Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie voi olla uskollinen Raamatun kertomukselle ja samalla tuoda sitä lähemmäksi suurta yleisöä
Katunäytelmä vaatii suurta pensseliä, mutta yhtä lailla tarkkuutta ja totuudenmukaisuutta. Kuva Jeesuksen viimeiseltä aterialta vuodelta 2016. Kuva: Johannes Wilenius
Johannes Wilenius
Ohjaaja Petri Liski ei osaa vielä sanoa tarkasti, mikä muuttuu ja mikä pysyy ennallaan verrattuna Lahdessa aiemmin nähtyihin Kärsimystie-esityksiin.
– Saa nähdä, tuleeko uutta näkemystä. Aloin juuri katsomaan The Chosen-sarjaa Netflixissä.
The Chosen on uudella näkökulmalla tuotettu historiallinen draamatelevisiosarja, joka kertoo Jeesus Nasaretilaisen elämästä ja palvelutyöstä.
Liskin mielestä Kärsimystie voi olla samalla sekä uskollinen Raamatun kertomukselle että tuoda sitä lähemmäksi suurta yleisöä.
– Olen ottanut ohjausversioihini vaikutteita muun muassa Mel Gibsonin leffasta (The Passion of the Christ). Olen poiminut lisää näyteltävää – lihaa luiden päälle, mikä selventää juonta entisestään.
Liski huomauttaa, että vuoden 2016 Kärsimystiehen verrattuna merkittävä osa näyttelijöistä tulee vaihtumaan.
– Esityksestä tulee uusien näyttelijöiden myötä joka tapauksessa omannäköinen.
Toteutus Lahden kaduilla vaatii Petri Liskin mukaan suurta pensseliä, mutta yhtä lailla tarkkuutta ja totuudenmukaisuutta.
– Vaikka käytössä ovat mikrofonit, täytyy näyttelijöillä olla karismaa ja riittävän iso elekieli, jotta esitys kantaa. Isossa mittakaavassa selkeys korvaa tietyt yksityiskohdat.
Kärsimystie kietoutuu mielenkiintoisella tavalla Petri Liskin työhistoriaan. Liskin isä, vuonna 2005 edesmennyt professori Paavo Liski, ohjasi kaksi ensimmäistä Via Crucista Helsingissä vuosina 1996 ja 1997. Petri Liski näytteli tuolloin Johannesta.
– Via Crucis oli käytännössä suomalaisten pääsiäisnäytelmien kantateos. Joitakin pienempimuotoisia on ollut matkan varrella, mutta ei läheskään siinä mittakaavassa, jota Helsingissä ja nyttemmin myös Lahdessa on tehty. Vuosina 2000–2004 näyttelin Lahden Kärsimystiessä Pietaria, isäni ohjaamana, ja sen jälkeen olen ohjannut täällä itse. Viime pääsiäisenä olin vielä Lappeenrannan Via Cruciksessa Jeesuksena Arto Myllärisen ohjauksessa. Tämä on ollut erittäin pitkä rupeama.
Lue lisää aiheesta
Johannes Wilenius
Video: Näin eteni Jeesuksen viimeinen matka Lahden Kärsimystiellä
Markus Pirttijoelle Juudaksen rooli on mieluinen sen monipuolisuuden vuoksi. Kuvassa myös Tapani Kalliomäki, joka esittää Jeesusta.
Janne Raevuori
Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja on pääsiäisenä viimeisen päälle pahis
Opiskelija Jesse Tuomi (keskellä) on roomalainen sotilas, ammattinäyttelijä Tapani Kalliomäki (takana keskellä) Jeesus. Kuva: Janne Raevuori
Janne Raevuori
"Kuin aikakapselilla matkustaisi" – Kärsimystie ei onnistuisi ilman satoja innokkaita vapaaehtoisia
Katunäytelmän toteutukseen osallistuu suuri vapaaehtoisten joukko. Heitä on muun muassa puherooleissa, kuorossa, kansanjoukoissa, tarpeistonhoitajina ja puvustajina. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Lahden seurakunnat
Lahden seurakunnat