Tällainen on Vääksyn keskustaan tuleva pääsiäisnäytelmä – "Tavoitteena on toteuttaa yleisölle elämyksellinen vaellus"
Asikkalan pääsiäisvaellusta harjoiteltiin maaliskuun loppupuolella Asikkalan kirkossa. Viimeisellä ehtoollisella olivat Leo Kumpulainen (Pietari), Kari Kallio (Juudas), Oskari Breilin (Jeesus), Esa Pyykkö (Johannes) ja Joona Aaltonen (Jaakob). Esa Pyykkö sijaisti harjoituksissa veljeään Erno Pyykköä. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen
Asikkalan keskustassa nähdään pääsiäislauantaina näytelmämuotoinen Pääsiäisvaellus lähes 40 näyttelijän voimin.
Näytelmävaellus alkaa Asikkalan terveyskeskukselta ja kulkee Danielson-Kalmarin huvilan kautta uudelle seurakuntakodille. Matka kertyy reilut puoli kilometriä.
– Alun perin oli tarkoitus lavastaa Asikkalan kirkko pääsiäisen tapahtumiin, mutta koronatilanteen epävarmuuden vuoksi muutimme kirkkonäytelmän vaellukseksi, kertoo ohjaaja Terhi Vuoristo-Mikkola.
Vaellus koostuu yhdestätoista kohtauksesta, joissa käydään läpi pääsiäisen tapahtumia. Terhi Vuoristo-Mikkola on sovittanut vaelluksen aiemmin käytetyistä käsikirjoituksista.
– Tavoitteena on toteuttaa yleisölle elämyksellinen vaellusnäytelmä, johon yleisö saa siirtymillä myös itse osallistua, Vuoristo-Mikkola kertoo.
Osallistuminen tarkoittaa sitä, että kohtaukselta toiselle vaeltava yleisö laulaa kuhunkin tilanteeseen ennakolta valittuja lauluja. Yleisön mukana kulkee esilaulajia.
– Laulujen avulla kohtausten teemat nivotaan yhteen ilman katkoa, Vuoristo-Mikkola kertoo.
Katso video: Asikkalan pääsiäisvaellusta harjoiteltiin maaliskuun loppupuolella Asikkalan kirkossa:
Pääsiäisvaellusta tuottaa yhteistyössä Vuoristo-Mikkolan kanssa Asikkalan seurakuntapastori Erkki Suhonen. He ovat tehneet vuosia yhteistyötä, kun Suhonen on työskennellyt pappina Lahdessa Joutjärven seurakunnassa ja Asikkalassa.
Pääsiäisvaellus on yhteiskristillinen tuotanto, ja sen näyttelijät tulevat eri seurakunnista, pääasiassa Asikkalasta. Padasjoelta on kolme näyttelijää, ja mukana on myös Vuoristo-Mikkolan luottonäyttelijöitä Lahdesta. Lisäksi tuotantoon osallistuu muusikoita. Kohtausten sisällä on miesduon Rauno Jaatinen ja Aarno Tiihonen lauluja, jotka osaltaan sanoittavat kohtausta. Päähenkilöt käyttävät mikrofoneja ja äänentoistosta vastaa ääniammattilainen Heikki Uusikoski.
Vaelluksen muotoisessa näytelmässä ei tarvita kovinkaan paljon lavasteita, mutta osassa kohtauksista lavasteina käytetään Danielson-Kalmarin huvilan kuisteja. Seurakuntakodin eteen rakennetaan Golgata ja kalliohauta. Loppukohtaus, jonka musiikista vastaa Johanna Suomala, sijoittuu seurakuntakodin kuistirakennelmalle.
Jeesusta esittää Oskar Breilin, jolle rooli on jo entuudestaan tuttu edellisistä pääsiäisnäytelmistä Asikkalassa ja myös vierailuesityksistä Lahdessa.
– Ilman häntä en olisi tänä vuonna lähtenyt projektiin mukaan, Vuoristo-Mikkola paljastaa.
Breilinin mukaan roolisuorituksessa on tärkeintä saada näkymään Jeesuksen tekemä työ.
– Monet kohtaukset, kuten Getsemanen rukouskohtaus, menevät ihon alle itselläkin. Ne tulevat jotenkin todentuntuisiksi.
Asikkalan yhteiskristillinen Pääsiäisvaellus -näytelmä 16.4. klo 13. Reitti kulkee Terveysasemalta Kalmarintien kautta Asikkalan seurakuntakodille.
Lue lisää aiheesta
Maria Immosen mukaan on suuri etu, että Luterilainen maailmanliitto voi Ukrainan auttamisessa tukeutua paikalliskirkkoihin. Kuva: LWF/A. Danielsson
LWF/A. Danielsson
Humanitaarista avustustyötä johtava Maria Immonen uskoo: "Valtavan kärsimyksen jälkeen koittaa valo"
Isä Damaskinos (oik.) litsaamassa pääsiäismunia luostarin johtajan, arkkimandriitta Aleksioksen kanssa. Litsaaminen tarkoittaa kahden keitetyn kananmunan iskemistä toisiinsa niin, että se, jonka kananmuna pysyy ehjänä, "voittaa" litsaamisen. Tällaista tapaa on ympäri ortodoksista maailmaa, niin Suomessa kuin Kreikassakin. Kuva: Ksenofontoksen luostari
Ksenofontoksen luostari
Isä Damaskinos, millainen on pääsiäinen Kreikan Athosvuorella?
Lahden seurakunnat
Pääsiäistervehdys: Miksi Jumala sammutti taas valot?
Tytti Jäppiselle pääsiäinen on usein vilkasta työsesonkia. Lapsena ja nuorena hän vietti monta pääsiäistä Lapin maisemissa, mutta aikuisiän pääsiäistraditiot ovat vielä muotoutumisvaiheessa. "Kuuntelen esimerkiksi musiikkia sen mukaan, mitä päivää pääsiäisestä eletään. Tapoihini on kuulunut myös joko pääsiäisyön tai pääsiäispäivän messussa käyminen." Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
"Draama parhaimmillaan" – Pääsiäinen on juhla, jonka tunnelmia teatterikasvattaja Tytti Jäppinen elää vahvasti läpi mielessään
Munia tuova ja kätkevä pupu oli lapsille iloa tuottava suosittu pääsiäishahmo jo 1600-luvun Keski-Euroopassa, etenkin protestanttien parissa. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen