Näkökulma: Ympäristöteknologia ja seurakunta sopivat yhteen
Ympäristövuodesta jää käteen mahdollisuuksia seurakuntien ja organisaatioiden yhteistyölle ja ihmisten osallistumiselle.
Markku Lehtinen
”Humanitaarinen toiminta (ja siihen liittyvä liiketoiminta) lisääntyy tulevaisuudessa ja vaatii monen eri toimijan yhteistyötä. Tässä hyvä esimerkki siitä, mitä kaikkea se voi olla korkeakoulujen, kaupunkien ja seurakuntien näkökulmasta”, twiittasi hiljattain LUT-yliopiston tutkijatohtori Tero Rantala.
Rantala viittasi Lahden kampuksen viime keskiviikon tapahtumaan, jonka Lahden seurakunnat, LUT-yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu yhdessä järjestivät. Tapahtumassa käsiteltiin esimerkkejä siitä, miten paikallisilla innovaatioilla kyetään ratkaisemaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia ongelmia globaaleilla markkinoilla, millaisia työllistymismahdollisuuksia tähän liittyy ja miten ilmastoahdistuksesta voi siirtyä kohti ilmastotoimijuutta.
Mitä yhteistä sitten on ympäristöteknologisilla innovaatioilla ja seurakunnilla? Niitä yhdistää ainakin toivo ratkaisuista ilmastomuutokseen ja Lahden tapauksessa myös toimijoiden halu tehdä yhteistyötä.
Ympäristöystävällisistä teknologisista ratkaisuista on hyötyä, sillä ne helpottavat elämää ja luovat osaltaan toivoa. Keski-Lahden kirkkoherra Miika Hämäläisen mukaan tähän samaan ”toivon horisonttiin liittyy myös kristillinen usko. Se motivoi monia toimimaan”.
Lahden seurakunnat on tänä vuonna osallistunut ensimmäisenä kristillisenä kirkkona Euroopassa kotikaupunkinsa ympäristöpääkaupunkivuoteen. Pandemian keskellä jotain jäi tekemättäkin, mutta toimintaympäristöön nähden teemavuosi tarjosi myös onnistumisia. On sanottava, että seurakuntien teemavuoden tapahtumat keräsivät yleisönsä: yksittäiset lähitapahtumat kymmeniä ja yksittäiset etätapahtumat satoja henkilöitä.
Teemavuodesta on tietenkin päästävä myös eteenpäin. Lahden seurakunnat toteuttaa osaltaan kirkon kansallista energia- ja ilmastostrategiaa ja sen tavoitetta olla hiilineutraali 2030 mennessä. Sieltä tulevat tavoitteet ovat kiinteistöjen ja toiminnan hiilidioksipäästöjen vähentäminen, päästöjen kompensointi sekä vaikuttaminen aktiivisesti yhteiskunnallisena toimijana ja keskustelijana.
Tänä vuonna Lahden seurakunnat saavutti yli 90 prosentin vähennyksen kiinteistöjensä kaukolämmön ja sähkön hiilidioksidipäästöihin ja Kirkonseudun painatuksesta koituvat päästöt alettiin kompensoida.
Ympäristötoimet eivät pysähdy kuin seinään, kun teemavuoden loppuraportti on kirjoitettu. Kirkon ympäristödiplomijärjestelmän avulla ympäristötoimia parannetaan. Teemavuodenkin parhaita toimintamuotoja hyödynnetään jatkossa. Epäilemättä niistä yksi on uudet mahdollisuudet lahtelaisessa yhteistyössä.
Kirjoittaja on Kirkonseudun tuottaja ja Lahden seurakuntien ympäristöviestijä.