Muoviset hautakynttilät tulevaisuudessa sekajätteeseen – jätelain muutoksia arvioidaan parhaillaan seurakunnissa
Energiajätteen erilliskeräys loppuu elokuussa, mutta ei aiheuta Lahden seurakunnissa suurta päänvaivaa.
Hautausmailla lajitellaan toistaiseksi entiseen malliin, ja kynttilät laitetaan energiajätteeseen. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen
Kesällä 2021 uudistunut ja vaiheittain käyttöön tuleva jätelaki vaikuttaa luonnollisesti myös seurakuntien toimintaan. Lahden seurakuntien hautaustoimen ylipuutarhuri Eila Nykänen kertoo, että Lahdessa edetään lain vaatimusten suhteen aikataulussa.
– Tulevia muutoksia arvioidaan kiinteistötoimen kanssa. Hautausmailla suurin muutos jatkossa on muovikuoristen hautakynttilöiden laittaminen sekajätteeseen, kun energiajätteen keräys poistuu, Nykänen sanoo.
Lajittelulaitoksessa sekajätteestä erotellaan kierrätykseen kelpaava materiaali, kuten kynttilöiden metalliset kannet. Lajittelun jälkeen sekajäte menee polttoon, jossa siitä tehdään kaukolämpöä ja sähköä.
– Tänä keväänä kynttilät kerätään vielä entiseen malliin ja laitetaan energiajätteeseen. Energiajäteastioiden poistumiselle ei ole sovittu aikataulua hautausmailla.
Kun lajittelumuutokset tulevat ajankohtaisiksi, muutoksista ilmoitetaan hautausmaiden ilmoitustaululla.
Nykäsen mukaan jätteiden lajittelu Lahden hautausmailla, kuten seurakunnan muissakin kohteissa, on hyvällä mallilla.
– Haudoilta tulevat kanervat ja havut omaiset voivat viedä maatuvan jätteen laareihin. Rikkoutuneet metallilyhdyt laitetaan metallinkeräysastioihin, lyhtyjen lasit sekajätteeseen. Hautausmailla on keräys myös paristokäyttöisille kynttilöille. Omasta toiminnastamme syntyvät jätteet lajitellaan vielä huomattavasti kattavammin.
Energiajätteen erilliskeräys loppuu vähintään viiden huoneiston kiinteistöiltä elokuussa, mutta ei aiheuta Lahdessa päänvaivaa.
– Seurakunnalla on Nastolassa seurakuntatalon yhteydessä kuusi rivitaloasuntoa. Elokuun ensimmäinen päivä pakkausjätteelle pitää olla keräysastia ja samalla energiajäteastia poistuu. Kartongin keräys tulee pakolliseksi lokakuussa, lasin ja metallin tammikuussa ja biojäte maaliskuussa. Meillä noita on kerätty jo hyvin pitkään. Muiden kuin asuinkiinteistöjen osalta kiinteistötoimen kanssa tsekataan, pitääkö muutoksia tehdä, Nykänen sanoo.
Jätelain tavoitteena on vähentää jätteiden määrää ja pitää näin huolta ympäristön viihtyisyydestä ja roskattomuudesta. Lisäksi jätelaki kannustaa tehokkaaseen lajitteluun ja kierrätykseen, jolloin luonnonvaroja käytetään kestävällä tavalla. Jätelain mukainen etusijajärjestys on jätteen synnyn ehkäisy, hyödyntäminen tuotteina, hyödyntäminen materiaalina, hyödyntäminen energiana sekä jätteen loppukäsittely.
Seurakunnan työntekijät perehdytetään jätelakiin järjestämällä aiheesta koulutusta.
Lue lisää aiheesta
Keski-Lahden seurakunnassa järjestetään ilmastoteeman ympärille useampi tapahtuma samalle viikonlopulle. Tapahtumien tuotto ohjataan eri ympäristöjärjestöjen työlle. Luvassa on muun muassa seurakuntapastori Eveliina Laakson (kuvassa) ja lastenohjaaja Marja Okkolan suunnittelemaa luontoaiheista puuhaa koko perheelle. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Varjelun aika – Ympäristönsuojelu näkyy Lahdessa luomakunnan sunnuntaina
Jani Mahkonen
Minun kirkkoni: Kierrätys herättää tunteita – retki jätelaitokselle voisi auttaa
Ajattelen ääneen: Vain hakkaamaton metsä voi toimia hiilinieluna
Sovituksenkirkon katolle Hollolan Salpakankaalla asennettiin aurinkopaneelit vuonna 2022. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Hollolan seurakunnalle myönnettiin ympäristödiplomi
Jani Mahkonen