"Jokainen Luottamuskoulun vieras on jättänyt jäljen"
Jos Mari Turunen voisi kutsua podcastiinsa kenet tahansa, kutsuisi hän vieraaksi The Chosenissa Jeesusta näyttelevän Jonathan Roumien.
Merkityksellinen, aito ja käytännöllinen. Näillä kolmella adjektiivilla Mari Turunen kuvailee nuorille aikuisille suunnattua Luottamuskoulu-podcastiaan. Kuva: Sari Savela.
Sari Savela
1.Kerro ensin nimesi ja mitä teet työksesi.
"Olen Turusen Mari ja teen toimittajan töitä muun muassa Radio Deille ja Lahden seurakunnille."
2. Pidät Mari Turusen Luottamuskoulu-nimistä podcastia. Kerro vähän siitä; kenelle se on suunnattu ja mitä se sisältää?
"Luottamuskoulu on nuorille aikuisille suunnattu podcast, jonka tavoite on lisätä uteliaisuutta ja halua tutustua kristilliseen uskoon sekä luoda turvallinen kuva Jumalasta ja Lahden seurakunnista. Tämä tehdään erityisesti elämäntarinoiden kautta. Ohjelman suunnittelussa lähdin liikkeelle siitä, mitä nuoret aikuiset arvostavat kristillisyydessä: aitoutta, yhteyttä, merkityksellisyyttä, armoa, uskoa, joka ei jää instituutioon, innostusta, tilaa kysyä ja epäillä, arjessa vaikuttavaa uskoa, Jeesuksen persoonaa ja sopivasti annosteltua haastetta. Luottamuskoulussa lähden liikkeelle valmentajan otteella ja avaan asioita, joista toivon kuulleeni ollessani nuori aikuinen."
3. Millaista podcastia on ollut pitää – onko ollut vaikeaa löytää haastateltavia tai onko joku asia yllättänyt sinut puheohjelmaa tehdessäsi?
"Olen saanut loistavia vinkkejä haastateltavista seurakuntien nuorisotyöntekijöiltä. Ja kaikki, joita olen kysynyt mukaan Luottamuskouluun, ovat lähteneet innostuneina mukaan. Suostuttelutaitoja en siis ole tarvinnut! Tämän päivän nuoret aikuiset ovat avoimia ja rohkeita juttelemaan myös aiemmin arkailluista aiheista, kuten mielenterveyshaasteista ja omakohtaisesta uskosta. Tämä avoimuus on ilahduttanut studiossa."
4. Miksi halusit ryhtyä vetämään podcastia, joka käsittelee uskoa nuorten aikuisten näkökulmasta?
"Uuden kehittäminen on aina motivoinut minua ja tuntui, että tässä teologin koulutus ja toimittajan osaaminen tulevat käyttöön. Nuoret aikuiset arvostavat helposti kulutettavaa sisältöä ja podcastit ovat juuri sellaista: helppoa kuunnella missä ja milloin vain itselle sopii ja lisäksi kiinnostavia sisältöjä on helppoa jakaa eteenpäin. Nuoret aikuiset elävät vaihetta, jolloin rakennetaan omaa identiteettiä. Luottamuskoulu voi tarjota noihin pohdintoihin vertaistukea, tsemppiä ja välineitä."
5. Miten kuvailisit vetävästi kolmella adjektiivilla Luottamuskoulua? Esimerkiksi sellaiselle nuorelle aikuiselle, joka ei seuraa seurakunnan toimintaa?
"1. Merkityksellinen: Elämä on täynnä isoja kysymyksiä, joista usko on suurin. Sen äärelle kannattaa pysähtyä, vaikkapa laittamalla napit korviin ja kuuntelemalla Luottamuskoulua. Jokaisessa jaksossa on selkeä teema ja toimitettu sisältö on noin 20 minuuttia per jakso.
2. Aito: Jos puhe uskosta liitelee yläpilvissä, sellainen ei kosketa. Siksi Luottamuskoulussa uskoa eletään rosoisessa arjessa, ei kiiltokuvissa. Laitan itseäni peliin yhdessä vieraiden kanssa.
3. Käytännöllinen: 19-vuotiaana sain vahvan kokemuksen, että on olemassa yliluonnollinen Jumala, joka toimii. Silloin minulla oli yksi ystävä, jolle usko oli osa elämää. Opin häneltä, kuinka yhdistää tuo saamani kokemus kaikkeen siihen rikkauteen, mitä kristillisestä traditiosta löytyy. Luottamuskoulu voi olla kuulijalle tuollainen ystävä, joka tarjoaa ideoita siihen, miten usko voisi olla luonteva osa elämää. Jokaisessa jaksossa tarjoan jotain kättä pidempää."
6. Miten vaikeaa ihmisten on puhua Suomessa omasta uskostaan?
"Tässä on tapahtumassa selvä käänne. Milleniaalit ovat olleet jopa vaivautuneita uskosta puhuttaessa, mutta nuorempi Z-sukupolvi (syntyneet 1998–2010) on avoin ja valmis puhumaan uskostaan. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa Raamattujen myynti on kasvanut 87% vuodesta 2019 vuoteen 2024, ja syyksi arvellaan juuri Z-sukupolven kasvavaa uskonnollisuutta. Ajattelen, että nuoret ja nuoret aikuiset voivat auttaa vanhempia sukupolvia rentoutumaan ja keskustelemaan uskosta luontevammin."
7. Jos saisit podcastiisi vieraaksi kenet tahansa ihmisen maailmassa, kuka se olisi ja miksi?
"Näyttelijä Jonathan Roumie, joka näyttelee Jeesusta The Chosenissa. The Chosen on onnistunut kuvaamaan Jeesuksen hämmästyttävän kiehtovaa persoonaa tavalla, joka on hurmannut globaalisti. Haluaisin kuulla Roumielta, miten The Chosenin viisi tuotantokautta ovat muuttaneet häntä."
8. Onko podcastin teko muuttanut sinun tapaasi ajatella asioista? Oletko saanut ahaa-elämyksiä vieraitasi kuunnellessa?
"Jokainen vieras on jättänyt jäljen. Heidi Naukkarinen kuvasi manifestoinnin ja rukouksen eroavaisuuksia tavalla, joka jäi pyörimään mieleen pitkäksi aikaa."
9. Koetko, että seurakunnassa puhutaan tarpeeksi juuri niistä aiheista ja asioista, jotka oikeasti ihmisiä uskossa mietityttävät?
"Kyllä ja ei. Me toimittajathan rakastamme tarinoita ja niitä soisi kuultavan enemmän myös vaikkapa jumalanpalveluksissa. Jeesus puhutteli ihmisiä juuri tarinoiden kautta, sillä ne jäävät mieleen ja herättäessään tunteita ja oivalluksia voivat sysätä ihmisen kasvuun. Kun kuulemme toistemme tarinoita siitä, kuinka Jumalan rakkaus on vaikuttanut arjessa, rohkaistumme."
10. Kerro vielä jotakin behind the scenes -materiaalia tähän loppuun – onko nauhoituksissa sattunut jotakin sellaista, että on ollut pokassa pitelemistä?
"Kesken yhden haastattelun äänittimeen syttyi valo – näin ei ollut tapahtunut koskaan aiemmin. Säikähdin, että olin unohtanut painaa rec:iä, mikä olisi ollut sääli, sillä olimme juuri puhuneet niin herkullisia. Onneksi kaikki tuli talteen!"
Luottamuskoulu-podcast on kuunneltavissa Spotifyssa: Luottamuskoulu | Podcast on Spotify