnässä ja ulosotossa suuria.
Vinkkejä antoivat Lahen Tanen vapaaehtoiset talousneuvojat.