Miten vainajan tuhkien sirottelu vesialueelle hoidetaan?
Vainajan tuhkat saa sirotella vesialueeseen esimerkiksi Heinolan Siltasaaressa. Tarkat sirottelupaikat löytyvät Heinolan seurakunnan verkkosivuilta. Kuva: Kirkonseutu
Lahden seurakuntayhtymän hautaustoimen asiakaspalvelun kokemuksen mukaan kiinnostus vesistöihin hautaamiseen on jonkin verran kasvanut. Kyselyitä on parin viime vuoden aikana alkanut tulla myös Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiöön.
Levon krematorio ei pidä erikseen tilastoja vesistöhautauksista. Muualle kuin hautausmaille haudattavien tilasto sisältää hautaukset mereen, järveen, virtaveteen, omalle maalle, Metsähallituksen maalle ja ulkomaille. Näiden yhteismäärä on kasvanut. Kun vuonna 2018 hautausmaiden ulkopuolelle haudattiin 128 vainajaa, vuonna 2022 lukumäärä oli 212. Osuus vuoden 2022 kaikista tuhkauksista oli 6,7 prosenttia ja vuonna 2018 5,7 prosenttia.
Vesialuesirottelun kysynnässä näyttää olevan seurakuntakohtaisia eroja. Kirkonseutu kysyi asiaa levikkialueensa seurakunnilta. Hollolassa ja Asikkalassa kysyntää ei tunnistettu lainkaan. Tainionvirrasta kerrottiin, että viime aikoina omaiset ovat miettineet vaihtoehtoa enemmän, mutta sitä käytetään melko harvoin, noin 0–3 kertaa vuodessa. Heinolan seurakunnassa siunatuista noin 10 sirotellaan vuosittain Kymen Jyrängönvirrassa olevaan pysyvään sirottelupaikkaan.
Mihin vesialueeseen tuhkan voi sirotella?
Sirottelua varten tarvitaan vesialueen omistajan lupa. Tuhkat sirotellaan vesialueen omistajan hyväksymään paikkaan. Esimerkiksi Heinolassa on pysyvä sirottelupaikka Kymen Jyrängönvirrassa, johon tuhkat lasketaan Siltasaaresta tai veneestä. Ohjeet löytyvät Heinolan seurakunnan verkkosivuilta. Mereen tuhkat voi sirotella Suomenlinnan eteläpuolella olevalle Abrahaminluodolle, lähellä Lauttasaarta sijaitsevan Melkin saaren edustalle tai Espoossa olevalle Käärmeluodolle. Lahden kaupunki ei anna omistamilleen vesialueille Vesijärvessä lupaa sirottelemiseen.
Minkä tahojen kanssa tulee asioida?
Vainajan siunaamisesta ja tuhkaamisesta sovitaan seurakunnan kanssa, kuten yleensä. Sirotteluluvan saamiseksi pitää olla yhteydessä vesialueen omistajaan.
Milloin tuhkan saa sirotella?
Tuhka luovutetaan krematoriolta sitten, kun omaiset ovat ilmoittaneet tarkan sirottelupaikan.
Miten sirottelu vesialueeseen eroaa prosessina hautausmaalle hautaamisesta?
Hautausprosessi eroaa ainoastaan siinä, että tuhkaa ei haudata seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle vaan vesistöön. Vainaja siunataan seurakunnan kappelissa ja kuljetetaan Levon krematorioon tuhkattavaksi. Levolta varataan aika tuhkan noutamiseksi. Ennen tuhkan luovutusta varmistetaan vesialueen omistajan lupa ja vesialueen kiinteistötunnus sirottelulle.
Onko omaiselle mahdollista saada muistelupaikkaa?
Heinolan Siltasaaren rannasta ei voi tehdä muistelupaikkaa. Kukka- ja kynttilätervehdyksiä ei sallita, eikä vainajalle saa pystyttää sinne hautamuistomerkkiä. Lähin muistelupaikka kukkien ja kynttilöiden tuomiselle on Heinolan hautausmaan muistolehto, johon ei kuitenkaan voi tilata nimilaattaa.
Lahden hautausmailla on muualle haudattujen muistelupaikat, joihin voi viedä kukkia ja kynttilöitä, mutta niillä ei ole paikkaa nimilaatalle. Jos suvulla on sukuhauta, muualle sirotellun omaisen nimen voi lisätä haudan muistomerkkiin, kun sopii asiasta haudan haltijan kanssa.
Tainionvirran seurakunnassa omaiset voivat halutessaan kiinnittää hautausmaalla olevaan hautakiveen tai muistolehdon hautamuistomerkkiin laatan, jos haluaa muistelupaikan hautausmaalle. Mikäli uurna haudataan hautausmaalle, mukana on aina joku Tainionvirran seurakunnan työntekijä toteamassa, että uurna haudataan merkittyyn paikkaan.
Juttua varten haastateltu Lahden seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Mari Aartolahtea ja toimistosihteeri Merja Korpelaa, Heinolan seurakunnan seurakuntapuutarhuri Kati Metsoa, Tainionvirran seurakunnan toimistosihteeri Satu Mäyrää, Asikkalan seurakunnan kirkkoherra Jari Laulaista, Hollolan seurakunnan kirkkoherra Timo Huttusta, Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikkö Ismo Malinia sekä Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön ohjelmajohtaja Heikki Mäkistä.