Puolassa vieraillut hiippakuntasihteeri Timo Rosqvist Ukrainan tilanteesta: "Suunnitelmallisuus on tärkeää, jotta oikeanlainen apu saadaan perille"
Puolalaisten auttamishalu teki vaikutuksen Mikkelin hiippakunnan hiippakuntasihteeri Timo Rosqvistiin: "Kultainen sääntö toimii." Myös esimerkiksi Lahden seurakunnat on aloittanut ukrainalaisten auttamisen.
Timo Rosqvist (vas.) ja Pyhien Kyrilloksen ja Methodiuksen veljestön Gregorz Koziol Varsovassa. Kuva: Timo Rosqvist
Timo Rosqvist
Mikkelin hiippakunnassa, johon Päijät-Hämeen rovastikuntakin kuuluu, on herätty Ukrainan sotapakolaisten auttamiseen. Hiippakunnan hiippakuntasihteeri Timo Rosqvist vieraili maaliskuun ensimmäisellä viikolla Puolassa Varsovassa ja Kodenin alueella lähellä Valko-Venäjän rajaa. Varsovassa, jonne pakolaisia saapuu jatkuvana virtana, Rosqvist tapasi paikallisen ortodoksisen kirkon avustusjärjestön edustajia.
– Varsovassa pakolaisten vastaanotto on järjestäytynyttä ja ihmiset osoittavat monin tavoin solidaarisuuttaan Ukrainalle. Myötäeläminen näkyi kaikkialla. Julkisen liikenteen ajoneuvoissa oli Ukrainan lippuja ja kaduilla keräyksiä pakolaisten hyväksi, Rosqvist kertoo.
YK:n mukaan Ukrainasta pakeni Venäjän hyökkäystä seuranneen kahden viikon aikana 2,5 miljoonaa ihmistä. Kaiken kurjuuden keskellä Rosqvistia lämmitti Varsovassa hätäavun määrä ja laatu.
– Oli todella hienoa huomata se. Siinä lienee viisaus, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää heille. Kultainen sääntö toimii tänäkin päivänä ja tällaisessa tilanteessa.
Suomesta tulleiden pyörätuolien lastaus alkamassa Puolan Kodenissa. Pyhien Kyrilloksen ja Methodiuksen veljestö toimittaa avustuksen Varsovaan. Kuva: Timo Rosqvist
Timo Rosqvist
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Eksoten työpaja Parkki, Lappeenrannan ja Juvan seurakunnat sekä Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta ovat tehneet yhteistyötä Kodenin Pyhän Serafim Sarovilaisen munkkiluostarin kanssa vuodesta 2015. Luostariin on viety muun muassa käytöstä poistettuja, kunnostettuja sairaalasänkyjä ja vammaisapuvälineitä sekä vaatteita. Kun tuorein avustuskuljetus lähti Puolaan maaliskuun toisella viikolla, oli rahti vaihdettu muuttuneen avuntarpeen mukaan.
– Juvan, Mikkelin ja Haminan seurakunnat toimittivat avustustavaraa, mitä Varsovassa toivoivat pakolaisille. Toivomuslistalla oli muun muassa säilykkeitä ja muita hyvin säilyviä elintarvikkeita, sidetarpeita, vaippoja, lastenvaatteita ja vuodevaatteita.
Rosqvist tähdentää suunnitelmallisuuden tärkeyttä, jotta oikeanlainen apu saadaan oikeaan kohteeseen.
– Tässäkään tapauksessa avustuskuormaa ei ajettu Ukrainaan tai Ukrainan rajalle, vaan Varsovaan, missä on sopivat tilat ja mahdollisuus vastaanottaa ja jakaa apu tarvitseville.
Kansalaisia hän kehottaa auttamaan tunnettujen avustusjärjestöjen kautta.
– Järjestöillä on parhaat kontaktit ja paras tieto siitä, minkälaista apua tarvitaan. Esimerkiksi kymmeniä vuosia avustustyötä tehneellä Kirkon Ulkomaanavulla on hyvät kansainväliset verkostot.
Varsovan itäisellä rautatieasemalla pakolaisille jaettiin muun muassa ilmaisia SIM-kortteja. Kuva: Timo Rosqvist
Timo Rosqvist
Lahden seurakunnat antaa Kirkon Ulkomaanavun kautta 25 000 euroa kriisiapua Ukrainan sodasta kärsivien auttamiseen. Lahden yhteinen kirkkoneuvosto päätti 10. maaliskuuta 22 000 euron lahjoituksesta jo aiemmin päätetyn 3 000 euron hätäavun päälle.
– Ihmisiä on Ukrainassa sodan jaloissa, ja lähimmäisiämme kuolee joka päivä. Väkivalta kohdistuu myös siviileihin. Useita miljoonia pakolaisia on lähtenyt liikkeelle, ja pakolaisvirta kiihtyy edelleen. Haluamme olla tukemassa kriisin hoitoa ja siitä selviytymistä, kertoo yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Kari Eskelinen.
Lahden seurakunnilla on valmius Ukrainasta tulevien pakolaisten hätämajoittamiseen, mikäli Suomen Punaisen Ristin organisoimat tilat eivät riitä. Seurakuntien ensisijaiset majoituspaikat ovat leirikeskuksia.
Mikkelin hiippakunnan seurakunnat ovat tehneet yhteistyötä Kodenin Pyhän Serafim Sarovilaisen munkkiluostarin kanssa vuodesta 2015 Arkkimandriitta Ambrozy vastaa avustusten varastoinnista ja jakamisesta Kodenissa. Kuva: Timo Rosqvist
Timo Rosqvist
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat vedonneet Venäjän ortodoksiseen kirkkoon ja muihin Venäjän uskonnollisiin yhteisöihin, että ne toimisivat sodan pysäyttämiseksi ja rauhan puolesta.
– Venäjän hyökkäys on rikos kansainvälistä oikeutta ja synti Jumalaa vastaan, yhteisessä julkilausumassa todettiin.
Arkkipiispa Tapio Luoma toisti vetoomuksen kirjeessä, jonka hän lähetti Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillille.
– Kirkkomme ja Venäjän ortodoksisen kirkon välisten suhteiden ylläpitäminen edellyttää, ettei Venäjän ortodoksinen kirkko anna tukeaan Venäjän laittomalle hyökkäykselle, Luoma linjasi.
– Ilman tämän ehdon täyttymistä kirkkojemme välinen yhteydenpito ei voi jatkua.
Arkkipiispa Luoman mukaan Suomen evankelis-luterilainen kirkko on avoin yhteistyölle kaikkien tahojen kanssa, jotka tahtovat edistää oikeudenmukaisen rauhan saamista Ukrainaan.