Ajattelen ääneen: Vain hakkaamaton metsä voi toimia hiilinieluna
Metsät ovat olleet otsikoissa paitsi metsäteollisuuden myös ilmastonmuutoksen näkökulmasta, koska metsillä on iso rooli hiilinieluina ja hiilivarastoina. Hiilinielu viittaa alueeseen, joka sitoo enemmän hiilidioksidia ilmakehästä kuin vapauttaa sitä ilmakehään, ja auttaa siten vähentämään ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.
Metsät ovat erittäin tärkeitä hiilinieluja, koska kasvaessaan niiden puut sitovat fotosynteesissä suuria määriä hiilidioksidia ilmasta ja varastoivat sen puuainekseensa. Vain hakkaamattomassa metsässä puuston kasvu ja hajoaminen tasapainottavat toisiaan, mikä pitää hiilen sidottuna puustoon pitkällä aikavälillä. Metsät sitovat hiilidioksidia myös maaperään.
Puut toimivat tietysti myös hiilen lähteinä. Kun puu lahoaa tai puuta poltetaan energiaksi, se vapauttaa hiiltä ilmakehään hiilidioksidina.
Kun metsä hakataan, syntyy hiilidioksidipäästöjä ilmakehään, koska metsästä poimitusta puusta vain pieni osa päätyy ainespuuksi rakentamiseen.
Puun kanto ja juuristo, joka on noin 1/3 puun massasta, sekä hakkuutähteet eli oksat ja latvusto muodostavat yhteensä noin 2/3 puun massasta. Tämä joko jää lahoamaan metsään tai korjataan talteen energiapuuna poltettavaksi, jolloin niiden sisältämä hiili päätyy ilmakehään.
Kaadetun runkopuun osuudeksi jää siis vain noin 1/3 koko puun biomassasta. Tästä ainespuusta saadaan sahatavaraa noin 45 prosenttia. Loppu 55 prosenttia on sahausjätteenä syntyvää purua ja haketta, joka päätyy energiapuuna poltettavaksi ja luovuttamaan hiilensä ilmakehään.
Toisin sanoen metsän kokonaisesta puusta päätyy esimerkiksi rakennuspuuksi enintään 20 prosenttia jos sitäkään. Hiilivarastosta on siis jäljellä enää vain 1/5 metsän alkuperäisestä puusta ja loput 4/5 muodostaa päästölähteen ilmakehään. Näin ollen esimerkiksi puurakentamisen lisääminen ei korvaa metsää hiilivarastona kuin vain murto-osaltaan.
On myös otettava huomioon, että uudistettu talousmetsä saavuttaa pois hakatun metsän hiilivaraston tason vasta 50–70 vuoden iässä, jos se vain saisi sinne asti pysyä hakkaamatta.
On tärkeää ottaa huomioon metsien merkitys hiilinieluina ja harkita tarkkaan hakkuupäätöksiä. Kestävä metsätalous ja metsien suojelu vähentävät hakkuista johtuvia haitallisia ilmastovaikutuksia ja auttavat ilmastonmuutoksen hillinnässä. Vain hakkaamaton metsä voi toimia hiilinieluna ja vanha metsä merkittävänä hiilivarastona.
Kirjoittaja on Lahden seurakuntien ympäristötoimikunnan jäsen.
Lue lisää aiheesta
Keski-Lahden seurakunnassa järjestetään ilmastoteeman ympärille useampi tapahtuma samalle viikonlopulle. Tapahtumien tuotto ohjataan eri ympäristöjärjestöjen työlle. Luvassa on muun muassa seurakuntapastori Eveliina Laakson (kuvassa) ja lastenohjaaja Marja Okkolan suunnittelemaa luontoaiheista puuhaa koko perheelle. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Varjelun aika – Ympäristönsuojelu näkyy Lahdessa luomakunnan sunnuntaina
Jani Mahkonen
Minun kirkkoni: Kierrätys herättää tunteita – retki jätelaitokselle voisi auttaa
Sovituksenkirkon katolle Hollolan Salpakankaalla asennettiin aurinkopaneelit vuonna 2022. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Hollolan seurakunnalle myönnettiin ympäristödiplomi
Jani Mahkonen
Minun kirkkoni: Matkalla avaruusaluksessa
Lahden seurakuntien omistamalla Anttilan tilalla Nastolassa kaivinkone teki elokuussa 2021 mättäitä istutettaville koivuntaimille. Palstalla tehtiin päätehakkuu vuonna 2020. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen