Jipun ja Miikka Kallion erikoinen Jeesuksen kuolinpäivän muistolle – "Improvisoinnille jätetään varaa, mutta pyritään kunnioittamaan hiljaisuutta ristin äärellä"
Jippu. Kuva: Juha Mustonen/WSOY
Juha Mustonen/WSOY
"Tunnelmallinen, intiimi ja herkkä. Hyvin riisuttu kokonaisuus." Näin kuvaa Lahden seurakuntien pääsiäiskonserttia laulaja-evankelista Jippu. Konsertissa Jippua, oikealta nimeltään Meri-Tuuli Elorinne, säestää pianolla seurakunnan nuorisomuusikko Miikka Kallio. Kyseessä on erikoistuotanto.
– Yleensä minulla on oma pianisti säestämässä. Minulle uuden säestäjän kanssa esiintyminen ei ole helppoa. Lisäksi kun tehdään tällaista YouTube-juttua, esityksessä pitää olla todella hereillä ja läsnä. Kontakti yleisöön otetaan kameroiden kautta. Siksi intiimiys on ainoa oikea lähestymistapa. Ei voi alkaa tuuttaamaan tai hillumaan, laulaja sanoo.
Ilmaisutapa tukee teemaa. Kristuksen ristiinnaulitsemis- ja kuolinpäivä, johon konsertti nivoutuu, on Jipulle hiljentymisen ja syvän kunnioituksen paikka.
– Pitkäperjantai on minulle tosi pyhä päivä. Silloin ei korosteta omaa taituruutta, vaan esiinnytään nöyrästi. Ristin alla, kun Kristus kärsi, ei kukaan laulanut. Laulujen lähestymistapa pitää olla Kristuksen kärsimystä kunnioittava.
Tanssiminen ei kuulu Jipun pitkäperjantaihin.
– Ehdottomasti ei. Siihen ei kuulu ylistyksellisyys, vaan synnin paljastuminen, Kristuksen sovinnon syvä ymmärtäminen ja Kristuksen veren korostus. Silloin vuodatettiin veri, joka pelasti tämän maailman. Se oli valtava päivä. Silloin, kun olemme Golgatalla, meidän pitää katsoa omaa syntisyyttämme. Se ei ole ilakoinnin aikaa.
Konsertissa kuullaan Jipun tuoreimman albumin Getsemanen kappaleita: Jipun omia sävellyksiä ja vanhoja hengellisiä lainoja.
– Getsemanella on todella vanhoja hengellisiä lauluja, kuten Meren tiedän, mutta mukaan (konserttiin) otettiin myös Via Dolorosa, jota Eija Merilä on esittänyt paljon. Laulujen välissä kerron uskostani. Aika evankelioiva ilta tulossa.
Kappaleiden sovituksiin ei Jipun mukaan kosketa ainakaan isolla kädellä.
– Pohjana ovat Getsemanen tuottajan Joonatan Raution sovitukset. Improvisoinnille ja vapaalle tulkinnalle jätetään varaa, mutta pyritään kunnioittamaan sitä hiljaisuutta, kuinka ristin äärellä kuuluu olla, laulaja-evankelista sanoo.
Jipun ja Miikka Kallion pääsiäiskonsertti katsottavissa 15. huhtikuuta klo 20 alkaen Lahden seurakuntien YouTube-kanavalla.
Lue lisää aiheesta
Maria Immosen mukaan on suuri etu, että Luterilainen maailmanliitto voi Ukrainan auttamisessa tukeutua paikalliskirkkoihin. Kuva: LWF/A. Danielsson
LWF/A. Danielsson
Humanitaarista avustustyötä johtava Maria Immonen uskoo: "Valtavan kärsimyksen jälkeen koittaa valo"
Isä Damaskinos (oik.) litsaamassa pääsiäismunia luostarin johtajan, arkkimandriitta Aleksioksen kanssa. Litsaaminen tarkoittaa kahden keitetyn kananmunan iskemistä toisiinsa niin, että se, jonka kananmuna pysyy ehjänä, "voittaa" litsaamisen. Tällaista tapaa on ympäri ortodoksista maailmaa, niin Suomessa kuin Kreikassakin. Kuva: Ksenofontoksen luostari
Ksenofontoksen luostari
Isä Damaskinos, millainen on pääsiäinen Kreikan Athosvuorella?
Lahden seurakunnat
Pääsiäistervehdys: Miksi Jumala sammutti taas valot?
Tytti Jäppiselle pääsiäinen on usein vilkasta työsesonkia. Lapsena ja nuorena hän vietti monta pääsiäistä Lapin maisemissa, mutta aikuisiän pääsiäistraditiot ovat vielä muotoutumisvaiheessa. "Kuuntelen esimerkiksi musiikkia sen mukaan, mitä päivää pääsiäisestä eletään. Tapoihini on kuulunut myös joko pääsiäisyön tai pääsiäispäivän messussa käyminen." Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
"Draama parhaimmillaan" – Pääsiäinen on juhla, jonka tunnelmia teatterikasvattaja Tytti Jäppinen elää vahvasti läpi mielessään
Munia tuova ja kätkevä pupu oli lapsille iloa tuottava suosittu pääsiäishahmo jo 1600-luvun Keski-Euroopassa, etenkin protestanttien parissa. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen