Yritykset lähtivät Nastolassa mukaan yhteishankkeeseen, joka tarjoaa ikäihmisille apua kotiin ja työttömille työtä
Nastolan seurakunta mukana Oman Kylän Apu -hankkeessa.
”Nastolassa on runsaasti omakotitaloissa asuvia ikäihmisiä. Heitä Oman Kylän Apu voi auttaa vaikka pihatöissä”, kertoo Nastolan seurakunnan diakoniatyöntekijä Riikkaliisa Joentausta. Kuva: Irma Peltola
Irma Peltola
Nastolassa on käynnistetty Oman Kylän Apu -yhteishanke, jonka kautta autetaan vanhuksia pärjäämään paremmin kotona. Auttamistyöhön palkataan työttömiä ja osatyökykyisiä. Varat palkkaamiseen tulevat lahjoituksina paikallisilta yrityksiltä.
Ensisijaisesti yli 80-vuotiaat voivat saada ilmaista työapua 3–4 tuntia kotitaloutta kohti. Apu voi toimia myös välivaiheessa, jolloin ikääntynyt ei ole vielä kotipalvelun piirissä. Ikäraja ei ole ehdoton, vaan esimerkiksi sairaudesta toipuvat nuoremmatkin voivat päästä avun piiriin.
– Siivous, lumityöt ja polttopuiden tekeminen ovat töitä, jotka iän karttuessa tulevat nopeasti liian raskaiksi tehdä itse, toteavat diakoniatyöntekijät Hanna-Kaisa Varjonen ja Riikkaliisa Joentausta Nastolan seurakunnasta.
Naapuriavun kaltainen työ voi kattaa monenlaisia kodissa ja pihalla tehtäviä askareita: apua ulkoilussa ja asioilla käynnissä, pyykinpesussa, verhojen vaihdossa, mattojen tomutuksessa, ruuanlaitossa, varaston tai autotallin siivouksessa tai haravoinnissa ja ruohonleikkuussa.
Monen toimijan yhteishankkeessa diakoniatoimisto etsii apua eniten tarvitsevat ikäihmiset. Hyria säätiön Työkykyinen-hanke sopii osatyökykyiset tai työttömät TE-palveluiden tukemana ja haastaa yrityksiä mukaan projektiin. Työntekijöiden haastattelut, opastuksen ja palkanmaksun hoitaa Onnexi Oy.
Nastolalaiset yritykset ovat tähän mennessä lahjoittaneet varoja noin 10 vanhuksen auttamiseksi. Jaana Rautiainen Hyria säätiöstä toteaa, että yrittäjillä on halua olla mukana tekemässä hyvää ikäihmisille ja toisaalta tarjota työllistymismahdollisuuksia työttömille ja osatyökykyisille.
Työttömyyden taustat ovat etenkin koronakauden jälkeen moninaisia, joten Rautiaisen mukaan halukkaita ikäihmisten auttajia kyllä löytyy.
– Paikallinen yhteistyö auttaa vanhuksia ja työttömiä ja luo uskoa tulevaisuuteen. Uusi työllistämistapa on pilotti, joka onnistuessaan voi tulla käyttöön muuallakin, Rautiainen sanoo.
Ulkopuolisen avun pyytäminen voi olla monelle ikäihmiselle vaikeaa. Voi olla huoli, että eläkerahat eivät riitä tai vieraan ihmisen päästäminen omaan kotiin saattaa ujostuttaa.
– Tämä apu on täysin ilmaista. Seurakunnan kautta konkreettinen apu akuuttiin tarpeeseen järjestyy joustavasti ja nopeasti.
Konkreettisen avun välittäminen sopii Joentaustan mukaan hyvin diakoniatyön henkeen. Apua voivat saada kaikki Nastolan ikäihmiset tarveharkinnan perusteella, eikä autettavan tarvitse olla seurakunnan jäsen.
Lisätietoja hankkeesta: www.omankylanapu.fi