Markku Ojanen: Miksi arkiset asiat ovat tylsiä?
Kodinhoitoon liittyviä askareita, kuten tiskaamista ja siivoamista, pidetään usein tylsänä. Vaikka kaikki ei ole asenteista kiinni, niillä on merkitystä. Tekemiseen vaikuttaa paljon se, miten siihen suhtaudumme. Jos heti sanomme itsellemme: tämä on tylsää, siitä tulee tylsää.
Vaihtelua ja haasteita korostavassa kulttuurissa pitäisi tehdä paljon jännittäviä ja erikoisia asioita. Pitäisi nousta arjen yläpuolelle ja toteuttaa itseään. Sellaiseen eivät yksinkertaiset ja tavalliset asiat kelpaa. Elämästä tulee helposti sarja pettymyksiä, jos ajattelee, että aina pitäisi olla jotakin erikoista ja jännittävää. Silloin vähättelee tavallista arkista elämää, jota useimmat meistä elävät ja juuri sellaista elämää moni haluaa. Marleena Ansio kirjoitti aiheesta osuvan runon:
Tärkeää on aina välillä muistuttaa itseään siitä,
että on syytä olla onnellinen, silloinkin kun mitään erityistä syytä
siihen ei olekaan. Sillä sellaistakin tapahtuu,
että ihan tavallinen elämä tuntuisi kaikkein mieluisimmalta,
kun se ei jostain syystä enää olekaan mahdollista.
Useimpien arkeen kuuluu myös paljon sellaista, mikä ulkopuolelta katsoen voi vaikuttaa kummalliselta. Miksi naapuri kerää Aku Ankkoja? Elämässä on paljon järkevämpääkin tekemistä. Näin saattaa sanoa henkilö, joka itse kerää vanhoja rahoja tai leluja. Moni meistä soittaa, kirjoittaa, laulaa, maalaa, piirtää ja kutoo aivan omaksi ilokseen. Kaikki tällaiset asiat piristävät arkea. Niitä tehdään niiden itsensä vuoksi. Ne antavat paljon sisältöä elämään.
Monet arkiset puuhat rauhoittavat ja antavat aikaa mietiskelyyn, koska ”homma on hanskassa”. Pidän yhä klapien tekemisestä, vaikka olen tehnyt sitä lähes 70 vuotta. Tuntuu hyvältä, kun klapipino kasvaa koko ajan. Sellaista voi olla myös monien vieroksuma siivoaminen tai tiskaaminen, jos siihen ei heti suhtaudu torjuvasti. Tulokset näkyvät ja tuottavat mielihyvää. Arkisia asioita tehdessä voi vaikka kuunnella musiikkia tai esitelmiä.
Omat suhtautumistavat ovat yliopittua. Yksi sellainen on kaikesta valittaminen ja murehtiminen. Omaan puhetyyliinsä tottuu. Mitä enemmän ääneen tai mielessään toistelee asioiden kurjuutta, sitä vahvemmin uskoo itseään. Tämä pätee varsinkin niihin tylsiksi koettuihin asioihin.
Ikävä kyllä näistä tärkeistä arkisista asioista ei saa läheskään yhtä paljon palautetta kuin niistä ”hienommista asioista”. Emme anna toisillemme riittävästi myönteistä palautetta arkisesta huolenpidosta, koska totumme hyviin asioihin. Tässä meillä kaikilla on paljon parantamisen varaa.
Jeesus suhtautui luontevasti ja arvostavasti arkisiin asioihin. Hän oli mukana yhtä lailla juhlissa kuin arjessa. Kun opetuslapset olivat nälkäisiä, Jeesus laittoi heille kalaa paistumaan. Hän huolehti kuulijoistaan ja järjesti heille syötävää. On lohdullista ja helpottavaa, että Jeesus halusi olla jakamassa ihmisten arkista elämää eikä eristäytynyt arjen yläpuolelle.
Kirjoittaja on psykologian emeritusprofessori, onnellisuudentutkija ja tietokirjailija.
Lue lisää aiheesta
Kun vapautuu eräästä tietystä pelosta, voi huomata, että hyvä arki löytyykin läheltä
Jani Mahkonen
”Terve sielu terveessä ruumiissa.” – Pitääkö sanonta paikkansa, hyvinvointivalmentaja Elsa Nurminen?
Elsa Nurminen miettii, että suomalainen sisu ei ole hyvinvoinnista huolehtimisessa aina pelkästään myönteinen asia. ”On huono juttu, jos elämä on esimerkiksi selviytymistä lomasta lomaan. Kunpa osaisimme hakea ja antaa apua ennaltaehkäisevästi.” Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Seurakunnan lastenohjaaja Elsa Nurminen vaikuttaa myös hyvinvointivalmentajana – "Hyvinvointi kannattaa juurruttaa osaksi omaa arkea"
Kari Karjalainen (3. vas.) vetää kahta Lahden seurakuntien puhallinorkesteria. ”Harrastajille sovitukset on tehtävä helpommiksi soittaa, mutta kun niin tehdään, orkesteri soi komeasti”, Karjalainen sanoo. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Lahden seurakunnissa toimii useita musiikki- ja lauluryhmiä – kolme vetäjää kertoo, mistä heidän ryhmässään on kyse
Milja Kähkönen sai digineuvontaa Ruutuystävien projektipäällikkö Elina Waajakoskelta Marian Kammarissa elokuussa. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen