Minun kirkkoni: Matkalla avaruusaluksessa
Jani Mahkonen
Kuvitellaan, että ihmiskunta lähettää rohkeiden ihmisten ryhmän valtavalla avaruusaluksella kohti elinkelpoista planeettaa jossain toisessa aurinkokunnassa.
Ihmiset todennäköisesti ryhmittyvät perheiksi, se on ihmislajille luontainen ja kestävä rakenne. Matka kestää vuosisatoja, ja sen määränpäästä ei tiedetä paljoa etukäteen, joten kaikki tarvittava materiaali pitää ottaa Maasta mukaan. Multaa, vettä, mikrobeja ja pieneliöstöä elävän maaperän tekemiseksi, viljeltäviä kasveja ja ehkä joitain eläimiä. Kasvit tarvitsevat vettä ja ravinteita, mutta myös hyönteisiä. Mitkä valittaisiin mukaan? Ei hyttysiä ainakaan?
Kasveja pitää olla niin paljon, että happi- ja hiilidioksiditasapaino pysyy avaruusaluksessa ja ruuan tuotanto on mahdollista. Veden kierto pitää suunnitella siten, että sen puhdistamiseen ja kierrättämiseen ei kulu ainakaan matkaamiseen tarvittavaa energiaa.
Maaperän pitäisi pystyä ylläpitämään monipuolista, ihmisen vastustuskyvylle hyödyllistä mikrobistoa, ja ihmisten pitäisi olla sen kanssa riittävästi kosketuksissa. Ihmisen immuunipuolustus menee sekaisin, jollei etenkin lapsuudessa ole paljon luonnon mikrobikosketuksessa. Lahdessa tutkijat ovat jopa kehittäneet ”metsäpölyn” eli mikrobisekoituksen, jota voidaan lisätä hiekkalaatikoiden hiekkaan.
Avaruusalus ei ehkä näytä ollenkaan siltä, mitä meille tulee mieleen elokuvien avaruusaluksista!
Kaikki tarvittavat laitteet ja metallit pitää ottaa lähtiessä mukaan. Laitteiden pitää olla korjattavissa avaruusmatkan aikana. Käytettyjä tai rikkinäisiä laitteita tai tavaroita ei voi nakata ilmalukosta avaruuteen, sillä uusia ei tule mistään. Vesikuljetuksiakaan ei tule mistään, veden pitää kiertää puhtaaksi vedeksi jälleen. Ravinteet täytyy saada nopeasti takaisin ruoankasvatukseen, muuten maaperä kuluu eikä syötäviä voida enää viljellä. Sopimuksilla pitää pitää kirjaa resursseista ja rooleista, jotta konfliktit eivät tuhoaisi koloniaa alkumatkasta.
Alkaa vaikuttaa siltä, että ihmisen on hyvin vaikea suunnitella samanlaista avaruusalusta kuin millä jo nyt matkaamme avaruudessa. Meille on annettu kaikki tarvitsemamme mukaamme. Silti käyttäydymme, kuin meille tulisi jostain koko ajan lisää. Emme välitä kierrättää arvokkaita materiaalejamme. Emme huolehdi maaperästämme. Konfliktit ja kriisit tuhoavat lapsiemme tulevaisuuden. Ikään kuin olisimme 20 vuoden matkalla, emmekä 200 tai 200 000 vuoden tai vielä paljon pitemmällä matkalla.
Heinolan kirkkovaltuutettu, neljän lapsen äiti ja aluetieteilijä.
Lue lisää aiheesta
Keski-Lahden seurakunnassa järjestetään ilmastoteeman ympärille useampi tapahtuma samalle viikonlopulle. Tapahtumien tuotto ohjataan eri ympäristöjärjestöjen työlle. Luvassa on muun muassa seurakuntapastori Eveliina Laakson (kuvassa) ja lastenohjaaja Marja Okkolan suunnittelemaa luontoaiheista puuhaa koko perheelle. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Varjelun aika – Ympäristönsuojelu näkyy Lahdessa luomakunnan sunnuntaina
Jani Mahkonen
Minun kirkkoni: Kierrätys herättää tunteita – retki jätelaitokselle voisi auttaa
Ajattelen ääneen: Vain hakkaamaton metsä voi toimia hiilinieluna
Sovituksenkirkon katolle Hollolan Salpakankaalla asennettiin aurinkopaneelit vuonna 2022. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Hollolan seurakunnalle myönnettiin ympäristödiplomi
Lahden seurakuntien omistamalla Anttilan tilalla Nastolassa kaivinkone teki elokuussa 2021 mättäitä istutettaville koivuntaimille. Palstalla tehtiin päätehakkuu vuonna 2020. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen