Minun kirkkoni: Kierrätys herättää tunteita – retki jätelaitokselle voisi auttaa
Jani Mahkonen
Ennen sanottiin, ettei jätteiden kierrätyksellä pelasteta maailmaa. Mutta se ei pidä paikkaansa, sillä kiertotalouteen siirtymällä nimenomaan pelastetaan ainakin osa siitä elämäntavastamme, johon olemme tottuneet. Ilmastonmuutos on vahvasti käynnissä, ja jokainen asteen kymmenys merkitsee, millaisen tulevaisuuden ihmiskunta saa.
Kiertotalous tarkoittaa yksinkertaisesti fiksummin elämistä, asioiden ja toiminnan suunnittelemista niin, että jätettä ei synny, tai jos syntyy, se kiertää. Aineen häviämättömyys on yksi fysiikan peruslaeista, ja nykyihminen ja länsimainen elämäntapa ei ole sen ulkopuolella. Mahtavaa on se, kuinka ainetta ei synny eikä häviä, mutta se voi muuttaa muotoaan. On vain fiksua hyödyntää tätä luonnonlakia, ei luonnossa synny "jätettä", vaan kaikki kiertää. Jossain vaiheessa ihmiset menettivät järkensä, nyt meidän pitää palata fiksumpaan toimintaan.
Jätteiden kierrätys herättää tunteita, menemättä edes kuljetusjärjestelmän kilpailutukseen tai tuottajavastuun lakipykäliin. Taloyhtiöiden jätekatoksissa ja ihmisten keittiöissä ahdistus, turhautuminen ja raivo nousevat.
Muovinkierrätys on tullut ja uudet astiat. Kuinka järjestää keittiön jo nyt liian pienet kierrätysastiat niin, että kotona lajittelu on riittävän helppoa? Kiertotalous ei todellakaan ole edennyt siihen asti, että jätettä ei syntyisi kotitaloustasolla. Yksi mahtava keino vähentää jätettä kotona on perustaa ja käyttää kompostoria – ja pam! Biojäte poistuu ja muuttuu pikkueliöiden työnä mullaksi.
Muovinlajittelu on lähes samanlaista kuin energiajätteen, viereen kannattaa vain laittaa paperi- ja kartonkisilpun astiat, sillä niitä tulee yllättävän paljon. Märät talouspaperit menevät biojätteeseen. Biojäte muun jätteen seassa on iso ongelma, sillä se sotkee muut materiaalit kamalaksi haisevaksi mössöksi, jota lajittelurobotit eivät pysty erottelemaan. Robotit ovat meillä apuna, mutta eivät voi tehdä ihmeitä.
Salpakierto selvitti pari vuotta sitten seka- ja energiajätteen koostumusta. Jakeissa oli huomattava osuus biojätettä, myös energiajätteessä. Osalla ihmisistä jätteiden kierrätys ei nimittäin herätä tunteita, vaan on yhdentekevää tai herättää lähinnä välinpitämättömyyttä.
Mikäli jätteiden kierrätys on sinulle yhdentekevää, suosittelen käyntiä jossain kierrätys- tai jätteenkäsittelylaitoksessa vaikka avointen ovien päivänä. Vai voisiko seurakuntasi ympäristötyöryhmä järjestää retken? Tutustut aineen katoamattomuuden lakiin ja jätteiden kierrätys rupeaa herättämään tunteita.
Kirjoittaja on Heinolan kirkkovaltuutettu, neljän lapsen äiti ja aluetieteilijä.
Lue lisää aiheesta
Keski-Lahden seurakunnassa järjestetään ilmastoteeman ympärille useampi tapahtuma samalle viikonlopulle. Tapahtumien tuotto ohjataan eri ympäristöjärjestöjen työlle. Luvassa on muun muassa seurakuntapastori Eveliina Laakson (kuvassa) ja lastenohjaaja Marja Okkolan suunnittelemaa luontoaiheista puuhaa koko perheelle. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Varjelun aika – Ympäristönsuojelu näkyy Lahdessa luomakunnan sunnuntaina
Ajattelen ääneen: Vain hakkaamaton metsä voi toimia hiilinieluna
Sovituksenkirkon katolle Hollolan Salpakankaalla asennettiin aurinkopaneelit vuonna 2022. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Hollolan seurakunnalle myönnettiin ympäristödiplomi
Jani Mahkonen
Minun kirkkoni: Matkalla avaruusaluksessa
Lahden seurakuntien omistamalla Anttilan tilalla Nastolassa kaivinkone teki elokuussa 2021 mättäitä istutettaville koivuntaimille. Palstalla tehtiin päätehakkuu vuonna 2020. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen