Matka kotimultiin vei lähes 80 vuotta – korpraali Niilo Porala haudattiin Lahdessa sotilaallisin menoin
Sankarivainaja korpraali Niilo Porala laskettiin haudanlepoon. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Taistelulähetti Niilo Olavi Porala haudattiin kotikuntansa multiin Aleksin Kiven päivänä. Poralan maalliset jäännökset laskettiin pienessä valkoisessa arkussa Lahden Ristinkirkon sankarihautausmaahan kunnialaukausten saattelemana. Sankarivainajan viimeistä matkaa todisti muutama kymmenen sukulaista ja hieman suurempi joukko kaupunkilaisia.
Lahtelainen sotakamreeri Juhani Vilo kävi esittäytymässä Poralan sukulaisille siunauksen jälkeen. Hän sanoi tulleensa paikalle kiitollisuudesta. Vilon isä Matti Vilo oli jäädä kesällä 1944 puna-armeijan suurhyökkäyksessä 8. divisioonan kanssa mottiin Syvärin taakse.
– En olisi täällä, jos Niilo ei olisi pistänyt hanttiin silloin. Hän oli yksi niistä, jotka huolehtivat siitä, että 8. divisioona ei jäänyt mottiin, vaan pääsi Syväriltä pitkin metsiä pois, Vilo kertoi.
Korpraali Porala, Erillispataljoona 15:n 22-vuotias taistelulähetti, kaatui kolmen aseveljensä tavoin vastahyökkäyksessä Tuulosjoella 24. kesäkuuta. Poralan maalliset jäännökset jäivät kentälle ja kadoksiin lähes 80 vuodeksi.
– Niilon löytyminen tuli meille yllätyksenä. Niilon sisarusten kannalta olisi ollut tärkeää, että hänet olisi löydetty aikaisemmin. Sisarukset, jotka ovat jo kuolleet, muistelivat aina Niiloa, kertoi Niilo Poralan veljenpoika Jouko Porala.
Jälkipolvia Niilon muisto yhdistää.
– Täällä hautajaisissa on sukulaisia, jotka eivät ole aikaisemmin tavanneet toisiaan.
Jouko Poralan mieleen nousivat sankarihautausta seuratessa vastaavat toimitukset maailmalta.
– Kun ajattelee sitä ja tätä aikaa, maailma on aivan hullu. Paljon ei ole opittu. Sama peli jatkuu ympäri maailmaa. Paikat vaihtuvat, mutta sotiminen jatkuu. Olemme onnekkaita, että vanhempamme selvisivät sodista hengissä, ja Suomessa on ollut sen jälkeen vakaata, mutta tulevaisuus on arvaamaton. Niilo joutui antamaan ainoan henkensä isänmaan hyväksi.
Niilo Poralan siunauksen toimitti kenttärovasti Jarkko Lievonen Karjalan prikaatista.
Edellisen kerran Lahdessa järjestettiin sankarihautajaiset vuonna 2008. Korpraali Poralan vaiheista kertoneen Etelä-Suomen Sanomien mukaan Suomessa haudataan vuositasolla yhä noin kymmenen sankarivainajaa.