Kodeissa pitää olla hereillä – "Teistä jokainen katsoo aamulla peiliin. Se, joka sieltä katsoo takaisin, on aika ratkaiseva tyyppi."
"Olemme kasvattaneet sukupolven, jolla on järjetön rahan ja mammonan tarve. Ei ymmärretä, että jos jotain ei ole eikä minulla ole siihen varaa, sitä ei voi mennä ottamaan", sanovat Asko Raita, Marko Laraste ja Esko Taipale.
Ann Rose
Kiristystä, uhkailua, mustamaalausta, varkauksia ja pahoinpitelyjä.
Lasten ja nuorten maailma on synkempi kuin osaamme kuvitellakaan. Pinnan alle jää asioita, joita vanhemmat eivät huomaa – osa vanhemmista ei edes halua huomata.
Salpausselän kirkossa 20. maaliskuuta järjestetyssä keskusteluillassa puhuneet vanhempi konstaapeli Marko Laraste, eläkkeellä oleva poliisi Asko Raita ja Lähteen koulun rehtori Esko Taipale ovat huolissaan.
Vanhempien tehtävä on tietää, missä lapset kulkevat, mitä tekevät ja asettaa rajat.
– Jos lapset ja nuoret uskovat, ettei millään ole väliä eikä mistään tule seuraamuksia, olemme pulassa.
– Väkivalta ja uhkailu korostuvat yläkouluikäisten keskuudessa, mutta myös alakouluissa on ilmiötä havaittavissa, kertoo Laraste.
– Jokaisen koulun luona on joku lähiökauppa, jonne mennään ja sählätään. Alle kymmenvuotiaatkin näpistelevät, eivätkä nuoret ymmärrä, että pulpetista, repusta tai taskusta varastaminen on ihan samanlainen rikos kuin kaupasta varastaminen, hän sanoo.
– Kännykän avulla lavastetaan ja kuvataan tilanteita. Ihmisiä ärsytetään ja toivotaan reaktioita, joiden paljastamisella ja julkaisemisella voidaan uhkailla ja kiristää.
– Olkaa kotona hereillä, miehet sanovat.
– Teillä on oikeus tarkastaa ja takavarikoida.
Esko Taipale sanoo, että nuortenväliseen rahaliikenteeseen voi liittyä pakottamista. Kerätään "synttärirahaa", eli vaaditaan väkivallalla uhaten tuomaan rahaa kouluun.
Kotona pitäisi hälytyskellojen soida, jos lapselle ilmestyy uusia kalliita lenkkareita, takkeja tai vastaavaa.
Nuorten keskuudessa pelataan myös "rohkeuspelejä", joissa tyhmät teot kovenevat aste asteelta.
Nuoren isä kysyy, voiko 12-vuotiaan puhelimen tutkia. Poliisi vahvistaa, että kyllä voi.
Laraste kertoo äidistä, jonka mielestä kaikki on hyvin, kun lapsi on vain YouTubessa. Mutta äiti on väärässä.
– Siellä on väkivaltaa ja pornoa, johon ihan pienetkin törmäävät. Kännykkä on iso ongelma.
– Valvokaa, mitä lapset tekevät. Sinä olet se, joka luot kodin rajat ja säännöt, Raita korostaa.
Yleisön joukosta kysytään, onko sähkötupakka kouluissa ongelma. Laraste kertoo, että nuorin hänen tietämänsä nuuskanvälittäjä on kuudesluokkalaisille diilannut kolmasluokkalainen.
– Nuuska on nimenomaan alaluokkalaisten ongelma. Koulujen vessoihin kokoonnutaan vetämään karkkimakuja, hän kuvailee.
Tuntemattomien tarjoamia juomia ei pidä juoda tölkeistä tai pulloistakaan, koska avaamattomalta näyttävä astia voi olla käsitelty. Tupakkaan voidaan imeyttää aineita ja lääkeaineetkin voivat olla mitä vain, vaikka pillerissä tai purkissa lukisi burana tai panadol.
Kannabis työllistää poliisia eniten, mutta nuoret kokeilevat porukan innostamana myös liuotinaineita, lääkeaineita, amfetamiinia ja ekstaasia.
Synkkää. Asko Raita haluaa silti muistuttaa, että vaikka pahoinvointi on lisääntynyt kaikilla mittareilla mitattuna, on myös paljon hyviä nuoria, vanhempia ja koteja. Sitä ei pidä sivuuttaa.
Tärkeintä on, että yhteys nuoreen säilyy.
"Pidin kovasti tästä tilaisuudesta. Olisin kaivannut tänne enemmän muitakin lapsiperheitä. Tämä on tosi tärkeä aihe, kertoi lastensa Oskun, Tiitun ja Oton kanssa paikalle tullut Anu Turunen." Muutama muukin vanhempi harmitteli samaa.
Ann Rose