"Lämpimät kokoustilat ja kaakaokone riittävät" – Keski-Lahden nuorten vastuuryhmässä ei kaivata kokouspalkkioita
Uuden kirkkolain mukaan seurakunnassa pitää olla nuorten vaikuttajaryhmä. Lahden seurakunnissa nuorten vastuuryhmät ovat toimineet jo pitkään.
Tiitu Ojanen ja Lotta Malaska sekä Siiri Tuominen, Aatu Keränen ja Ilmari Oinas (edessä) ovat tyytyväisiä mahdollisuuksiinsa vaikuttaa. Kuva: Janne Urpunen
Janne Urpunen
Heinäkuussa 2023 voimaan tulleen uuden kirkkolain mukaan seurakuntiin tulee perustaa nuorten vaikuttajaryhmä alle 29-vuotiaista konfirmoiduista kirkon jäsenistä. Lahdessa asiassa on oltu kaukaa viisaita, sillä nuoret ovat vaikuttaneet seurakunnissaan jo vuosia.
– Meillä on jokaisen seurakunnan nuorisotyössä pitkät perinteet nuorten vastuuryhmistä, jotka osallistuvat nuorisotyön leirien ja muun toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen. Ryhmät kulkevat eri nimillä eri seurakunnissa. On ainakin vastuuryhmää, parlamenttia, kaleeria ja hovistoa. Kun lakimuutos vaikuttajaryhmistä tuli, oli luontevaa nimetä olemassa olevat vastuuryhmät tehtävään, kertoo Keski-Lahden nuorisopastori Lauri Westerlund.
Aatu Keränen, 16, Lotta Malaska, 18, Ilmari Oinas, 16, Tiitu Ojanen, 17, ja Siiri Tuominen, 16, kuuluvat Keski-Lahden vaikuttajaryhmään.
– Suunnitellaan leirejä ja järjestetään erilaista toimintaa. On pidetty nuorten iltoja, pikkujoulut ja vastuuryhmän vaaligaala, jossa ryhmään on valittu uusia henkilöitä, Ojanen kertoo ryhmän tekosista.
Ojaselle kuluva kausi on vaikuttajaryhmässä toinen, muille ensimmäinen. Muutkin ovat jo hyvällä hajulla siitä, mistä ryhmässä on kyse.
– Saamme tehdä toiminnasta näköistämme. Playstation-pelikonsoli ja Halli Galli -lautapeli hommattiin vastuuryhmän ehdotuksesta. Syyslomalla järjestettiin nuorten saunailta Vapaudenkadulla. Tytöillä oli oma saunavuoro ja pojilla oma. Sen jälkeen istuttiin iltaa yhdessä, Oinas kertoo.
Keski-Lahden seurakunta on linjannut nuorten vastuuryhmän toimialaksi rippikoulun jälkeisen nuorisotyön. Työ on sisällöltään kristillistä kasvatusta, palvelua ja lähetystä. Vastuuryhmän tehtävänä on ideoida, suunnitella, toteuttaa ja kehittää seurakunnassa tehtävää työtä yhdessä työntekijöiden kanssa.
Nuorten mukaan yhteistyö Keski-Lahden seurakunnan työntekijöiden kanssa sujuu hyvin.
– Meitä kuunnellaan ja näkökantamme huomioidaan, Ojanen sanoo.
– Työntekijöille voi vapaasti ilmaista itseään ja kertoa, mitä mieltä on, toteaa Oinas.
Tuominen huomauttaa, että ihan kaikki ei mene työntekijöiltä läpi.
– Joskus sanotaan, että tuo ei käy, mutta se on ihan normaalia. Pikkujouluissa ei saatu paistaa joulukinkkua yötä myöten. Se oli paloturvallisuusriski. Olisi pitänyt olla aikuinen valvomassa.
Westerlund, joka ollut toimessa nelisen vuotta, sanoo, että ryhmät ovat aina vähän erilaisia, keskittyvät erilaisiin juttuihin ja ottavat vastuuta tavallaan.
– Nyt vastuuryhmä on poikkeuksellisen iso. Oli niin paljon hyviä ehdokkaita.
– Tällainen isompi porukka on hyvä. Tulee enemmän keskustelua ja erilaisia näkökulmia, Malaska näkee.
Kokouksista ei makseta kokouspalkkiota.
– Ihan hyvä, ettei makseta. Tämän pitää olla vapaaehtoistoimintaa. Porukka on kiinnostunut toiminnan kehittämisestä, ei rahasta, Ojanen sanoo, ja huomauttaa, että nuorten leirit ovat vastuuryhmäläisille ilmaisia.
– Lämpimät kokoustilat ja kaakaokone riittävät minulle, Oinas ilmoittaa.
Keski-Lahdessa seurakuntaneuvostossa on tiettävästi halukkuutta selvittää, pitäisikö vaikuttajaryhmään nimetä myös nuoria aikuisia. Ajatus ei saa tukea teini-ikäisiltä vaikuttajilta. He epäilevät, saisivatko äänensä samalla tavalla kuuluviin vanhempien joukossa.
– Siinä voisi tulla ikäkuilu, jos 16-vuotiaat ja yli 30-vuotiaat suunnittelisivat yhdessä nuorten leirejä. Ehkä 25–40-vuotiaille voisi olla oma vastuuryhmänsä, Malaska näkee.