Diakoniatyöntekijät ovat huolissaan sote-palveluiden saatavuudesta – yhteistyö sote-toimijoiden kanssa nähdään tärkeäksi
Diakonibarometrin toteuttaneeseen työryhmään kuulunut Lahden seurakuntien diakoniassa Meri Kalanti piti uusien digineuvojien aloituspalaveria viime viikolla Lahdessa. Vapaaehtoisiksi olivat ryhtymässä Topias Sunna ja Kari Granlund. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen
Sote-uudistuksen lähestyessä vuoden vaihteessa seurakuntien diakoniatyöntekijöillä on kasvava huoli sote-palveluiden saatavuudesta ja ihmisten avuntarpeesta. Asia käy ilmi tuoreesta, valtakunnallisesta diakoniabarometrista.
– Diakoniatyöntekijät eivät usko, että siirtyminen hyvinvointiyhtymiin tapahtuisi asiakkailla kivuttomasti, sanoo diakoniabarometrin yksi tutkijoista, Lahden seurakuntien diakonissana työskentelevä Meri Kalanti.
Barometrin mukaan useampi kuin joka toinen diakoniatyöntekijä näkee sote-uudistuksen vaikeuttavan heidän asiakkaidensa sote-palveluiden alueellista saavutettavuutta. Saman huolen diakoniatyöntekijät jakavat kuntiin jäävistä hyvinvointia ja terveyttä edistävistä palveluista. Diakoniatyön asiakkaille sote-palveluiden muutokset eivät vastaajien mukaan tule olemaan selkeitä, eivätkä palvelut tule lisäämään yhdenvertaisuutta asiakkaiden välillä.
Kahdeksan kymmenestä diakoniatyöntekijästä katsoo, että asiakas- ja palveluohjauksen tarve tulee jatkossa lisääntymään. Lähes yhtä yleinen oli myös arvio, että diakoniatyön asiakkaat tulevat tarvitsemaan apua hakemusten täyttämisessä enemmän kuin aikaisemmin.
Yli puolet vastaajista arvioi diakoniatyön olevan tärkeä yhteistyökumppani sote-toimijoiden kanssa jatkossa. Myös Kalanti näkee yhteistyön tärkeänä.
– Kaiken verkostoyhteistyön tarkoituksena on se, että asiakas voisi hyvin.
Barometrin tuloksissa kuitenkin näkyy, että yhteistyön sujuvuuteen suhtauduttiin epäillen, ja joka toinen diakoniatyöntekijä arvioi, ettei yhteistyö sote-toimijoiden kanssa tule olemaan sujuvaa vuodesta 2023 eteenpäin.
Barometrissä on lueteltu 36 eri diakonian yhteistyötahoa. Mikkelin hiippakunnassa, johon Päijät-Häme kuuluu, jo kahdeksan vastaajaa kymmenestä tekee yhteistyötä aikuissosiaalityön kanssa vähintään kuukausittain. Seuraavana tulevat vanhussosiaalityö, järjestöt ja Kela.
Diakoniabarometri 2022 -kyselyyn vastasi valtakunnallisesti 355 diakoniatyöntekijää, joka on noin 27 prosenttia kaikista diakoniatyöntekijöistä. Barometri selvittää diakoniatyöntekijöiden näkemyksiä ja kokemuksia ajankohtaisista ilmiöistä sekä seurakuntien diakoniatyöstä. Diakoniabarometriin voi tutustua verkossa.
Lue lisää aiheesta
Kunnanjohtaja Jarkko Seppälä on työurallaan ollut myös seurakuntien palveluksessa, vaikkei se alkuperäiseen urasuunnitelmaan kuulunutkaan. Hartolan kirkossa (takana) hän on myös esiintynyt kuorolaulajana. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen
”Kunnan ei ole järkeä lähteä kilpailemaan seurakunnan kanssa” – Hartolan kunnanjohtaja Jarkko Seppälän mukaan sote-uudistus vahvistaa yhteistyötä seurakunnan kanssa
Lahden seurakuntien diakoniatyöntekijät Sirpa Sihvonen ja Meri Kalanti pitivät uusien digineuvojien aloituspalaveria syyskuussa Lahdessa. Vapaaehtoisiksi olivat ryhtymässä muun muassa Topias Sunna ja Kari Granlund ja Pentti Rauhala. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen