Kärkölän Kärppien talkoissa syntyi lähes 200 juoksuhautakynttilää Ukrainaan – reportaasi ja kuvat!
Katariina Mattila toimi talkoiden työnjohtajana. Vasemmalla Jerry Loikkanen. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Järvelän seurakuntakeskuksessa on tekemisen meininki, kun partiolippukunta Kärkölän Kärpät auttaa Venäjän laittoman hyökkäyssodan uhreiksi joutuneita ukrainalaisia. Talkoissa tehdään juoksuhautakynttilöitä peltipurkeista, aaltopahvista ja steariinista.
– Kärpillä on Suomen Partiolaisten Kestävästi partiossa -tunnus. Tällainen tekeminen palvelee ajatusta kestävästä kehityksestä. Kaikki kynttilöiden valmistukseen käytettävä materiaali on kierrätystavaraa, kertoo lippukunnanjohtaja Katariina Mattila.
Kärkölän perinteisestä Valon ja musiikin illasta jäi 660 ulkotulen kuorta, jotka saavat uuden elämän. Steariini on pitkälti peräisin Hollolan ja kappeliseurakuntien kynttilänjämistä.
– Havilta saatiin lahjoituksena kolme ämpärillistä steariinia. Pahvit ovat pakkausjätettä työnantajaltani Koskisen oyj:ltä.
Idean juoksuhautakynttilöiden valmistamiseen Mattila sanoo saaneensa Ylen Teijo Reunasesta kertovasta jutusta. Reunanen on väsännyt keittiössään tuhansia tulia Ukrainaan.
– Selvittelin, mitä voisimme partiolaisten kanssa tehdä kierrätysteemaan liittyen. Löysin jutun Reunasesta. Pro Ukraina -sivustolta luin, että kynttilöitä yhä tarvitaan ja myös niiden kuljetus järjestyy Pro Ukrainan [Omri ry] kautta, Mattila kertoo.
Anu Salmela on tullut kynttilätalkoisiin Salpakankaalta.
– Kaverilta kuulin tapahtumasta. Haluan auttaa ukrainalaisia. Villasukkia en osaa kutoa, mutta näitä osaan minäkin tehdä, hän perustelee osallistumistaan.
Venäjän aggressio on tehnyt Salmelasta maanpuolustusaktiivin. Hän sanoo käyneensä lukuisia Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutuksia sen jälkeen, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 alkoi.
– Ukrainan asia on myös Suomen asia. Se, mitä tapahtuu siellä, voisi tapahtua myös meillä.
Benjamin Bahadorin mielestä juoksuhautakynttilöiden valmistaminen on helppoa. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Benjamin Bahadori, alakoululainen Tukholmasta, viettää syyslomaa mummolassa Kärkölässä. Monenlaista on lomalla tehty. On juhlittu halloweenia ja kummisedän synttäreitä. Pientä korjaus- ja maalaushommaakin on ollut. Käsillä tekeminen on tuttua.
– Ei tämä ole vaikeaa, hän sanoo juoksuhautakynttilöiden valmistamisesta.
Bahadori pyörittää tyhjän peltipurkin sisään purkkia hieman matalamman soiron aaltopalvia. Kynttilän keskelle leikataan pahvista sydän, ja lopuksi purkki täytetään sulatetulla steariinilla.
– Nämä menevät Ukrainaan, että näkevät siellä jotain, hän tietää.
Pojan täti Marika Kinnunen lisää, että kynttilät luovuttavat lämpöä ja niitä voidaan käyttää myös ruuanvalmistuksessa.
Juoksuhautakynttilä palaa riippuen koosta tunnista useampaan tuntiin.
Agnetha Lapinlampi sulattaa kynttilänpätkiä. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Kuuman steariinin kanssa pelaaminen on talkoiden vaarallisin osuus. Kärppien ohjelmajohtaja Agnetha Lapinlampi sulattaa kynttilänpätkiä seurakuntakeskuksen keittiössä. Hän suosittelee käyttämään sulatukseen teräskattilaa alumiinisen sijaan. Steariini kuulemma tarttuu alumiiniin tiukemmin kuin teräkseen.
– Teräskattilan saa niin puhtaaksi, että siinä voi valmistaa ruokaa. Omalla vastuulla tietenkin. Jos hernekeitto maistuu kynttilältä, Kärkölän Kärppiä on turha syyttää, hän sanoo.
Keittiössä valmistettiin myös ruokaa. Herkulliselta näyttävän borssikeiton talkoolaisille pyöräytti ukrainalainen Oksana Koshitska.
Talkoissa valmistui liki 200 juoksuhautakynttilää ennen kuin steariini loppui kesken. Talkoisiin osallistui lippukunnanjohtaja Mattilan mukaan reilu sata henkilöä.
Steariinisopan ainekset. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen